Det finns två problem med att jag släppt en bok om att göra glass utan glassmaskin. Det första är att jag tydligen gjort så att sötad kondenserad mjölk snabbt tar slut i affärerna i vissa delar av Sverige haha, förlåt! Och det andra är att det inte finns laktosfri sötad kondenserad mjölk och vegansk sötad kondenserad mjölk är svår att få tag på samt smakar mest kokos.
Så jag undersökte helt enkelt om man kan göra sötad kondenserad mjölk själv och det visade sig vara bland det enklaste man kan göra. Det enda du behöver är två ynka ingredienser: strösocker och mjölk. Hur bra? Även om det tar lite tid att göra eftersom att mjölken och sockret ska sjuda länge i kastrullen så behöver man knappt göra någonting. Hela poängen är att man inte ska röra i det så mycket. Så jag brukar bara sätta timern och gå iväg och göra annat. Väldigt smidigt om man frågar mig.
Vet man med sig att man vill ha en hel del sötad kondenserad mjölk för framtida bruk och inte enstaka tillfällen så kan du öka på satsen hur många gånger du vill. Sjud-tiden förlängs ju mer mjölk och socker du har men annars är det bara att ta fram största kastrullen du har och göra hur mycket sötad kondenserad mjölk du vill. I en lufttät burk håller dessutom sötad kondenserad mjölk i flera veckor i kylskåpet tack vare att det innehåller så mycket strösocker.
Gör du egen sötad kondenserad mjölk på vanlig röd mjölk med 3% fetthalt så ser slutresultatet precis ut som i affären. Lite gul i tonen, lite tjock och seg. Gör du den däremot på laktosfri mjölk eller vegansk mjölk så blir den något mörkare – det ser nästan ut som en kolasås. Men smaken och konsistensen blir exakt likadan. I ett blindtest så märker man ingen skillnad.
Jag är ingen kemist men skillnaden mellan vanlig mjölk och laktosfri mjölk är att mjölksockret tagits bort i den laktosfria mjölken och eftersom att socker är en viktig del i just sötad kondenserad mjölk så är det inte så konstigt att slutresultatet ser annorlunda ut. I processen att ta fram det här receptet så har jag både testat att ha i mer socker i den laktosfria sötade kondenserade mjölken och låta den sjuda kortare tid så att den har samma färg men inte reducerats lika mycket och det blev inget bra. Ration mellan vanligt strösocker och mjölk är superviktig och ökar man på med sockret så blir konsistensen obehaglig, sträv och full med sockerkristaller.
Nackdelen med att den har en annan färg blir t ex om man gör vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i magen om man är laktosintollerant?
Receptet ger samma mängd sötad kondenserad mjölk som i en färdig burk, ca 400g, oavsett om du använder laktosfri mjölk eller vanlig mjölk. Oavsett vilken mjölk du använder så är det viktigt att du väljer den med högst fetthalt, minst 3%.
Ingredienser:
2,5 dl mjölk (3% fetthalt, gäller även laktosfri), kokosmjölk, havremjölk eller sojamjölk
2,5 dl strösocker
Gör såhär:
- Häll upp strösocker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna smält helt och hållet i mjölken. Mät med linjal eller liknande för att se hur djup blandningen är. Detta behöver du veta för att blandningen ska vara reducerad till hälften när den är klar.
- Höj till medelvärme på spisen. När sockermjölken börjat sjuda sätter du timern på 40 minuter. Rör inte om överhuvudtaget när sockret och mjölken väl smält ihop. Anledningen är att det under processen bildas sockerkristaller längs med kanten och om du rör om kommer de att hamna i den sötade kondenserade mjölken. Det är också viktigt att det inte kokar, utan att den bara sjuder försiktigt. Sänk värmen om du måste för att bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen och inte några kokbubblor.
- När 40 minuter har gått kommer det att ha bildats skum längs med kanterna. Ta försiktigt bort skummet med en sked. Ju noggrannare du är med att ta bort allt skum desto finare kommer din sötade kondenserade mjölk att bli.
