Mums mums cookies

Jag ska hålla mig kort och bara meddela att segmjuk chocolate chip cookie som botten till mums mums/skumtoppar, är en av mina bästa idéer. Jag älskar själva mums mums fyllningen men är faktiskt inte ett superfan av smörgåsrån-botten. Så det här blev verkligen den perfekta kombinationen för mig.

Receptet är generöst, eftersom att jag gör chocolate chip cookie-botten ganska små jämfört med vad jag brukar. Men vad gör det när more is more, liksom?

Receptet ger ca 30-40 mums mums cookies beroende på hur stora du gör kakorna. Jag gjorde kakor som vägde ca 15 g innan gräddning och som efter gräddning smälte ut till en diameter på ca 4 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Mums mums cookies

Portioner: 30-40

Ingredienser

Chocolate chip cookies:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Skumtoppsfyllning:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten

Dekoration:
300 g mörk choklad
3 tsk neutral olja
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 30-40st

Ingredienser

Chocolate chip cookies:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Skumtoppsfyllning:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten

Dekoration:
300 g mörk choklad
3 tsk neutral olja
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra chocolate chip cookies-bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
  6. Dela degen i bitar som väger ca 15 g var. Rulla varje bit till en boll och fördela på plåtarna med generöst med mellanrum.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåtarna i ca 3 minuter innan du försiktigt flyttar över dem på ett galler med t. ex en stekspade och låter svalna helt och hållet.
  8. Under tiden kan du göra mums mums fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina chocolate chip cookies. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  13. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  14. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  15. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra chocolate chip cookies-bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
  6. Dela degen i bitar som väger ca 15 g var. Rulla varje bit till en boll och fördela på plåtarna med generöst med mellanrum.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåtarna i ca 3 minuter innan du försiktigt flyttar över dem på ett galler med t. ex en stekspade och låter svalna helt och hållet.
  8. Under tiden kan du göra mums mums fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina chocolate chip cookies. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  13. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  14. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  15. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Adam
Adam
4 years ago

Måste man ha agar agar pulver / gelatinpulver?

Sara
Sara
4 years ago

Hur länge kan de stå i kylskåp ?

Jessika
Jessika
4 years ago

Går de att frysa tro?

Jessica
Jessica
4 years ago

Går det att frysa dessa? 😊

Tilda
Tilda
3 years ago

Hej!
Går dessa att frysa in?

Annie
Annie
3 years ago

Vill prova att baka dessa 😍Om man inte har micro, kan man värma upp på spis eller först värma vatten och sen mäta upp i en skål och tillsätta agar agar? ☺️

Mia
Mia
2 years ago

Mina flöt ut alldeles för mycket, nästan 10cm trots samma ugnsinställning, och blev alldeles platta. Jag kortade (halverade) även gräddningstiden men blev ändå stora. Vad gör jag för fel? 😔

Henrik
Henrik
2 years ago

Hur lyckas man doppa den utan att allt lossnar/ eller smälter? Eller ska man rulla den i chokladen?

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Hej! Jag har gjort dessa idag och ska servera dom om 3 dagar. Skulle du rekommendera att ha dom odoppade i frysen till på söndag eller doppa dom i choklad och ha dom i kylen? Tack för ett fint recept!

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Hej!
Har du testat att veganisera receptet?
Tänker själv spontant att byta ägg mot aquafaba i toppen och mot annan vätska/stärkelse i cookiesen?
Vad tror du om det?
Massor av hälsningar

Elly
Elly
2 years ago

Måste man ha majsmjöl? Kan man ha typ potatismjöl istället?

Tips!

  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?