Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
- För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
- Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
- Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
- Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.
Kan du filma silviakakan och lägga till din Youtube kanal?
Det kan jag 🙂
Hej Camilla
Hur lång tid tar receptet
Alltså kan man baka den om man har brottom
Hejhej! Du behöver åtminstone 1 timme på dig 🙂
Om glasyren skär sig när den ”puttrar” på låg värme. Har den blivit för varm då?😩 provar två gånger nu
Det uppstår oftast om man har värmt på smöret för hårt så testa värma den på lite lägre tempratur. När du har haft i florsockret så ska den bara puttra på lägsta värmen <3
Känner att jag måste kommentera igen bara för att berätta att jag gjorde kakan igår och idag är den slut. Herregud så god den blev!
Kan man minska på sockermängden
Hejhej! Det kan du men det påverkar fluffigheten i kakan 🙂
Går kakan att frysa?
Vid glutenintolerans, vilket mjöl i st f vetemjöl? Tack på förhand
Blev superbra! Bytte ut mjölet mot Semper Mjölmix Fin och det blev saftigt och fluffigt.
Min glasyr blev alldeles för lös! Vad har jag gjort för fel då? 😊
Den är väldigt lös när man gör den. Den stelnar i kylen över kakan sen 🙂
Jag vill gärna ha en video på youtube. Jag har följt dig på youtube i ca 2 månader men har kollat alla videor. Jag vill ha ett recept med saker som dom flesta har hemma. Ska testa Silvia kakan imorgon håller tummarna på att det ska bli bra.❤️
Hejhej! Förlåt för sent svar, det kommer en YouTube video på denna kakan inom kort ❤️
Kan man baka silviakakan i en springform?
Det här var en oerhört god kaka! Magiskt!!
😍😍
Varför har man i varmt vatten istället för kallt?
Vad kan man ha istället för kokos? Jag HATAR kokos…
Strössel 😀
Hej!
Innermått på min stora djupa långpanna till ugnen är ca 30×40, så då behöver jag inte dubbla mängden? Hur stor är din stora djupa långpanna till ugnen om man nu ska dubbla receptet 🤔😊
Bakade den idag på första dagen av ramadan, supergod blev den!! 😍🙏
Hej hej! Ursäkta sent svar, vad kul att ni gillade den 🥰
ska jag grädda den 250grader eller
Hej! Kakan ska gräddas på 175 grader (över- och undervärme) ☺️
Hej, Camilla! Jag heter Vilhelm och är 13 år. Har en egen bakblogg- https://vilhelm-bakar.webnode.se Du gör så fantastiska recept och jag har dig som förebild.
Hej Vilhelm! Åh, vad glad jag blir, tack! Vad duktig du är och vilken fin blogg du har 😍
Kan man baka den utan bakplåtspapper tro? Och typ smöra formen bara? Eller bräns den då? Den blev perfekt första gången och tänkte slänga ihop den nu igen men insåg att bakplåtspappret är slut ;(
Hej! Det går bra att smöra och bröa formen, hoppas det löste sig❤️
Man kan också smörja och bröa formen med kokos 🥥 �
Hur mycket måste glasyren svalnat innan man häller på den på kakan?
Hejhej! Det ska ha svalnat helt och hållet 🙂
Varför använder du hett vatten? Alla andra recept har kallt vatten? Vad blir skillnaden?
Det här var så gott
Åh vad glad jag blir att du gillade den! 🥰
Vill gärna ha måtten på din plåt (silviakakan) som du använder. Tack
Hejhej!30×40😊
Blev den fluffigaste kakan jag någonsin har gjort! Tack för receptet ❤️
Hejhej! Tack själv fina du, vad glad jag blir att du gillade den! 😍
Hej! Kan mina frysa in kakan? Skulle vilja förbereda till helgens dop 🙂 älskar dina recept!
