Så här gör du:
- Börja med att göra chocolate chip cookies-bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
- Dela degen i bitar som väger ca 15 g var. Rulla varje bit till en boll och fördela på plåtarna med generöst med mellanrum.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåtarna i ca 3 minuter innan du försiktigt flyttar över dem på ett galler med t. ex en stekspade och låter svalna helt och hållet.
- Under tiden kan du göra mums mums fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
- Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
- Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
- Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina chocolate chip cookies. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
- Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
- Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Måste man ha agar agar pulver / gelatinpulver?
Nej, men det ger inte en lika stabil och fyllig fyllning 🙂
Hur länge kan de stå i kylskåp ?
Upp till 4 dagar 🙂
Går de att frysa tro?
Går det att frysa dessa? 😊
Hej!
Går dessa att frysa in?
Hejhej! Ja, utan chokladen på 🙂
Vill prova att baka dessa 😍Om man inte har micro, kan man värma upp på spis eller först värma vatten och sen mäta upp i en skål och tillsätta agar agar? ☺️
Det funkar utmärkt, men då gärna över ett vattenbad 🙂
Mina flöt ut alldeles för mycket, nästan 10cm trots samma ugnsinställning, och blev alldeles platta. Jag kortade (halverade) även gräddningstiden men blev ändå stora. Vad gör jag för fel? 😔
Hejhej! Hur länge lät du degen stå i kylskåpet? Använde du smör eller margarin? ❤️
Hur lyckas man doppa den utan att allt lossnar/ eller smälter? Eller ska man rulla den i chokladen?
Det är viktigt att de är riktigt riktigt kalla och att chokladen inte är varm för att det ska gå smidigt att doppa dem i choklad 😊
Hej! Jag har gjort dessa idag och ska servera dom om 3 dagar. Skulle du rekommendera att ha dom odoppade i frysen till på söndag eller doppa dom i choklad och ha dom i kylen? Tack för ett fint recept!
Hejhej! Bästa är att ha dem doppade i kylen ❤️
Hej!
Har du testat att veganisera receptet?
Tänker själv spontant att byta ägg mot aquafaba i toppen och mot annan vätska/stärkelse i cookiesen?
Vad tror du om det?
Massor av hälsningar
Måste man ha majsmjöl? Kan man ha typ potatismjöl istället?