Silviakaka

Silviakaka är en fluffig vaniljakaka med krämig glasyr. Som en vit kärleksmums utan kakao.

Reklam för min webbshop

Långpannekakor är livet, särskilt de i form av en mjuk kaka med glasyr. Som till exempel silviakaka! En fluffig och saftig vaniljkaka med krämig vaniljglasyr och kokosflingor som är helt perfekt att baka i min långpanna. Den här kakan är så god i all sin enkelhet. Du bara måste prova! Vill du festa till det lite så kan du byta ut kokosflingor mot färgglatt strössel.

Silviakaka är som en vit kärleksmums utan kakao. En vaniljmums, helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Silviakaka

Portioner: 24

Ingredienser

Vaniljkaka:
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten

Glasyr:
200 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
ca 0,5 dl kokosflingor att garnera med.

Tips!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Vaniljkaka:
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten

Glasyr:
200 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
ca 0,5 dl kokosflingor att garnera med.

TIPS!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  6. För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
  8. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
  9. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  6. För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
  8. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
  9. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 23 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
75 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zakarie Mahamud
Zakarie Mahamud
3 years ago

Kan du filma silviakakan och lägga till din Youtube kanal?

Sidra sadek
3 years ago

Hej Camilla
Hur lång tid tar receptet
Alltså kan man baka den om man har brottom

Sofia
Sofia
3 years ago

Om glasyren skär sig när den ”puttrar” på låg värme. Har den blivit för varm då?😩 provar två gånger nu

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Känner att jag måste kommentera igen bara för att berätta att jag gjorde kakan igår och idag är den slut. Herregud så god den blev!

Anne-Sofie
Anne-Sofie
3 years ago

Kan man minska på sockermängden

Anne
Anne
3 years ago

Går kakan att frysa?

Inga
Inga
3 years ago

Vid glutenintolerans, vilket mjöl i st f vetemjöl? Tack på förhand

Elinor
Elinor
3 years ago

Blev superbra! Bytte ut mjölet mot Semper Mjölmix Fin och det blev saftigt och fluffigt.

Ellinor
Ellinor
3 years ago

Min glasyr blev alldeles för lös! Vad har jag gjort för fel då? 😊

Molly
Molly
3 years ago

Jag vill gärna ha en video på youtube. Jag har följt dig på youtube i ca 2 månader men har kollat alla videor. Jag vill ha ett recept med saker som dom flesta har hemma. Ska testa Silvia kakan imorgon håller tummarna på att det ska bli bra.❤️

Simrat
Simrat
3 years ago

Kan man baka silviakakan i en springform?

Ellen
Ellen
3 years ago

Det här var en oerhört god kaka! Magiskt!!

Zebastian
Zebastian
3 years ago

Varför har man i varmt vatten istället för kallt?

Sara
Sara
3 years ago

Vad kan man ha istället för kokos? Jag HATAR kokos…

Evalena
Evalena
3 years ago

Hej!
Innermått på min stora djupa långpanna till ugnen är ca 30×40, så då behöver jag inte dubbla mängden? Hur stor är din stora djupa långpanna till ugnen om man nu ska dubbla receptet 🤔😊

Clara Nilsson
Clara Nilsson
3 years ago

Bakade den idag på första dagen av ramadan, supergod blev den!! 😍🙏

Baka
Baka
2 years ago

ska jag grädda den 250grader eller

Vilhelm
2 years ago

Hej, Camilla! Jag heter Vilhelm och är 13 år. Har en egen bakblogg- https://vilhelm-bakar.webnode.se Du gör så fantastiska recept och jag har dig som förebild.

Angelica
Angelica
2 years ago

Kan man baka den utan bakplåtspapper tro? Och typ smöra formen bara? Eller bräns den då? Den blev perfekt första gången och tänkte slänga ihop den nu igen men insåg att bakplåtspappret är slut ;(

Siri
Siri
Svara till  camillahamid
2 years ago

Man kan också smörja och bröa formen med kokos 🥥 �

Ella
Ella
2 years ago

Hur mycket måste glasyren svalnat innan man häller på den på kakan?