Det kan man 🙂
Bakade den idag HIMMELSK! 🤩
kan man byta ut smör med olija
Jag har inte testat men om du gör det får du gärna återkomma om hur det gick 🙂
Asså detta var typ det godaste jag har ätit, jag har kollat på youtubevideon 4ggr. jag ääääälskar också att baka, gillar din kanal supermycket och du är suuperbra på att förklara saker och skriva tydliga och bra recept! 🙂
Tusen tack underbara du! Blir så glad av din kommentar <3
måste man sikta vetemjölet ?
Hejhej, ja helst, för att undvika klumpar av mjöl då man inte ska röra om smeten för mycket 🥰
Smakar den inte massa ägg??
Nej, inte alls ❤️
Hej
kan dessa bakas i bullformar?
Hejhej, har inte prövat detta! ❤️
Hej!
Kan man frysa ner silviakakan?☺️
Ska nämligen ha kalas och tänkte baka kakan ca en vecka innan om det går.
Hejhej! Det funkar utmärkt 🙂
Hej, jag skulle vilja göra denna kaka fast med saffran men hittar inga bra recept. Om man skulle tillsätta saffran i denna tror du det skulle räcka med 0,5 gram? Behövs något ändras för att man tillsätter saffran? Förstått att det kan torka ut bakverk (iaf degar) 😊
Hejhej! Du kan tillsätta saffran direkt utan att justera något. Jag skulle kört på 1g saffran 🙂
Hej, gjorde du den med saffran sen?😊 har gjort silviakaka med saffran i så många år, det är såååå fantastiskt gott😍
Hej!
Brukar alltid baka denna efter ditt recept, så himla god!! 🤩 Nu till min fråga.. råkade nämligen ha alldeles för lite florsocker kvar hemma, gör det något? 🙈 Jag tänker på konsistensen i glasyren? Mvh Lisa
Hejhej Lisa, förlåt för sent svar! Hoppas att det löste sig 🥰
Hej, kan man tillsätta citronsmak på något sätt? Zest eller saften från citron?
Gillar smaken av citron och kokos ihop. Vad tror du? Tack för en fantastisk blogg!
Lite citronzest låter ju fantastiskt gott, säg till om du prövar! Tack själv 🥰
Denna va SJUUUUUK!
😍😍😍😍
hej Camilla
jag undrar om man ska ha en liten eller stor lång panna
Hejhej! Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet ❤️
Hej! Om man vill baka kakan och använda den stora plåt, ska jag dubbla alla ingredienser då? Mvh Sabiha
Och Camilla du är bäst!!!!😍😍😍😍😍😍
Hejhej, detta recept är för den stora plåten i ugnen 🥰🥰 Tack fina du!
Min smet stelnade inte. Vad blev fel. Gjorde enligt receptet. Skall den stå i kylskåpet föra tt stelna??
Hejhej, vad tråkigt. Vilken smet var det som inte ville stelna? ❤️
Undrar över om man ska göra den gluten och laktosfri. Ska man byta rakt av enligt receptet och vilket glutenfritt mjöl man ska använda?
Hejhej, du hittar mer info under rubriken TIPS längst ner i receptet, lycka till ❤️
Kan man göra liknande som ditt käleksmums recept, när man gjorde massa hål i kakan? Gjorde kärleksmumsen igår och har aldrig varit med om något saftigare, så ja tänkte man kanske kunde göra något liknande på denna? 😃
Provat göra denna 2 ggr men glutenfri istället, funkade inte alls… ska det verkligen vara en form på 30x40cm? Kakan vart 1 cm hög….
Kan tillägga att jag gjort denna kaka så många ggr med vanligt vetemjöl och den har blivit så god varje gång..
jag gjorde dubbel sats med glömde dubbla vattnet – goda blev de ändå men vad gör vattnet? jag tänker om det hade blivit ännu bättre med 4 dl vatten!
Hej Camilla kan man använda rismjöl eller mandelmjöl istället för vetemjöl, jag tål inte vetestärkelse med det är 20ppm gluten i, måste hålla mig till 0 ppm
Kan man göra den glutenfri?
Kan göra glasyren med vit choklad istället. Äggen gör mig lite nojig 😕