Så här gör du:
- Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa ihop strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg- till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål eller burk. Täck med plastfolie eller lock så att det inte bildas skinn på ytan och låt krämen stå i rumstemperatur och svalna medan du gör resten av tårtan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnarna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut den innanför cirklarna på bakplåtspapprena.
- Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt och hållet.
- Montera ihop tårtan genom att lägga en botten på ett tårtfat, pensla ett tunt lager hallonsylt, klicka ut hälften av vaniljkrämen och bre ut den. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör ganachen.
- Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och glansig smet.
- Låt ganachen svalna i kylskåpet tills den får en bredbar men fortfarande krämig konsistens (den får ej vara för hård när du täcker din tårta med den).
- Spackla din tårta med ganachen. Dekorera med riven choklad och färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Om man även vill göra den laktosfri, går de bra att bara använda laktosfritt smör, mjölk och vispgrädde utan att ganaschen eller vaniljkrämen blir dålig?
Hejhej, har inte hunnit pröva detta själv ännu men om du prövar dig på det får du gärna berätta hur det gick 🥰
Hej
Jag såg din fråga.. Har själv gjort den laktosfri och det gick jättebra. Jag brukar köpa grädden på Willys då dom har 40% laktosfri grädde
/Carina
Hej,
Kan man göra tårtan dagen innan den ska serveras? Klarar den sig över natten i kylskåp?
Hejhej, ursäkta sent svar! Absolut ☺️