Churros

Churros är ett ljuvligt frasigt och gott friterat bakverk som påminner om donuts i smaken och rullas i kanel och socker medans de är varma och serveras tillsammans med chokladsås eller nutella. Så gott att klockorna stannar!

Det här gyllenbruna, friterade, frasiga och sockrade spanska bakverket med kanel är så fantastiskt gott att jag inte vet vad jag ska göra av mig själv. När vi är ute på stan, tivoli eller marknad och det finns churros att köpa så köper vi alltid churros. Inga undantag. Hela familjen älskar det!

Ni är många som efterfrågat recept och steg för steg-video på hur man bakar churros och eftersom att er önskan är min lag så är jag här idag för att leverera det. Churros är enklare att baka än vad man kan tro, kika bara på videon så ser du själv!

Grunden till churros är en pate au choux-deg, vilket är en deg som görs på vatten, vetemjöl, smör, socker, ägg, vaniljsocker och salt och som rostas i ugnen. Den behöver varken knådas eller jäsas utan är redo att användas som den är. Beroende på vad du ska använda din pate au choux deg till så kan ration mellan ingredienserna skilja sig åt och vilken slutgiltig konsistens man vill ha. När man gör churros så vill man ha en deg som är lite seg och spritsvänlig då degen spritsas ner i oljan genom en stjärntyll.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
churros

Churros

Ingredienser

3 dl vatten
2 msk smör
2 msk strösocker
2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
neutral olja att fritera i (minst 1 liter): mat-, solros- eller rapsolja.
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Tips!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Ingredienser

3 dl vatten
2 msk smör
2 msk strösocker
2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
neutral olja att fritera i (minst 1 liter): mat-, solros- eller rapsolja.
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel

TIPS!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 8-10 generösa portioner churros, alltså inte 8-10 stycken utan en massa churros som räcker till 8-10 personer.

  1. Ha i vatten, smör, 2 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 2 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 1-2 ägg till. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg. Ju mer ägg du har i smeten. desto mer porösa kommer dom att bli, så målet är ändå att ha så få ägg som möjligt.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
  5. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  6. Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kanel och socker.
  7. Servera dem direkt tillammans med chokladsås eller nutella och NJUT!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 8-10 generösa portioner churros, alltså inte 8-10 stycken utan en massa churros som räcker till 8-10 personer.

  1. Ha i vatten, smör, 2 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 2 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 1-2 ägg till. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg. Ju mer ägg du har i smeten. desto mer porösa kommer dom att bli, så målet är ändå att ha så få ägg som möjligt.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
  5. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  6. Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kanel och socker.
  7. Servera dem direkt tillammans med chokladsås eller nutella och NJUT!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 30 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
110 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angelika Weckman
Angelika Weckman
4 years ago

Mmmmm så gott! Måste testa! Du säger att man också kan göra dem i ugnen. Är det också 180° som gäller? Hur lång tid?

Marie
Marie
4 years ago

Ååhh, älskar churros!! Måste provas!!

Malak
Malak
Svara till  Marie
4 years ago

jaaaaaaaa

Awa
Awa
4 years ago

👍🌺👍🌺

María Carmen Oleaga
María Carmen Oleaga
4 years ago

Jag är ledsen 😐 Jag gillar inte att ge negativa kommentarer, men som spansk är jag och jag älskar att laga mat, oavsett hur bra de är. Dessa är inte churros. Det har inget med donus att göra

Loubiya
Loubiya
Svara till  María Carmen Oleaga
4 years ago

Har du något recept på riktiga churros?

Jamal
Jamal
Svara till  María Carmen Oleaga
4 years ago

Lol ,

Maria
Maria
4 years ago

Hur stor är en Wilton 1M? Jag har inte det märket på mina tyllar och vill jämföra storlekar.

Tamanna
Tamanna
4 years ago

Om man inte har spritspåsar har du några tips hur man annars kan göra? 😁

Maria
Maria
Svara till  Tamanna
4 years ago

Ta vanlig typ frysppse och klipp i ena hörnet lite grann så du får plats med tyllen 🙂

Sofia
Sofia
4 years ago

Kan man byta ut smöret mot olja? 🙂

Mathias Oleander
4 years ago

Kungsbacka

Ella
Ella
4 years ago

De blev helt suveräna. Mums o tack

Saga
Saga
4 years ago

Jag måste prova receptet, då jag äääälskar Churros!!

Men någon som vet ungefär hur lång tid det tar att göra?
Det stod ingenstans (vad jag kunde se)..

Dareen
Dareen
Svara till  Saga
4 years ago

Det tar typ 50 min att göra

Emma
Emma
4 years ago

Går det att göra i ugn?

Sofia
Sofia
4 years ago

Hej! Hur länge kan man förvara smeten i kylen? 🙂

Benjamin
Benjamin
4 years ago

inte als bra . det var för mycket ägg… 😡😡😡

Jessica
Jessica
Svara till  Benjamin
4 years ago

Men varför arg över äggen? 🙈😂

Alexandra
Alexandra
4 years ago

Bästa churros receptet, krispiga på ytan och saftiga på insidan 👌 tack för ett underbart recept

Greta
Greta
Svara till  Alexandra
4 years ago

Sant, den ser jätte god ut tack för receptet!!!

