Mandeltårta med vaniljkräm & mjölkchokladganache

Jag är så glad över att jag fått tillbaka min feeling för att baka tårtor och det är nog tack vare att jag ätit så många goda tårtor den senaste tiden som inspirerat mig massor. Dagens tårtbak blev den här ljuvligt goda och dessutom glutenfria mandeltårtan med vaniljkräm, hallonsylt och mjölkchokladganache. Snälla smaker som samtidigt inte blir tråkiga. Precis så som jag älskar det!

Till det här receptet behöver du ingen springform. Smeten till bottnarna spritsar du ut på bakplåtspapper. Hur smidigt som helst! Jag ritade mina rundlar till cirklar med diameter på 23 cm, vilket ger en generös tårta på 10-12 bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Mandeltårta med vaniljkräm & mjölkchokladganache

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
5 dl mjölk
0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0,5 dl maizena
100 g mjukt smör
1 dl hallonsylt till fyllningen

Ingredienser (mandelbottnar):
6 äggvitor
375 g mandelmjöl
300 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (mjölkchokladganache):
400 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
riven choklad och färska hallon att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
5 dl mjölk
0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0,5 dl maizena
100 g mjukt smör
1 dl hallonsylt till fyllningen

Ingredienser (mandelbottnar):
6 äggvitor
375 g mandelmjöl
300 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (mjölkchokladganache):
400 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
riven choklad och färska hallon att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg- till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål eller burk. Täck med plastfolie eller lock så att det inte bildas skinn på ytan och låt krämen stå i rumstemperatur och svalna medan du gör resten av tårtan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  6. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnarna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut den innanför cirklarna på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt och hållet.
  8. Montera ihop tårtan genom att lägga en botten på ett tårtfat, pensla ett tunt lager hallonsylt, klicka ut hälften av vaniljkrämen och bre ut den. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör ganachen.
  9. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  10. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och glansig smet.
  11. Låt ganachen svalna i kylskåpet tills den får en bredbar men fortfarande krämig konsistens (den får ej vara för hård när du täcker din tårta med den).
  12. Spackla din tårta med ganachen. Dekorera med riven choklad och färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg- till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål eller burk. Täck med plastfolie eller lock så att det inte bildas skinn på ytan och låt krämen stå i rumstemperatur och svalna medan du gör resten av tårtan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  6. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnarna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut den innanför cirklarna på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt och hållet.
  8. Montera ihop tårtan genom att lägga en botten på ett tårtfat, pensla ett tunt lager hallonsylt, klicka ut hälften av vaniljkrämen och bre ut den. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör ganachen.
  9. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  10. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och glansig smet.
  11. Låt ganachen svalna i kylskåpet tills den får en bredbar men fortfarande krämig konsistens (den får ej vara för hård när du täcker din tårta med den).
  12. Spackla din tårta med ganachen. Dekorera med riven choklad och färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Freja Roach
Freja Roach
2 years ago

Om man även vill göra den laktosfri, går de bra att bara använda laktosfritt smör, mjölk och vispgrädde utan att ganaschen eller vaniljkrämen blir dålig?

Carina
Carina
Svara till  Freja Roach
2 years ago

Hej
Jag såg din fråga.. Har själv gjort den laktosfri och det gick jättebra. Jag brukar köpa grädden på Willys då dom har 40% laktosfri grädde
/Carina

Micaela
Micaela
1 year ago

Hej,
Kan man göra tårtan dagen innan den ska serveras? Klarar den sig över natten i kylskåp?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?