- Låt sedan blandningen fortsätta sjuda, kolla med linjalen då och då för att se om hälften har reducerats bort. Kommer det mer skum så är det bara att ta bort det med sked igen.
- När du har hälften av blandningen kvar så är det bara att hälla upp den i en ren burk med tätt slutande lock och ställa i kylskåpet för att svalna och sen är det bara att använda den precis som den sötade kondenserade mjölken du köper i affären! Oroa dig inte över att den är lös när den fortfarande är varm, den blir tjockare och lite segare när den svalnat helt och hållet i kylskåpet.
TIPS!
- Hemmagjord sötad kondenserad mjölk håller flera veckor i kylskåpet om den förvaras i lufttät burk.
- Låter du den sjuda ännu längre så får du karamelliserad mjölk!
Jag försökte se vad andra “röstat”, uppe vid stjärnorna på sidan, och råkade trycka på 2 stjärnor då. Var inte meningen och jag kan inte få bort det… Förlåt!!! 😳🌻
Ingen fara <3
Oj vad kul att din glassbok gjort succé, men det förstår man ju😍❣️Som tur har den kondenserade mjölken inte börjat ta slut i Finland än, är Finlandssvensk😇❣️
Fantastiskt! Måste testa! 😍🙏
Detta måååste jag testa! Men du, bränner det inte vid i botten på kastrullen?
Sockret förhindrar att det bränns vid och dessutom är det superviktigt att använda en tjockbottnad kastrull och verkligen bara låta det sjuda på svag värme 🙂
Hej! Låter som sockret är väldigt viktigt. Har du hört något om det går med sötningsmedel? Skulle vilja göra en sockerfri kondenserad mjölk. Ska finnas unsweetend i affären men har inte hittat någon.
Tack för allt fint/gott du gör!
Funkar både med råsocker och sötströ 🙂
Wow, då får jag prova imorgon. Tack för snabbt svar!
Hur mkt exempelvis sötströ?
Du kan byta rakt av 🙂
Hur blir resultatet av den vid användning av havredryck(mjölk)? Har köpt kokos tidigare men som sagt det smakar kokos, väldigt mycket. Blir väldigt mycket kokosglass 😅🙈🙊🙉🥥
använd sån havremjölk som kallas “barista” eller liknande så funkar det 🙂
Åh! Detta måste jag testa. Min fästman är laktosintolerant, och jag har länge velat kunna göra både laktosfri key lime pie och glass med sötad kondenserad mjölk. Så nu ska jag experimentera! 😃
Hur lång tid på ett ungefär har det tagit för dig totalt att koka ner mjölken?
Hej Camilla.
Hur länge ska den vara på spisen om man vill ha karamelliserad mjölk.
Vh laila
Å vad spännande det är helt fantastiska att det går att få till en produkt hemma, precis när man själv vill. Dessutom att kunna göra vegansk glass så småningom, och använda denna kondenserad mjölk. Hejja dig Camilla ❤️👍🌷
Hej! Äntligen ett recept på laktosfri kondenserad mjölk 😍 Om jag vill ha den karamelliserad, kan jag bara koka den längre då?
Hejhej! Ja, det är bara att fortsätta låta den sjuda så blir det karamelliserad mjölk 🙂
Jag har testat med laktosfri mjölk ikväll för att göra Dulce de leche till praliner.
Jag tyckte det var svårt att veta när den är klar. När jag väl tog bort och hällde upp i skål blev den grynig och sockrig.
Vad gjorde jag för fel?
Kika i det här inlägget: https://mykitchenstories.se/hemmagjord-karamelliserad-mjolk/
Jag har gjort en sats i dag som blev kanon men hade behövt bli lite tjockare.
Vågar man sjuda upp den en gång till?
Detta undrar jag med😊
Åh, fantastiskt, nu slipper jag välja bort massor av recept för att de råkar innehålla sötad kondenserad mjölk! Vilken service av dig att ta fram ett sånt här recept 🙂
Tack för detta recept! 😃
Alltså! Woow! Är i utlandet och hittar ej kondenserad mjölk till makens tårta. Vilken timing! Tack❤️
Kan man / ska man röra i början då sockret ska smälta in ?