Last edited 4 years ago by Greta
Esther
Esther
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hej Camilla! Jag har gjort mina hurras nu o det blev sååååå gott🤤 Jag kollar mycket på dina youtube videos🥰 jag har antagligen kollat på varenda en av dina videos 😅 Jag bakar själv väldigt mycket o jag brukar alltid tänka tillbaka på vad du har sagt för tips😊 Jag skulle bli jätteglad om du svarar med en hälsning eller något❤️

Matilda
Matilda
4 years ago

Recept på chokladsåsen?:)

Melisa
Svara till  Matilda
2 years ago

Det är nutella

Jezzica
Jezzica
3 years ago

Churros är så gott. Så glad att se längst ner, att det inte är några problem att använda glutenfritt mjöl. Till helgen ska glutissonen äntligen få smaka mammas favorit. Tack ❣

alex
alex
3 years ago

det ser fan got ut

Mumtaz omar
Mumtaz omar
3 years ago

Måste man ha vaniljsocker om man inte har den i churrosen

Anna
Anna
3 years ago

Går det att göra mjölkfritt?

Nazdar
Nazdar
3 years ago

Tack Camilla! Mina churros blev jätte goda men inte så krispiga! Vad beror det på?

Raghd
Raghd
3 years ago

Kan man röra smeten med händerna istället

Johara
Johara
3 years ago

Den härligaste videon jag sett på länge! Tusen tack för att du på ett enkelt och underbart sätt lär mig hur man kan baka saker på ett roligare sätt❤️

julia
3 years ago

omg jaaaaaaaaaaaaaaa

Reem
Reem
3 years ago

De var de godate

hani
hani
3 years ago

OMG…… Det var så gott

marwa
3 years ago

älskaarrrr dinnnnaaa videos du är så bra

Khava
3 years ago

Hej Camilla! Jag undrar om man måste vispa eller kan man ta en redskap och göra samma sak?

Mahaa
Mahaa
3 years ago

Kan man göra det utan ägg?

Catrin
Catrin
3 years ago

Ser underbara ut. Tack för fin beskrivning av receptet❤

Jessica
Jessica
3 years ago

För mig gick det bra med 3 ägg. Sjukt goda. Fluffiga på insidan och frasiga på utsidan. Mycket godare än köpta i en matvagn. Riktigt bra recept.

Sara
Sara
3 years ago

Stort tack Camilla för detta fantastiskt goda recept på Churros! Jag friterade mina i fritösen och dom blev gudomliga 😍

20210827_201254.jpg
Seven
Seven
3 years ago

ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ FY FAAAAAANNNNNN förlåt för jag svär MEN DET ÄR SÅÅÅÅÅÅÅ GOTTTTTT MED CHURROS JAG KAN INTE LEVA UTAN CHURROSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vincent
Vincent
3 years ago

Mmmmmm,så goda vi gjorde det med 3 ägg och de blev jette krispiga och goda, tack för ett super duper got resept

Wida
Wida
2 years ago

Ska man vispa tills det är kalt eller jumet?

Anonym
2 years ago

Vad gör man om man inte har en spritspåse?

Kristina
Kristina
2 years ago

Tror du det går bra at gjøre de i airfryer?

Alice
Alice
2 years ago

det står 2 ägg i ingredienslistan men 3 eller mer ägg vid instruktionerna??

Tommy
Tommy
2 years ago

Hur mycket vaniljsocker ska det vara?

Annelie
Annelie
2 years ago

Hmm läser man bara receptet så funderar man på när mjölken ska i, och kollar man på filmen så sägs inget om saltet, tur man både läste och kollade så får man väl anta en kombo av båda, alltså mjölk OCH salt i första steget 🙂

Elias
Elias
2 years ago

Hej! Jag undrar om man kan förvara churrosen efter att man har friterat? BTW jättegoda churros och ett väldigt bra recept🙂

wilma
2 years ago

Gott

Jess
Jess
2 years ago

Kan man köra dessa i Airfryer?

Sanja
Sanja
2 years ago

Hej, ja skulle göra degen och när jag tog elvisp och skulle vispa så degar degen ihop sig och vill inte bli som på din video. Har gjort exakt så som på din video 2ggr och ändå ville det inte bli i bitar utan en hel klup med deg, sen när ja lägger i ägg så blir det ännu mer blöt. Vad gör jag för fel?

shehed
shehed
2 years ago

De blev jättegoda! Måste testa! Mina blev dock inte crispiga men de var mjuka och smaskiga 🙂

Dorayn Shahwaz
2 years ago

Hej Camilla ville bara säga Eid Mubarak och må allah välsigna dig och din familj insallah och vi alla uppskattar dina recepter. Föresten har du dem godaste churros jag har smakat😊

Last edited 2 years ago by Dorayn Shahwaz
Dorayn Shahwaz
2 years ago

Hej Camilla ville bara säga Eid Mubarak och må allah välsigna dig och din familj insallah vi alla uppskattar dina recepter din recept på churros är den bästa😊

Last edited 2 years ago by Dorayn Shahwaz
Dorayn Shahwaz
2 years ago

Råka skriva två gånger sorry😅

Dorayn Shahwaz
2 years ago

Hej

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Måste testa detta ,, Guuud vad gott !! Du är en fantastisk person Tack för inspirationen av allt du skapar !!

Random
Random
2 years ago

Det låter jätte gott! Jag ska ha fest i skolan inom och man får ta med sig bakelser så det höra kommer jag säkert göra! (Det är så bar för min ugn ör sönder) 😂

Tips!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?