Silviakaka

521 röster
silviakaka
Silviakaka är en fluffig vaniljakaka med krämig glasyr. Som en vit kärleksmums utan kakao.

Långpannekakor är livet, särskilt de i form av en mjuk kaka med glasyr. Som till exempel silviakaka! En fluffig och saftig vaniljkaka med krämig vaniljglasyr och kokosflingor. Den här kakan är så god i all sin enkelhet. Du bara måste prova! Vill du festa till det lite så kan du byta ut kokosflingor mot färgglatt strössel.

vaniljmums
Silviakaka är som en vit kärleksmums utan kakao. En vaniljmums, helt enkelt!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en silviakaka på ca 24 bitar. Ska du baka silviakaka i den stora, djupa plåten till ugnen så kan du dubbla receptet.

Vaniljkaka:

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 dl kokhett vatten

Glasyr:

200 g smör

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

ca 0,5 dl kokosflingor att garnera med.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar silviakaka.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
  6. För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
  8. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
  9. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din silviakaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, smöret i glasyren mot mjölkfritt margarin och ha ner 1 dl växtbaserad grädde samtidigt som florsockret och vaniljsockret. Skippa äggen.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

85 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zakarie Mahamud
Zakarie Mahamud
2 år sedan

Kan du filma silviakakan och lägga till din Youtube kanal?

Sidra sadek
2 år sedan

Hej Camilla
Hur lång tid tar receptet
Alltså kan man baka den om man har brottom

Sofia
Sofia
2 år sedan

Om glasyren skär sig när den ”puttrar” på låg värme. Har den blivit för varm då?😩 provar två gånger nu

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Känner att jag måste kommentera igen bara för att berätta att jag gjorde kakan igår och idag är den slut. Herregud så god den blev!

Anne-Sofie
Anne-Sofie
2 år sedan

Kan man minska på sockermängden

Anne
Anne
2 år sedan

Går kakan att frysa?

Inga
Inga
2 år sedan

Vid glutenintolerans, vilket mjöl i st f vetemjöl? Tack på förhand

Elinor
Elinor
2 år sedan

Blev superbra! Bytte ut mjölet mot Semper Mjölmix Fin och det blev saftigt och fluffigt.

Ellinor
Ellinor
2 år sedan

Min glasyr blev alldeles för lös! Vad har jag gjort för fel då? 😊

Molly
Molly
2 år sedan

Jag vill gärna ha en video på youtube. Jag har följt dig på youtube i ca 2 månader men har kollat alla videor. Jag vill ha ett recept med saker som dom flesta har hemma. Ska testa Silvia kakan imorgon håller tummarna på att det ska bli bra.❤️

Simrat
Simrat
2 år sedan

Kan man baka silviakakan i en springform?

Ellen
Ellen
2 år sedan

Det här var en oerhört god kaka! Magiskt!!

Zebastian
Zebastian
2 år sedan

Varför har man i varmt vatten istället för kallt?

Sara
Sara
2 år sedan

Vad kan man ha istället för kokos? Jag HATAR kokos…

Evalena
Evalena
2 år sedan

Hej!
Innermått på min stora djupa långpanna till ugnen är ca 30×40, så då behöver jag inte dubbla mängden? Hur stor är din stora djupa långpanna till ugnen om man nu ska dubbla receptet 🤔😊

Clara Nilsson
Clara Nilsson
1 år sedan

Bakade den idag på första dagen av ramadan, supergod blev den!! 😍🙏

Baka
Baka
1 år sedan

ska jag grädda den 250grader eller

Vilhelm
1 år sedan

Hej, Camilla! Jag heter Vilhelm och är 13 år. Har en egen bakblogg- https://vilhelm-bakar.webnode.se Du gör så fantastiska recept och jag har dig som förebild.

Angelica
Angelica
1 år sedan

Kan man baka den utan bakplåtspapper tro? Och typ smöra formen bara? Eller bräns den då? Den blev perfekt första gången och tänkte slänga ihop den nu igen men insåg att bakplåtspappret är slut ;(

Siri
Siri
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Man kan också smörja och bröa formen med kokos 🥥 �

Ella
Ella
1 år sedan

Hur mycket måste glasyren svalnat innan man häller på den på kakan?

Hanna
Hanna
1 år sedan

Varför använder du hett vatten? Alla andra recept har kallt vatten? Vad blir skillnaden?

Linda
Linda
Svara på  Hanna
1 månad sedan

Alla recept som jag läst hittills har haft hett/varmt & t o m kokande vatten i smeten (förutom ICA:; s recept, det står bara ”vatten) & läste på ett ställe att om man gräddar kakan med en ugnstålig form fylld med vatten i botten på ugnen, så gör fuktigheten att den blir riktigt mjuk & god, ej torr. Har även bara sett recept med enbart ett slags socker; florsocker, som man vanligtvis använder sig av i just glasyrer till kakor. Allra enklaste glasyren består ju endast av florsocker & kallt/rumstempererat vatten som man rör ihop till en klumpfri, lagom rinnig… Läs mer »

Emma Antti
Emma Antti
1 år sedan

Det här var så gott

Anderssons
Anderssons
1 år sedan

Vill gärna ha måtten på din plåt (silviakakan) som du använder. Tack

Mikaela
Mikaela
1 år sedan

Blev den fluffigaste kakan jag någonsin har gjort! Tack för receptet ❤️

Linn
Linn
1 år sedan

Hej! Kan mina frysa in kakan? Skulle vilja förbereda till helgens dop 🙂 älskar dina recept!

