Drömkolabitar i långpanna

328 röster
drömkolabitar
Spröd vaniljbotten gjord på drömmar, len vaniljkola och mjölkchoklad med flingsalt. Härligt hemmagjort godis som bakas i långpanna!

Ni vet mina drömkolabitar från min första bakbok ”Baka utan ugn”? Nu har jag tagit fram ett recept på dem som bakas i långpanna. För extra många bitar som räcker till många. Jag älskar de här småkaksgodisarna så mycket. Både för att det har många olika konsistenser men också för att det bakas utan ugn och är sådär löjligt gott.

drömkolabitar

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 40 bitar drömkolabitar.

Botten:

450 g vaniljdrömmar

100 g smör

Vaniljkola:

300 g smör

4 dl strösocker

1 dl ljus sirap

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Garnering:

300 g mjölkchoklad

1 msk neutral olja

flingsalt

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar drömkolabitar. Där bakar jag utifrån originalreceptet för en mindre form men principen är exakt densamma.

Gör såhär:

  1. Täck en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Se till att pappret även täcker kanterna.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

52 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
Lena
1 år sedan

Ska man alltså baka egna drömmar först? eller köper man? 😅

Anna
Anna
1 år sedan

Hur kan man göra om man inte äger en matberedare?

Kathrin
Kathrin
1 år sedan

Kan man frysa?

Emma
Emma
1 år sedan

Kan dessa frysas till jul?

Ann-Christine Wilund
Ann-Christine Wilund
1 år sedan

Mums, verkar jättegott och enkelt att göra.

Birgit
Birgit
1 år sedan

Ska jag prova direkt. Ser väldigt goda ut

Anette Hammer
Anette Hammer
1 år sedan

Kan man använda dolce de liche istället för att koka kolan?

Gunilla W B
Gunilla W B
1 år sedan

Men för jösse namn stäng Whats app

Anita simonsson
Anita simonsson
1 år sedan

Så härliga recept

Annika
Annika
1 år sedan

Mums 😀

Natasha
Natasha
Svara på  Annika
1 år sedan

Det är så kul att titta på dina videos dem är roliga och lärorika. Stort tack att du delar med dina små knep

Maerit Rousu
Maerit Rousu
1 år sedan

Måste testa att göra detta någon dag 🙂
Låter så himla gott

Anki
Anki
Svara på  Maerit Rousu
1 år sedan

Gör den du kommer göra succé👌

Anna-Karin
Anna-Karin
1 år sedan

Åh! Denna måste jag göra! Det jag då undrar är om den funkar att frysa?

Cecilia Bäckman
Cecilia Bäckman
1 år sedan

Hejsan minns att du lämnade ugnsformen som är 30*40 någon gång och skrev upp det men har tappat bort det. Vars var den ifrån? 😊 mvh Cecilia

Anki
Anki
1 år sedan

Så underbart god😍😛

Birgitta
Birgitta
1 år sedan

Kan jag frysa godiset och hur länge håller de sig?

Birgitta J
Birgitta J
1 år sedan

Första ggn jag gjorde dessa igår. Börjar med att jag har för liten form, men struntar i det och lägger i hela satsen kola, så den blir tjock. Kokade till 123 gr men kolan blev ändå inte tillräckligt tjock, för den klarade inte kulprovet. Lägger på den ändå. Stod i kylskåpet över natten innan jag lade på chokladen. När jag skär smular sig botten. Kolan är det tjockaste lagret, men det beror nog på att jag hade för liten form. Nästa ggn ska jag anv mörk sirap istället + Fazer choklad ist för Marabou. Lite för söta för min smak.… Läs mer »

Birgitta
Birgitta
1 år sedan

Den är för söt för mig. Nästa gång ska jag välja mörk sirap och annan choklad. Det bästa är att jag lärt mig koka kola. Har varit rädd för det och trott att det ska koka över och bli kaos med kladd. Men det går så bra.

Maria
Maria
1 år sedan

Ser väldigt goda ut!! Men har du något tips om man behöver göra dem glutenfria?

Jessica
Jessica
1 år sedan

Vad är neutral olja? Vart köper man det ?

Pernille
Pernille
1 år sedan

Ska testa dessa nu 🙂 Hur länge kan de förvaras? Tänker om de håller bra i 4-5 dagar? I

Eva Hindström
Eva Hindström
1 år sedan

Såååå underbart goda! Fick baka 2 omgångar för det försvann fort!

Maja
Maja
1 år sedan

Ser helt magisk ut. Har lust att göra denna men kan jag byta ut vaniljdrömkakorna till någon annan sorts kaka, tex bragokex liknande? Bor i Norge och hittar inga vaniljdrömkakor dessvärre:(

Tiger
Tiger
Svara på  Maja
1 månad sedan

Det gick utmärkt med Brago 🙂

Mille
Mille
11 månader sedan

Min kola är lös… Vad gör jag för fel 😥

Tamara
Tamara
11 månader sedan

kan man ha saffran istället för vanilj.mvh

Michelle
Michelle
11 månader sedan

Kan man frysa dem?

Angelicaaaa
Angelicaaaa
11 månader sedan

Vad gör jag för fel när jag fick stå med kolan i 1h 30 min.. och hoppas den blev som den ska..

Ellen
Ellen
11 månader sedan

Håller helt med dig
Om jag bara fick baka en sak i livet mer
Blir detta den!

Har även gjort mina gäster i mitt café beroende av den 😂🙈😍
Tusen tack
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

ED51D9FD-C0C8-4D62-AAEC-A9B1736C1C9F.jpeg
Lina
Lina
11 månader sedan

Måste testa denna! Hur gör du för att få så fina o raka kanter? Skär du den innan eller efter chokladen har stelnat? Jag tycker att chokladen lätt spricker om den har stelnat helt när man skär.

Jennifer
Jennifer
11 månader sedan

Neutral olja? Vad är det och var får man tag i den? 🙂

Mie Frostdahl
Mie Frostdahl
11 månader sedan

hittade inga vaniljdrömmar så ska testa byta ut dem mot oreo. får se om de blir hiss eller diss

Rebecca
Rebecca
Svara på  Mie Frostdahl
8 månader sedan

Blev det bra med oreo? 🤩

Emma Halvarsson
Emma Halvarsson
11 månader sedan

Kan man halvera receptet?

Sara Lynn Karlsson
Sara Lynn Karlsson
10 månader sedan

Hej! Vill börja med att säga att jag älskar dina recept! 😍

Nu till min fråga.
Är det normalt att kolan ska koka i över 90 minuter för att nå gradtemperaturen?

Tack på förhand!

Maria P
Maria P
9 månader sedan

Hej och det ser jätte gott ut, men jag är glutenintolerant och undrar vad jag kan ta istället.Svårt att baka vaniljdrömmar och har inte hitta färdig bakade sådana i affären som är glutenfria. Mvh mp

Anki
Anki
4 månader sedan

Helt magisk god😍

52
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x