Knäckig äppelkaka med vaniljsås

äppelkaka

Äppelkaka är underbart ändå. Särkilt när den är lite knäckig och seg i kanterna, har mycket smak av kanel och massor med äpplen såklart. Ännu godare blir den såklart med massor av hemgjord vaniljsås. Jag äter nog vaniljsås med äppelkaka mer än vad jag äter äppelkaka med vaniljsås.

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar äppelkaka. Och av vaniljsåsen blir ungefär 4 dl.

Äppelkaka:

200 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 stora ägg

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

3,5 dl vetemjöl

2 äpplen

2 msk malen kanel + 2 msk strösocker att vända äppelskivorna i

ytterligare några tsk malen kanel att toppa äppelkakan med

Vaniljsås:

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

3 tsk maizena

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. I en bunke vispar du ihop smör, strösocker och ljus sirap krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa mellan varje ägg.
  3. Ha sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  4. Bre ut smeten i formen. Ställ åt sidan medan du kärnar ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg alla klyftor i en skål, tillsätt kanel och störsocker och blanda runt tills alla äpplen är täckta i äppel- och sockerblandningen.
  5. Tryck ner alla äppelklyftor i smeten i valfritt mönster, garnera med ytterligare lite kanel innan du skjutsar in kakan i ugnen i ca 35 min. Den kommer att vara lite kladdig i mitten när den är klar men kakan ska ha fått fin färg och till största delen vara helt genomgräddad.
  6. Medan kakan gräddas kan du göra vaniljsåsen genom att hälla upp mjölken i en kastrull. Skär upp och skrapa ur vaniljfröna med en kniv. Ha i både skal och frön i mjölken och värm på mjölken till den börjar koka upp. Ta då bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
  7. Blanda ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål. Häll ner blandningen i kastrullen med mjölk och rör ihop under forstatt uppvärmning på låg värme. Det är viktigt att du rör om hela tiden så att såsen inte bränns vid i botten.
  8. När såsen börjat tjockna så är det bara att ta bort kastrullen från värmen och hälla upp såsen i en skål eller lufttät burk. Låt gärna vaniljstången ligga kvar tills såsen svalnat helt och hållet för att maximera vaniljsmaken.
  9. Servera kakan direkt med såsen eller förvara täckt i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör äppelkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Sugen på en kladdigare äppelkaka? Då ska du testa den här äppelkladdkakan med knäckigt havresmul.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelkaka

Knäckig äppelkaka med vaniljsås

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.2 15 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Daniya
Daniya
4 years ago

Går det att utesluta sirap?

Yasmeen
Yasmeen
4 years ago

Lagade den igår. Jättegod! Tack för receptet!

Carina
Carina
4 years ago

Underbart recept på både kaka och sås 👍💖

Niloo Safarzadeh
Niloo Safarzadeh
4 years ago

GODASTE KAKAN I VÄRLDEN

Nina
Nina
3 years ago

Kan man utesluta sirap? Vill inte ha jätte sött och inte heller knäckig.

Mirna
Mirna
3 years ago

Så god äppelkaka, gillar inte äpple i sötsaker men detta var mums! Har bakat den två gånger denna vecka🤣
Alla dina recept jag har bakat har varit suåergoda, tack för att du delar med dig!

Ivonne
Ivonne
3 years ago

Grymmaste äpplekakan 😍

Dorayn
2 years ago

Hej Camilla jag ska baka den idag insallah jag ville bara tacka dig för alla dina smaskiga recepter. Du är bäst på att baka masallah ❤️

Last edited 2 years ago by Dorayn
Marina
Marina
2 years ago

Hej. Kan man använda lite rinnande honung istället av sirap?
tack:))

Fares Alnaje
Fares Alnaje
2 years ago

Hur många ägg ska man lägga om man bara har storlek m

Alexandra
Alexandra
2 months ago

Världens godaste kaka! Vet inte om vår ugn är annorlunda men den har alltid fått stå inne ca 50-60 minuter då den varit otroligt rinnig och nästan vit efter bara 35 minuter i ugnen. Annars är det alltid vår go to höstkaka! <3

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?