Siri
Siri
1 år sedan

Bakade den idag HIMMELSK! 🤩

ss22
ss22
1 år sedan

kan man byta ut smör med olija

Jemima Damberg
Jemima Damberg
1 år sedan

Asså detta var typ det godaste jag har ätit, jag har kollat på youtubevideon 4ggr. jag ääääälskar också att baka, gillar din kanal supermycket och du är suuperbra på att förklara saker och skriva tydliga och bra recept! 🙂

jessika
1 år sedan

måste man sikta vetemjölet ?

Angelica
Angelica
1 år sedan

Smakar den inte massa ägg??

Fia
Fia
1 år sedan

Hej
kan dessa bakas i bullformar?

Maja
Maja
1 år sedan

Hej!
Kan man frysa ner silviakakan?☺️
Ska nämligen ha kalas och tänkte baka kakan ca en vecka innan om det går.

Emma
Emma
1 år sedan

Hej, jag skulle vilja göra denna kaka fast med saffran men hittar inga bra recept. Om man skulle tillsätta saffran i denna tror du det skulle räcka med 0,5 gram? Behövs något ändras för att man tillsätter saffran? Förstått att det kan torka ut bakverk (iaf degar) 😊

Lisa
Lisa
1 år sedan

Hej!
Brukar alltid baka denna efter ditt recept, så himla god!! 🤩 Nu till min fråga.. råkade nämligen ha alldeles för lite florsocker kvar hemma, gör det något? 🙈 Jag tänker på konsistensen i glasyren? Mvh Lisa

Nilo
Nilo
1 år sedan

Hej, kan man tillsätta citronsmak på något sätt? Zest eller saften från citron?
Gillar smaken av citron och kokos ihop. Vad tror du? Tack för en fantastisk blogg!

Nadine
Nadine
1 år sedan

Denna va SJUUUUUK!

Lova
Lova
1 år sedan

hej Camilla
jag undrar om man ska ha en liten eller stor lång panna

Sabiha
Sabiha
1 år sedan

Hej! Om man vill baka kakan och använda den stora plåt, ska jag dubbla alla ingredienser då? Mvh Sabiha
Och Camilla du är bäst!!!!😍😍😍😍😍😍

Eva
Eva
10 månader sedan

Min smet stelnade inte. Vad blev fel. Gjorde enligt receptet. Skall den stå i kylskåpet föra tt stelna??

Sofie
Sofie
6 månader sedan

Undrar över om man ska göra den gluten och laktosfri. Ska man byta rakt av enligt receptet och vilket glutenfritt mjöl man ska använda?

Pernilla
Pernilla
4 månader sedan

Hej!
Jag gör dina kärleksmums och dessa silvikakor samtidigt och fryser sen ner dem i rutor tillsammans i burkar. Så smidigt att ta fram sen och gött med en av varje! Jag gör ännu mer glasyr och har fler äggulor i så det blir i överflöd hehe! Tack för dina fantastiska och lätta recept. Jag googlar alltid dina recept först när jag ska baka ❤️

Pernilla
Pernilla
4 månader sedan

Hej!
Jag gör dina kärleksmums och dessa silvikakor samtidigt och fryser sen ner dem i rutor tillsammans i burkar. Så smidigt att ta fram sen och gött med en av varje! Jag gör ännu mer glasyr och har fler äggulor i så det blir i överflöd hehe! Tack för dina fantastiska och lätta recept. Jag googlar alltid dina recept först när jag ska baka ❤️

10D9C209-A617-45DD-9E29-CA2BEF9BC945.jpeg
Last edited 4 månader sedan by Pernilla
Petra
Petra
4 månader sedan

Baka vegansk silviakaka genom att byta ut äggen i kakan mot 3 dl kikärtsspad, min fråga ska den vispas? 1 dl växtbaserad grädde samma fråga här ska den vispas? Tack för svar Mvh Petra

Petra
Petra
4 månader sedan

Glömde fråga hur många burkar kikärtor behöver jag för att få 3 dl kikärtsspad? Mvh Petra

Emma Håkansson
Emma Håkansson
2 månader sedan

Kan man göra hål i kakan så glasyren rinner ner lite? Så som ditt recept på kärleksmums är tänker jag (för övrigt BÄSTA receptet på kärleksmums!!)
Behövs det mer glasyr i så fall tror du?

Matilda
Matilda
2 månader sedan

Jag bakade den med mjölmix och botten på kakan blev döbakad. Har du någon idé om vad jag kan ha gjort för fel? 🙂

Anete
Anete
2 månader sedan

vad gör du på äggvitorna som blir över?

Anette
Anette
2 månader sedan

vad gör du på äggvitorna som blir över?

85
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x