Hanna
Hanna
2 years ago

Varför använder du hett vatten? Alla andra recept har kallt vatten? Vad blir skillnaden?

Emma Antti
Emma Antti
2 years ago

Det här var så gott

Anderssons
Anderssons
2 years ago

Vill gärna ha måtten på din plåt (silviakakan) som du använder. Tack

Mikaela
Mikaela
2 years ago

Blev den fluffigaste kakan jag någonsin har gjort! Tack för receptet ❤️

Linn
Linn
2 years ago

Hej! Kan mina frysa in kakan? Skulle vilja förbereda till helgens dop 🙂 älskar dina recept!

Siri
Siri
2 years ago

Bakade den idag HIMMELSK! 🤩

ss22
ss22
2 years ago

kan man byta ut smör med olija

Jemima Damberg
Jemima Damberg
2 years ago

Asså detta var typ det godaste jag har ätit, jag har kollat på youtubevideon 4ggr. jag ääääälskar också att baka, gillar din kanal supermycket och du är suuperbra på att förklara saker och skriva tydliga och bra recept! 🙂

jessika
2 years ago

måste man sikta vetemjölet ?

Angelica
Angelica
2 years ago

Smakar den inte massa ägg??

Fia
Fia
2 years ago

Hej
kan dessa bakas i bullformar?

Maja
Maja
2 years ago

Hej!
Kan man frysa ner silviakakan?☺️
Ska nämligen ha kalas och tänkte baka kakan ca en vecka innan om det går.

Emma
Emma
2 years ago

Hej, jag skulle vilja göra denna kaka fast med saffran men hittar inga bra recept. Om man skulle tillsätta saffran i denna tror du det skulle räcka med 0,5 gram? Behövs något ändras för att man tillsätter saffran? Förstått att det kan torka ut bakverk (iaf degar) 😊

Lisa
Lisa
2 years ago

Hej!
Brukar alltid baka denna efter ditt recept, så himla god!! 🤩 Nu till min fråga.. råkade nämligen ha alldeles för lite florsocker kvar hemma, gör det något? 🙈 Jag tänker på konsistensen i glasyren? Mvh Lisa

Nilo
Nilo
2 years ago

Hej, kan man tillsätta citronsmak på något sätt? Zest eller saften från citron?
Gillar smaken av citron och kokos ihop. Vad tror du? Tack för en fantastisk blogg!

Nadine
Nadine
2 years ago

Denna va SJUUUUUK!

Lova
Lova
2 years ago

hej Camilla
jag undrar om man ska ha en liten eller stor lång panna

Sabiha
Sabiha
2 years ago

Hej! Om man vill baka kakan och använda den stora plåt, ska jag dubbla alla ingredienser då? Mvh Sabiha
Och Camilla du är bäst!!!!😍😍😍😍😍😍

Eva
Eva
1 year ago

Min smet stelnade inte. Vad blev fel. Gjorde enligt receptet. Skall den stå i kylskåpet föra tt stelna??

Sofie
Sofie
1 year ago

Undrar över om man ska göra den gluten och laktosfri. Ska man byta rakt av enligt receptet och vilket glutenfritt mjöl man ska använda?

Linnéa
Linnéa
10 months ago

Kan man göra liknande som ditt käleksmums recept, när man gjorde massa hål i kakan? Gjorde kärleksmumsen igår och har aldrig varit med om något saftigare, så ja tänkte man kanske kunde göra något liknande på denna? 😃

Åsa Granlund
Åsa Granlund
8 months ago

Provat göra denna 2 ggr men glutenfri istället, funkade inte alls… ska det verkligen vara en form på 30x40cm? Kakan vart 1 cm hög….
Kan tillägga att jag gjort denna kaka så många ggr med vanligt vetemjöl och den har blivit så god varje gång..

kajsa
kajsa
8 months ago

jag gjorde dubbel sats med glömde dubbla vattnet – goda blev de ändå men vad gör vattnet? jag tänker om det hade blivit ännu bättre med 4 dl vatten!

Tips!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?