Drömkolabitar

Fotograf: Ulrika Pousette

Inlägget innehåller reklam för min bok “Baka utan ugn” och min webbshop

För första gången någonsin delar jag ett recept från min första bakbok “Baka utan ugn”. Och dessutom är det en av mina favvisar. Hur bjussigt? De här ljuvliga drömkolabitarna smakar som twix fast 10 gånger godare och kräver ingen ugn för att bakas. Ni bara måste prova!

Spröd botten gjord på vaniljdrömmar, len smörkola med smak av vanilj, mjölkchoklad och flinsalt. Ni hör ju själva hur drömmigt det är! Min bok, som innehåller hela 59 recept med liknande godsaker som alla bakas utan ugn kan du köpa HÄR!

Receptet bakas i en form med måtten 20×30 cm, som går att hitta i min webbshop! Jag delar min i 12 medelstora eller 20 små bitar men du bestämmer själv hur stora eller små bitar du vill göra.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Drömkolabitar

Portioner: 12

Ingredienser

Botten:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Kolan:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Botten:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Kolan:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fodra en form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Fodra en form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] du vill göra ännu enklare twixkakor så vill jag tipsa dig om mina drömkolabitar som bakas utan ugn och smakar […]

Alva
Alva
3 years ago

Så goda, rekommendationer verkligen.

trackback
3 years ago

[…] vet mina drömkolabitar från min första bakbok ”Baka utan ugn”? Nu har jag tagit fram ett recept på dem som […]

Ingeborg
Ingeborg
3 years ago

Det ser SÅ gott ud!
Men om man gerne vil baka drömmarna til botten! Hår du en recept du vil dela?
Heja fron en fan i Danmark!

Chanita
Chanita
2 years ago

kan man frysa dom?

Anwar
Anwar
2 years ago

vi har bakat de flera gånger. underbart goda! alla älskar de

Lisa
Lisa
1 year ago

Detta blev så gott! Kommer göra igen 😍

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?