Twixkakor

138 röster
twixkakor
Twixkakor med spröd mördeg, kola, len mjölkchoklad och flingsalt.
Foto: Ulrika Pousette

Låt mig presentera mina drömmiga twixkakor! Det är något alldeles särskilt med kombinationen mördeg, kola och mjölkchoklad. Den funkar liksom i alla utföranden och hos nästan alla gäster. De här twixkakorna är ett sånt bakverk. Dessa twixkakor består av en spröd mördegskaka som toppas med kola och len mjölkchoklad. Lite flingsalt på toppen för att framhäva alla smaker och balansera sötman och den här kakan är sedan redo att ta plats på fikabordet. Så himla god!

Det är så bra med sånna här barnsligt goda kakor. De går hem hos både stora och små. De är dessutom väldigt enkla att göra. Knåda ihop deg, smält kolor, smält choklad. Komponera ihop och sedan njuta för fulla muggar.

twixkakor

Använder du en utstansare med diameter på 4 cm så får du ut 30 twixkakor i perfekt munsbitsformat.

Twixkakor:

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 burk dulce de leche à 397 g

200 g mjölkchoklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite ytfärg.
  5. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
  6. Toppa varje kaka med ca 1,5 msk dulce de leche. Bre ut den i ett jämnt lager och låt kakorna vila i kylskåpet medan du förbereder chokladen.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
  9. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
  10. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.

Om du vill göra ännu enklare twixkakor så vill jag tipsa dig om mina drömkolabitar som bakas utan ugn och smakar magiskt!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Felicia
Felicia
2 år sedan

Om jag vill göra dessa glutenfria, hur mycket glutenfritt mjöl borde jag använda? 🙂

Daniel
Daniel
1 år sedan

hur länge tror du de här håller i t.ex kulskåp eller frys?

Elsa Appelberg
Elsa Appelberg
Svara på  Daniel
7 månader sedan

Det behöver du inte fundera på, dom är så goda att dom tar slut innan du hinner blinka.

Narjes
Narjes
1 år sedan

Hej camilla!!
Jag tänke baka dessa goa twixkakor men insåg att du hade skrivit ” doppa ner varje kaka i chokladen och stoppa in i kylen” vad ska man göra med kolasåsen då??
💓

Elin A
Elin A
1 år sedan

Hej! Tror du man kan använda de sockerfria wertherskolorna också?😍

Lisa M
Lisa M
11 månader sedan

Hej Camilla. Jag gjorde ett misstag när jag gjorde kolan. Jag blandade en påse Werthers med två dl (!) mjölk. Vad ska jag göra för att rädda kolan?
Hjälp! 😣

Lovisa
Lovisa
8 månader sedan

Kan man frysa in dessa kakor? 😊

Mimmi
Mimmi
25 dagar sedan

Jag fattar inte, du har först skrivit ”smält kolor” men i receptet och beskrivningen står det en burk dulce de leche? I videon på insta så såg kolan/dulce de lecen så tjock ut jämför den man köper, vad är det jag missar? 😅

Cornelia
Cornelia
22 dagar sedan

Visst står det fel i receptet angående äggen? Det ska vara hela ägg och inte bara äggulorna. Eller hur?

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x