
Ni vet mina drömkolabitar från min första bakbok ”Baka utan ugn”? Nu har jag tagit fram ett recept på dem som bakas i långpanna. För extra många bitar som räcker till många. Jag älskar de här småkaksgodisarna så mycket. Både för att det har många olika konsistenser men också för att det bakas utan ugn och är sådär löjligt gott.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 40 bitar drömkolabitar.
Botten:
450 g vaniljdrömmar
100 g smör
Vaniljkola:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Garnering:
300 g mjölkchoklad
1 msk neutral olja
flingsalt
Gör såhär:
- Täck en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Se till att pappret även täcker kanterna.
- Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
- Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
- Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Mums, verkar jättegott och enkelt att göra.
Kan man använda dolce de liche istället för att koka kolan?
Nej tyvärr den är för lös 🙁
Men för jösse namn stäng Whats app
Så härliga recept
Mums 😀
Måste testa att göra detta någon dag 🙂
Låter så himla gott
Gör den du kommer göra succé👌
Åh! Denna måste jag göra! Det jag då undrar är om den funkar att frysa?
Funkar utmärkt 🙂
Så underbart god😍😛