Det skan man 🙂
Tack snälla, gjorde det, o nu står den i kyen, hoppas hoppas jag gjort rätt 🙂
Hej
Testade att göra på en liter röd mjölk. Det fick sjuda i nästan 5 timmar och jag kom aldrig ner till halva mängden. Färgen blev också lite ljusbrun. Gav upp och hällde upp i burkar och in i kylen. Smakar säkert gott ändå. Får testa med mindre mängd för att få rätt färg och mängd tror jag. Skönt att slippa köpa.
Spännande! Kan man ta mindre mängd socker om man vill att den färdiga kondenserade mjölken ska vara mindre söt? Eller blir det fel konsistens då?
Mindre mängd socker ger tyvärr inte samma konsistens. Du kan däremot byta ut strösockret mot sötströ eller liknande.
Ok! Tack så mycket för svar!
Såg i en av kommentarerna att man kan byta ut sockret mot sötströ eller liknande. Stämmer verkligen det? Sötningsmedel uppför sig ju inte alls som socker. Borde påverka hållbarheten väl? Har du lyckats göra en sån sats eller är det en kvalificerad gissning? Vill så gärna att det funkar, men vill inte lägga ner tiden och bli besviken…
Skulle ta hänsyn till både mjölk- och glutenallergi och valde rismjölk. Den hade bara 1% fett men det blev mycket lyckat resultat ändå! Den färdiga produkten blev ganska klar, med en liten gul ton. Tack för detta recept!
Vad glad jag blir! Tack för att du delar med dig <3
Tog fram burken nu, för att göra egen glass med egen kondenserad mjölk..
Den är alldeles sockrig :/
Vad har jag gjort för fel? Och går den rädda?
Var du noggrann med att ta bort allt skum? Det är antingen det eller att du skrapat ner socker från kastrullens kanter som inte kokats ner i burken <3
Tack för svar 🙂 går det göra något åt den?
Hej! så intressant. Går den frysa?
Hejhej! Inte testat 🙁
Undrar om laktosfri mjölk – utan laktos(mjölksocker) men istället glaktos, en enklare sockermolekyl som kroppen hanterar likt glukos, fruktos. Nackdelen är att levern lagrar in fett om du inte förbränner det i musklerna. Studier om äggstockscancer, förtida åldrande etc.
Har ingen koll på detta tyvärr men publicerar din kommentar ihopp om att någon annan kanske har mer koll och kan svara 🙂
Mjölksocker är ett disackarid som består av två sockermolekyler; galaktos och glukos, en av varje.
I laktosfri mjölk har man lagt till laktas, ett kroppseget enzym som såklart mjölksockrer till sina två monosackarider. Så laktosfri mjölk innehåller lika mycket socker som vanlig mjölk.
Och processen att spela mjölken sker naturligt i kroppen, bara det att laktosintoleranta saknar eller har för lite laktas i kroppen. Vore galaktos farligt skulle även mjölk vara farligt av samma orsak…
Måste mjölken bara 3% hittar nämligen ingen
Nej, du kan ta vilken sorts mjölk du vill 🙂
Åh, vilken tur att jag hittade in här, för jag blev sugen på att prova cog (https://zeinaskitchen.se/jamaicansk-majsgrot/) men hade inte kondenserad mjölk hemma. Hade inte heller laktosfri mjölk med 3% fett, så jag tog ca 3/4 mjölk 1,5% och 1/4 grädde 40%. Det ser oki ut, kanske är färgen något ljusare. Hade bara 1dl socker hemma så det blev en liten sats, men då gick det snabbare.
Tack 🙏🏼
Härligt! 😀
Karamelliserad mjölk. Alltså Dulce de leche?
Precis! 🤩
Jag ska försöka göra egen glass som är helt svensk, därför undrar jag om det gåt att byta ut sockret mot sirap eller honung utan att det bränns? 🙂
Jag skulle gissa att det inte funkar, eftersom de inte blir samma konsistens och att sirap/honng inte funkar på samma sätt, men du får prova och se om det funkar! 🙂
Tack för receptet. Det här ska jag testa. Köpte av misstag högpastöriserad mjölk när jag skulle göra kvarg. Hoppas den går bra att använda till kondenserad mjölk istället eftersom vi inte dricker mjölk.
