Drömkolabitar i långpanna

128 röster
drömkolabitar
Spröd vaniljbotten gjord på drömmar, len vaniljkola och mjölkchoklad med flingsalt. Härligt hemmagjort godis som bakas i långpanna!

Ni vet mina drömkolabitar från min första bakbok ”Baka utan ugn”? Nu har jag tagit fram ett recept på dem som bakas i långpanna. För extra många bitar som räcker till många. Jag älskar de här småkaksgodisarna så mycket. Både för att det har många olika konsistenser men också för att det bakas utan ugn och är sådär löjligt gott.

drömkolabitar

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 40 bitar drömkolabitar.

Botten:

450 g vaniljdrömmar

100 g smör

Vaniljkola:

300 g smör

4 dl strösocker

1 dl ljus sirap

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Garnering:

300 g mjölkchoklad

1 msk neutral olja

flingsalt

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar drömkolabitar. Där bakar jag utifrån originalreceptet för en mindre form men principen är exakt densamma.

Gör såhär:

  1. Täck en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Se till att pappret även täcker kanterna.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann-Christine Wilund
Ann-Christine Wilund
14 dagar sedan

Mums, verkar jättegott och enkelt att göra.

Anette Hammer
Anette Hammer
13 dagar sedan

Kan man använda dolce de liche istället för att koka kolan?

Gunilla W B
Gunilla W B
13 dagar sedan

Men för jösse namn stäng Whats app

Anita simonsson
Anita simonsson
13 dagar sedan

Så härliga recept

Annika
Annika
13 dagar sedan

Mums 😀

Maerit Rousu
Maerit Rousu
12 dagar sedan

Måste testa att göra detta någon dag 🙂
Låter så himla gott

Anki
Anki
Svara på  Maerit Rousu
9 dagar sedan

Gör den du kommer göra succé👌

Anna-Karin
Anna-Karin
10 dagar sedan

Åh! Denna måste jag göra! Det jag då undrar är om den funkar att frysa?

Anki
Anki
9 dagar sedan

Så underbart god😍😛

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x