Silviakaka

233 röster
silviakaka
Silviakaka är en fluffig vaniljakaka med krämig glasyr. Som en vit kärleksmums utan kakao.

Långpannekakor är livet, särskilt de i form av en mjuk kaka med glasyr. Som till exempel silviakaka! En fluffig och saftig vaniljkaka med krämig vaniljglasyr och kokosflingor. Den här kakan är så god i all sin enkelhet. Du bara måste prova! Vill du festa till det lite så kan du byta ut kokosflingor mot färgglatt strössel.

vaniljmums
Silviakaka är som en vit kärleksmums utan kakao. En vaniljmums, helt enkelt!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.

Vaniljkaka:

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 dl kokhett vatten

Glasyr:

200 g smör

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

ca 0,5 dl kokosflingor att garnera med.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar silviakaka.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  6. För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
  8. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
  9. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.
Prenumerera
Notis om
guest
43 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zakarie Mahamud
Zakarie Mahamud
11 månader sedan

Kan du filma silviakakan och lägga till din Youtube kanal?

Sidra sadek
11 månader sedan

Hej Camilla
Hur lång tid tar receptet
Alltså kan man baka den om man har brottom

Sofia
Sofia
11 månader sedan

Om glasyren skär sig när den ”puttrar” på låg värme. Har den blivit för varm då?😩 provar två gånger nu

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Känner att jag måste kommentera igen bara för att berätta att jag gjorde kakan igår och idag är den slut. Herregud så god den blev!

Anne-Sofie
Anne-Sofie
11 månader sedan

Kan man minska på sockermängden

Elinor
Elinor
11 månader sedan

Blev superbra! Bytte ut mjölet mot Semper Mjölmix Fin och det blev saftigt och fluffigt.

Ellinor
Ellinor
10 månader sedan

Min glasyr blev alldeles för lös! Vad har jag gjort för fel då? 😊

Molly
Molly
10 månader sedan

Jag vill gärna ha en video på youtube. Jag har följt dig på youtube i ca 2 månader men har kollat alla videor. Jag vill ha ett recept med saker som dom flesta har hemma. Ska testa Silvia kakan imorgon håller tummarna på att det ska bli bra.❤️

Ellen
Ellen
9 månader sedan

Det här var en oerhört god kaka! Magiskt!!

Sara
Sara
7 månader sedan

Vad kan man ha istället för kokos? Jag HATAR kokos…

Clara Nilsson
Clara Nilsson
6 månader sedan

Bakade den idag på första dagen av ramadan, supergod blev den!! 😍🙏

Baka
Baka
5 månader sedan

ska jag grädda den 250grader eller

Vilhelm
5 månader sedan

Hej, Camilla! Jag heter Vilhelm och är 13 år. Har en egen bakblogg- https://vilhelm-bakar.webnode.se Du gör så fantastiska recept och jag har dig som förebild.

Angelica
Angelica
5 månader sedan

Kan man baka den utan bakplåtspapper tro? Och typ smöra formen bara? Eller bräns den då? Den blev perfekt första gången och tänkte slänga ihop den nu igen men insåg att bakplåtspappret är slut ;(

Siri
Siri
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Man kan också smörja och bröa formen med kokos 🥥 �

Ella
Ella
4 månader sedan

Hur mycket måste glasyren svalnat innan man häller på den på kakan?

Hanna
Hanna
2 månader sedan

Varför använder du hett vatten? Alla andra recept har kallt vatten? Vad blir skillnaden?

Emma Antti
Emma Antti
2 månader sedan

Det här var så gott

Anderssons
Anderssons
2 månader sedan

Vill gärna ha måtten på din plåt (silviakakan) som du använder. Tack

Mikaela
Mikaela
2 månader sedan

Blev den fluffigaste kakan jag någonsin har gjort! Tack för receptet ❤️

Linn
Linn
2 månader sedan

Hej! Kan mina frysa in kakan? Skulle vilja förbereda till helgens dop 🙂 älskar dina recept!

Siri
Siri
1 månad sedan

Bakade den idag HIMMELSK! 🤩

ss22
ss22
29 dagar sedan

kan man byta ut smör med olija

Jemima Damberg
Jemima Damberg
21 dagar sedan

Asså detta var typ det godaste jag har ätit, jag har kollat på youtubevideon 4ggr. jag ääääälskar också att baka, gillar din kanal supermycket och du är suuperbra på att förklara saker och skriva tydliga och bra recept! 🙂

43
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x