Hur lång tid på ett ungefär tar det innan den kondenserade mjölken är färdig? (För att kunna planera hur lång tid jag ska ägna åt detta och något annat trevligt i köket.)
En sak till. Fungerar det att använda Nick’s use like sugar?
Har tyvärr inte provat så vet inte om det funkar men du får gärna berätta hur det gick om du provar själv 🙂
Ska den se ut så här? Och om inte vad har jag gjort för fel? Jag tog bort allt skum som man ska göra.
Åh, vad glad jag blev över detta recept!
Är laktosintollerant och vägrar köpa plåtkonserver så har helt fått stryka recept med den ingrediensen.
Ska provas snarast!
Underbart att läsa! Hoppas att du ska tycka om det ❤️
Hej. Är det någon som provat att göra med kokossocker istället för vanligt strösocker? Vore kul om man kan slippa vanligt raffinerat socker och ha en lite nyttigare variant.
OH ja det hade jag också vilja veta. Pls
Gjorde detta med kokosdryck som har lägre fetthalt. Det blev hur bra som helst.
Tog sin lilla tid, men blev riktigt riktigt bra.
Vad kul att det funkade! 😊
Går det bra på gasspis också?
Hejhej, jo men det borde väl inte vara några konstigheter 😊 man känner sin spis bäst!
Tack för receptet, ska testa. Har jag saknat, är laktosintolerant och gillar inte tex. Kokos 🙂
Lycka till! 🥰
Tack 🤗 Har gjort nu med chokladknappar och lite salt i. Wow så gott 🙃
Kan man blanda i laktosfri grädde för att få rätt fetthalt? Det finns bara 1,5 % laktosfri mjölk i affären där jag bor.
Hej Camilla!
Angående ditt tips: Vad använder man karamelliserad mjölk till?
P.S. Tack för ditt fantastiska “Sommar” i P1 den 30 juni! D.S.
Hejhej! Åh tack själv fina du! Karamelliserad mjölk blir som en tjock karamellsås som du kan använda till de flesta bakverk. Underbart gott! 😍
Tack snälla Camilla att du tänker på oss andra. Detta ska absolut testas!!
Tack själv fina du! Lycka till 🥰
Hej!
Kan man använda söt medel som erythritol istället av vanliga soker?
Mvh
Pishko
Hejhej! Jag har tyvärr inte prövat detta själv ☺️
Jag tänkte prova att göra glass med osötad kondenserad mjölk, antingen hemgjord eller köpt. Min undran är om du provat att söta den med annat sötningsmedel än just vanligt socker?
Mvh Mia.
Hejhej, har tyvärr inte prövat detta ännu ☺️
Gjorde denna på kokosmjölk, smakade jättegott och inte alls mycket kokos, men den blev kristalliserad efter kylning, vad kan jag gjort för fel? Hällde upp det i en burk och kylde ner i burken som var öppen i kallt vatten, kan de beror på det? Tillsatte även lite Himalaya salt efter kokningen. Om de kan ha haft betydelse. (Skummet som svalnade utan salt i, och utan vattenbad var normal i konsistensen)
Hur länge måste man koka den för att det ska bli karamelliserad mjölk?
Den laktosfria funkar klockrent. Gjort mokkaglasstårta mm
Nu undrar jag om det går att göra den osötad?
Hej! Gjorde helt enligt receptet (med havremjölk barista) det tog sin lilla tid- men vägde slutresultatet på våg, blev till ynka 285 gram! Det står i receptet att det ska motsvara en burk köpt sötad kondenserad mjölk. Och väldigt mycket sirapskonsistens som varm, är det meningen? Borde jag ha haft mer mjölk från början? I många andra recept är det betydligt mer mjölk. Skulle göra vegansk glass men nu måste jag nog minska mängden grädde också.
Tackar annars för många bra recept!