Drömkolabitar i långpanna

Spröd vaniljbotten gjord på drömmar, len vaniljkola och mjölkchoklad med flingsalt. Härligt hemmagjort godis som bakas i långpanna!

Ni vet mina drömkolabitar från min första bakbok “Baka utan ugn”? Nu har jag tagit fram ett recept på dem som bakas i långpanna. För extra många bitar som räcker till många. Jag älskar de här småkaksgodisarna så mycket. Både för att det har många olika konsistenser men också för att det bakas utan ugn och är sådär löjligt gott.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
drömkolabitar

Drömkolabitar i långpanna

Portioner: 40

Ingredienser

Botten:
450 g vaniljdrömmar
100 g smör

Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 40st

Ingredienser

Botten:
450 g vaniljdrömmar
100 g smör

Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 40 bitar drömkolabitar.

  1. Täck en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Se till att pappret även täcker kanterna.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 40 bitar drömkolabitar.

  1. Täck en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Se till att pappret även täcker kanterna.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
53 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
Lena
4 years ago

Ska man alltså baka egna drömmar först? eller köper man? 😅

Anna
Anna
4 years ago

Hur kan man göra om man inte äger en matberedare?

Maria
Maria
Svara till  Anna
6 months ago

Krossa i mortel eller med sked i en skål

Kathrin
Kathrin
4 years ago

Kan man frysa?

Emma
Emma
4 years ago

Kan dessa frysas till jul?

Ann-Christine Wilund
Ann-Christine Wilund
4 years ago

Mums, verkar jättegott och enkelt att göra.

Birgit
Birgit
4 years ago

Ska jag prova direkt. Ser väldigt goda ut

Anette Hammer
Anette Hammer
4 years ago

Kan man använda dolce de liche istället för att koka kolan?

Gunilla W B
Gunilla W B
4 years ago

Men för jösse namn stäng Whats app

Anita simonsson
Anita simonsson
4 years ago

Så härliga recept

Annika
Annika
4 years ago

Mums 😀

Natasha
Natasha
Svara till  Annika
4 years ago

Det är så kul att titta på dina videos dem är roliga och lärorika. Stort tack att du delar med dina små knep

Maerit Rousu
Maerit Rousu
4 years ago

Måste testa att göra detta någon dag 🙂
Låter så himla gott

Anki
Anki
Svara till  Maerit Rousu
4 years ago

Gör den du kommer göra succé👌

Anna-Karin
Anna-Karin
4 years ago

Åh! Denna måste jag göra! Det jag då undrar är om den funkar att frysa?

Cecilia Bäckman
Cecilia Bäckman
4 years ago

Hejsan minns att du lämnade ugnsformen som är 30*40 någon gång och skrev upp det men har tappat bort det. Vars var den ifrån? 😊 mvh Cecilia

Anki
Anki
4 years ago

Så underbart god😍😛

Birgitta
Birgitta
3 years ago

Kan jag frysa godiset och hur länge håller de sig?

Birgitta J
Birgitta J
3 years ago

Första ggn jag gjorde dessa igår. Börjar med att jag har för liten form, men struntar i det och lägger i hela satsen kola, så den blir tjock. Kokade till 123 gr men kolan blev ändå inte tillräckligt tjock, för den klarade inte kulprovet. Lägger på den ändå. Stod i kylskåpet över natten innan jag lade på chokladen. När jag skär smular sig botten. Kolan är det tjockaste lagret, men det beror nog på att jag hade för liten form. Nästa ggn ska jag anv mörk sirap istället + Fazer choklad ist för Marabou. Lite för söta för min smak. Kul att ha provat ändå. Bra att de går att frysa

Birgitta
Birgitta
3 years ago

Den är för söt för mig. Nästa gång ska jag välja mörk sirap och annan choklad. Det bästa är att jag lärt mig koka kola. Har varit rädd för det och trott att det ska koka över och bli kaos med kladd. Men det går så bra.

Maria
Maria
3 years ago

Ser väldigt goda ut!! Men har du något tips om man behöver göra dem glutenfria?

Jessica
Jessica
3 years ago

Vad är neutral olja? Vart köper man det ?

Pernille
Pernille
3 years ago

Ska testa dessa nu 🙂 Hur länge kan de förvaras? Tänker om de håller bra i 4-5 dagar? I

Eva Hindström
Eva Hindström
3 years ago

Såååå underbart goda! Fick baka 2 omgångar för det försvann fort!

Maja
Maja
3 years ago

Ser helt magisk ut. Har lust att göra denna men kan jag byta ut vaniljdrömkakorna till någon annan sorts kaka, tex bragokex liknande? Bor i Norge och hittar inga vaniljdrömkakor dessvärre:(

Tiger
Tiger
Svara till  Maja
2 years ago

Det gick utmärkt med Brago 🙂

Mille
Mille
3 years ago

Min kola är lös… Vad gör jag för fel 😥

Tamara
Tamara
3 years ago

kan man ha saffran istället för vanilj.mvh

Michelle
Michelle
3 years ago

Kan man frysa dem?

Angelicaaaa
Angelicaaaa
3 years ago

Vad gör jag för fel när jag fick stå med kolan i 1h 30 min.. och hoppas den blev som den ska..

Ellen
Ellen
3 years ago

Håller helt med dig
Om jag bara fick baka en sak i livet mer
Blir detta den!

Har även gjort mina gäster i mitt café beroende av den 😂🙈😍
Tusen tack
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

ED51D9FD-C0C8-4D62-AAEC-A9B1736C1C9F.jpeg
Lina
Lina
3 years ago

Måste testa denna! Hur gör du för att få så fina o raka kanter? Skär du den innan eller efter chokladen har stelnat? Jag tycker att chokladen lätt spricker om den har stelnat helt när man skär.

Jennifer
Jennifer
3 years ago

Neutral olja? Vad är det och var får man tag i den? 🙂

Mie Frostdahl
Mie Frostdahl
3 years ago

hittade inga vaniljdrömmar så ska testa byta ut dem mot oreo. får se om de blir hiss eller diss

Rebecca
Rebecca
Svara till  Mie Frostdahl
2 years ago

Blev det bra med oreo? 🤩

Emma Halvarsson
Emma Halvarsson
3 years ago

Kan man halvera receptet?

Sara Lynn Karlsson
Sara Lynn Karlsson
3 years ago

Hej! Vill börja med att säga att jag älskar dina recept! 😍

Nu till min fråga.
Är det normalt att kolan ska koka i över 90 minuter för att nå gradtemperaturen?

Tack på förhand!

Maria P
Maria P
2 years ago

Hej och det ser jätte gott ut, men jag är glutenintolerant och undrar vad jag kan ta istället.Svårt att baka vaniljdrömmar och har inte hitta färdig bakade sådana i affären som är glutenfria. Mvh mp

Anki
Anki
2 years ago

Helt magisk god😍

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?