Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar äppelmums.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
- Börja med att göra äppelkakan. I en bunke har du ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, farinsocker och kanel. Blanda ihop.
- Ha sedan ner neutral olja, yoghurt och ägg. Rör ihop till en jämn smet.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint. Ha ner äppelrivet i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på glasyren.
- Glasyren gör du enkelt genom att smälta smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna lite innan du har glasyren på kakan.
- Gör en massa hål i kakan med hjälp av skaftet på en sked eller liknande. Häll glasyren på kakan, se till att glasyr åker ner i hålen.
- Ställ kakan i kylen så att glasyren stelnar lite innan du har på kokosflingorna.
- Servera direkt eller förvara din äppelmums i kylskåpet, i lufttät burk eller inplastad ordentligt.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Wooooooow🙌🏾🙌🏾🙌🏾 Den här måste göras🤜🏾🤛🏾
Råkade komma åt en stjärna😲 Får inte bort det 😟
Men mums, måste pröva 😍 går den att frysa?
Funkar utmärkt 😀
Hur mår den av att frysas?🤔
Hejhej! Funkar utmärkt 😀
Supergod! Tog även med mig till kollegorna idag och dem blev förtjusta. Hade dock inget florsocker i glasyren då jag är mer av en saltmänniska 🙈 hade i bara smör, dulche de leche och två tsk vetemjöl ☺️
bra tips för de som inte vill ha så mycket socker 😀
Hej, kan man alltså använda kolasås som man köper till typ glass? Kakan är i ugnen nu och smeten var mums. Hoppas på snabbt svar;)
Hejhej! Det stämmer 🙂
Går det att gör utan bikarbonat? Det enda jag inte har hemma och vill baka nu!
Hejhej! Det funkar, ta dubbelt så mycket bakpulver istället 🙂
Hur stor är formen du använder?
Eftersom du är så duktig på att göra klassiska recept med andra smaker så tänkte jag om du vill ha en idé som jag gärna skulle vilja prova i alla fall. Kombinera denna botten med pitekakans havresmul? Om du känner för att experimentera ihop det någon gång hade det vart kul att få ta del av.
Älskar dina recept!!!
Om man varken har kolasås el dulche de leche hemma, kan man göra kolasås?? Har du ngt bra recept??
Jaa du kan göra egen 😀 Recept hittar du här: https://www.koket.se/kolasas-camilla-hamids-recept
Det här var Jättegott!!!!!!! minskade lite på sockermängden men WOWOWOW kalasbra
Vad glad jag blir! KRAM 😀
Ska man ha så mycket florsocker. ??
Yes det ska man 🙂 Det är en långpannekaka.
Har färdig kolasås ”salted caramel” på tub hemma. Tror du att det skulle funka i denna kombon? Låter ju så gott så måste testa att baka och bjuda pappa på till fars dag 😀
Kan man skippa bikarbonat i h ha mer bakpulver? 🤔😊
Vad rekommenderar du att man använder för äpplen?
Hej Camilla! Vilket fantastiskt recept wow. Är det meningen att den ska vara så söt? Kan man lägga havssalt på? Den är så god men lite för söt för min smak
Den verkar att vara jättegod måste prova den 👍
Kan man byta ut oljan mot smör i kakan?
Ja men det ger en något torrare kaka <3
Jättegoda och det är nu andra gången jag gör dom. Jag fick ha mina runt 25 min för att första gången tog jag ut dom för tidigt och blev då kladdiga i botten. Denna gången siktade jag florsockret för att få glasyren slät. Ökade på dulce de lechen med 1 dl extra och minskade 100 gr med florsockret. Kan varmt rekommendera dessa ❤️
Mums! vad glad jag blir att du gillar 🙂
Min man är inte så mycket för kakor, bullar och sånt. Men denna!! Han har tagit 3 stora bitar! Och han avskyr kokos!! Så lätt 10 av 10
Åh vad glad jag blir! Tack! 🥰
Nu vet jag vad jag ska baka idag 😍
Fredagsmyset brukar vara något från din bakmeny 💕 Älskar dina recept!
