
Foto: Ulrika Pousette
Låt mig presentera mina drömmiga twixkakor! Det är något alldeles särskilt med kombinationen mördeg, kola och mjölkchoklad. Den funkar liksom i alla utföranden och hos nästan alla gäster. De här twixkakorna är ett sånt bakverk. Dessa twixkakor består av en spröd mördegskaka som toppas med kola och len mjölkchoklad. Lite flingsalt på toppen för att framhäva alla smaker och balansera sötman och den här kakan är sedan redo att ta plats på fikabordet. Så himla god!


Det är så bra med sånna här barnsligt goda kakor. De går hem hos både stora och små. De är dessutom väldigt enkla att göra. Knåda ihop deg, smält kolor, smält choklad. Komponera ihop och sedan njuta för fulla muggar.

Använder du en utstansare med diameter på 4 cm så får du ut 30 twixkakor i perfekt munsbitsformat.
Twixkakor:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 burk dulce de leche à 397 g
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite ytfärg.
- Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
- Toppa varje kaka med ca 1,5 msk dulce de leche. Bre ut den i ett jämnt lager och låt kakorna vila i kylskåpet medan du förbereder chokladen.
- Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad.
- Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
- Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
- Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Om jag vill göra dessa glutenfria, hur mycket glutenfritt mjöl borde jag använda? 🙂
hur länge tror du de här håller i t.ex kulskåp eller frys?
Det behöver du inte fundera på, dom är så goda att dom tar slut innan du hinner blinka.
Hej camilla!!
Jag tänke baka dessa goa twixkakor men insåg att du hade skrivit ” doppa ner varje kaka i chokladen och stoppa in i kylen” vad ska man göra med kolasåsen då??
💓
Hej! Tror du man kan använda de sockerfria wertherskolorna också?😍
Hejhej! Jag har inte provat men om du gör det får du gärna berätta hur det gick 🥰
Hej Camilla. Jag gjorde ett misstag när jag gjorde kolan. Jag blandade en påse Werthers med två dl (!) mjölk. Vad ska jag göra för att rädda kolan?
Hjälp! 😣
Hejhej! Åh, den blir svår att rädda… För mycket mjölk! Du får nog göra om den ❤️
Kan man frysa in dessa kakor? 😊
Det funkar men chokladen kan svettas lite när du tinar kakorna ❤️
Jag fattar inte, du har först skrivit ”smält kolor” men i receptet och beskrivningen står det en burk dulce de leche? I videon på insta så såg kolan/dulce de lecen så tjock ut jämför den man köper, vad är det jag missar? 😅
Visst står det fel i receptet angående äggen? Det ska vara hela ägg och inte bara äggulorna. Eller hur?
Älskar dessa, så goda! 😊 Skulle vilja bjuda på dessa vid en fika men en av dem är äggallergiker. Kan man ersätta äggulan med ngt eller helt utesluta?
Hejhej! Åh, har tyvärr inte prövat detta ännu! 🥰
Kan man göra en smördeg istället för mördeg till detta receptet?
Hejhej, smördegpassar mer pajer o.s.v. och är inte söt 😊