Saffransbudapest med hallongrädde

Vad säger ni om jag säger budapestrulle med saffran och hallongrädde? Nötig maräng med smak av saffran och syrlig hallongrädde inrullat i varandra och toppad med vit choklad. En riktigt rulltårtsdröm.

Receptet ger en budapeststubbe med saffranssmak som du kan dela i 8-10 bitar. En perfekt bakelse att servera såhär i vintermörkret som dessutom är glutenfri.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saffransbudapest med hallongrädde

Ingredienser

70 g hasselnötter (sötmandel går också bra)
3 stora äggvitor
1 dl strösocker (till äggvispen)
1 g saffran
saft från 1/2 citron
0,5 dl maizena
1 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
150 g frysta & tinade Svenska, ekologiska hallon
50 g vit choklad
1 krm matolja
frystorkat hallon- eller lingonpulver att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

70 g hasselnötter (sötmandel går också bra)
3 stora äggvitor
1 dl strösocker (till äggvispen)
1 g saffran
saft från 1/2 citron
0,5 dl maizena
1 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
150 g frysta & tinade Svenska, ekologiska hallon
50 g vit choklad
1 krm matolja
frystorkat hallon- eller lingonpulver att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter. Lägg över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga bort skalet på nötterna med handduken.
  3. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. I en annan liten skål blandar du ihop saffran och citronsaft.
  5. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum i en bunke av glas eller metall med elvisp. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller. Ha sedan i saffran med citron och vispa till en härligt gul smet.
  6. Tillsätt hasselnötsblandningen till marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  8. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  9. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  10. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  11. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med tinade hallon och rulla ihop.
  12. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
  13. Grovhacka den vita chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
  14. Avsluta med att garnera med mer frystorkat bärpulver.
  15. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter. Lägg över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga bort skalet på nötterna med handduken.
  3. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. I en annan liten skål blandar du ihop saffran och citronsaft.
  5. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum i en bunke av glas eller metall med elvisp. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller. Ha sedan i saffran med citron och vispa till en härligt gul smet.
  6. Tillsätt hasselnötsblandningen till marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  8. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  9. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  10. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  11. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med tinade hallon och rulla ihop.
  12. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
  13. Grovhacka den vita chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
  14. Avsluta med att garnera med mer frystorkat bärpulver.
  15. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?