Hej! Detta vill jag pröva! Jag undrar dock om det är möjligt att ange äpplena i gran istället? Det är så olika vad man tycker är smått och medelstort osv…
Mvh Madde
Hejhej! Absolut, ska göra det framöver 🥰 Ett litet äpple väger ca 125 g ❤️
Nämen åh. GRAM menar jag såklart. Inte gran som det blev så tokigt. 😊
Supergod 😍. Hade även i 5dl frysta lingon, som var blandat med lite florsocker i smeten. De gifter sig väldigt bra med kolasåsen 😊👍
Men wow, låter helt fantastiskt 😍
Jag har tyvärr ingen långpanna med de måtten, långpannan jag har är 2-3 cm större åt alla håll. Ska jag ändra gräddningstiden eller kan jag kanske lägga aluminiumrullar i kanterna så formen blir “mindre”? 🙂
Du kan köra på den formen du har men hålla koll då du förmodlingen kommer att behöva grädda den kortare tid 🥰
TACK för att du tipsar om hur man gör glutenfritt.
Min son har nyss fått celiaki och han är så ledsen över allt han inte kan äta så detta uppskattas ❤️❤️❤️
Åh, tack själv! Vad glad jag blir att det underlättar ❤️
Mmmm gjorde dessa idag. Alltså så goda!!!
Åh, blir så glad att du gillade dem! Tack snälla 😍
Hej! Det ser väldigt gott ut men vet du om det går att ersätta äggen med något annat?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat det själv ännu ❤️
Dessa var så sjuuukt goda. Alla jag bjudit har älskat dom!
Gjorde denna glutenfri, supergod!! Men smulade rätt mycket, kan jag öka eller minska på någon ingrediens för att få den att hålla ihop bättre?🥰
Hejhej! Vad kul att du gillade den, jag har nu uppdaterat receptet till 7 dl glutenfri mjölmix då det smuliga löser sig genom att minska mjölmängden ❤️
Vad gör man för fel när degen inte växer på höjden utan blir platt som en rulltårta. De ända jag ändrade på var dubbelsats av bakpulver och tog bort bikarbonat.
Hejhej! Du behöver 1,5tsk bakpulver om du ska ta bort bikarbonatet. Bikarbonat är mycket effektivare än bakpulver, även om man ersätter bikarbonat med bakpulver så får man inte samma effekt/höjd.
Här kan du läsa mer om skillnaden! 😊
https://mykitchenstories.se/2017_june_bikarbonat-bakpulver-vad-ar-skillnaden/
Tycker det låter som alldeles för mycket glacyr.
Det går alldeles utmärkt att minska mängden ❤️😊
Hej! Ungefär hur många gram äpple ska det vara? Jag har några jättestora och har svårt att bestämma mig för hur mycket jag ska använda.
Tack för alla underbara recept!
Hejhej! ca 500g ❤️
Det står 6.25 dl mjöl, varför inte 6 1/4 dl mjöl ?
Jag är en gammal naturvetare som föredrar att skriva saker i decimaltal men det är bara en smaksak 🙈❤️
Ååh ska göra dessa i helgen, men sugen på en cream cheese frosting. Kanske med kolasås? Vad tror du, några tips? Eller är glasyren bättre?
Denna frosting med kolasås kanske är något för dig då? 😍 https://www.koket.se/appelkaka-med-kolafrosting
Jag vill jättegärna baka den, men har lite svårt för syrliga mjölkprodukter. Smakar det mycket av filmjölk eller “försvinner” den in i smeten?
Är allergisk mot ägg. Kan man byta ut äggen mot något? Eller skippa?☺️
Hejhej, har tyvärr inte testat detta själv ännu. 3 msk kikärtsspad motsvarar ett ägg i alla fall, säg gärna till om du testar och berätta hur det gick! 🥰
Hej! Det går alldeles utmärkt att byta ut äggen mot kikärtspad. Vi byter även ut mjölkprodukterna mot havrebaserat då vi har både äggallergi och mjölkproteinallergi i familjen. Tack för ett gott recept 😊
Tror du man skulle kunna använda äppelmos istället? (Kanske minska på oljan då)
Och tack för att du ger glutenfritt alternativ också 🥰
Det borde gå att tweaka lite! Säg till om du prövar 🥰
Min kaka blev bara ngn cm hög. Vad gör jag för fel 😔