Silviakaka

46 röster
silviakaka
Silviakaka är en fluffig vaniljakaka med krämig glasyr. Som en vit kärleksmums utan kakao.

Långpannekakor är livet, särskilt de i form av en mjuk kaka med glasyr. Som till exempel silviakaka! En fluffig och saftig vaniljkaka med krämig vaniljglasyr och kokosflingor. Den här kakan är så god i all sin enkelhet. Du bara måste prova! Vill du festa till det lite så kan du byta ut kokosflingor mot färgglatt strössel.

vaniljmums
Silviakaka är som en vit kärleksmums utan kakao. En vaniljmums, helt enkelt!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.

Vaniljkaka:

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 dl kokhett vatten

Glasyr:

200 g smör

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

ca 0,5 dl kokosflingor att garnera med.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  6. För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
  8. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
  9. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.
Prenumerera
Notis om
guest
12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zakarie Mahamud
Zakarie Mahamud
21 dagar sedan

Kan du filma silviakakan och lägga till din Youtube kanal?

Sidra sadek
21 dagar sedan

Hej Camilla
Hur lång tid tar receptet
Alltså kan man baka den om man har brottom

Sofia
Sofia
21 dagar sedan

Om glasyren skär sig när den ”puttrar” på låg värme. Har den blivit för varm då?😩 provar två gånger nu

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
17 dagar sedan

Känner att jag måste kommentera igen bara för att berätta att jag gjorde kakan igår och idag är den slut. Herregud så god den blev!

Anne-Sofie
Anne-Sofie
19 dagar sedan

Kan man minska på sockermängden

Elinor
Elinor
15 dagar sedan

Blev superbra! Bytte ut mjölet mot Semper Mjölmix Fin och det blev saftigt och fluffigt.

Ellinor
Ellinor
8 dagar sedan

Min glasyr blev alldeles för lös! Vad har jag gjort för fel då? 😊

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x