De flesta recepten som dyker upp här på bloggen är planerade och förberedda, oftast flera månader i förväg. Men då och då får jag infall och lägger mitt bakschema på paus för något jag blir akut sugen på eller en snilleblixt som jag bara måste testa NU NU NU! Den här citronmarängtårtan är en sådan! Saftiga vaniljbottnar fyllda med lemon curd, täckta med maräng som bränns av och en massa färska hallon. En riktigt sötsyrlig dröm!
Inspirationen till den här tårtan fick jag av det senaste avsnittet av min och Emmas bakpodd Tillåt kakor. Där pratar vi om maräng och lär er allt om vad man ska undvika för att lyckas med sin maräng till hur man smaksätter sin maräng och mycket, mycket mer! Du kan lyssna på det HÄR om du är nyfiken eller bara vill ha en ny, trevlig podd att lyssna på medan du bakar.
Tårtbotten:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
Hej, kan jag göra tårtbottnar, lemoncurd och marängen idag men sätta ihop tårtan först imorgon? Eller stelnar t.ex marängen då?
Hejhej! Du kan göra allt förutom marängen innan. Plasta in/täck tårtan ordentligt i kylskåpet så håller den sig fin och saftig 🙂
Hej jag har en fråga. Jag har inget att bränna maränger med men tror du att man kan lägga in den i ugnen en stund? Älskar dina videos❤️
Hejhej! Åh tack snälla fina! Förlåt för sent svar, högsta värmen på grillfunktion – men passa den, det går jättefort! ❤️
hej! kan man ha tårtan i kylen om man inte äter upp hela tårtan samma dag och hur ska man förvara den?
Hejhej, förlåt för sent svar. Det går jättebra att förvara den plastad eller i tätsluten låda i kylskåpet 🙂
Hur kan man bränna marängen utan brännare?
Hej! I videon har du i vaniljsocker men jag hittar inte mängden i receptet. Har jag missat något?
Hej! Tack för att du uppmärksammade detta, det ska vara 1tsk bakpulver och 1tsk vaniljsocker! Uppdaterar receptet på en gång ❤️❤️
Tack snälla ❤️ Bakade ändå och det blev så gott!!
Hej! I receptet har du skrivit 175 grader i ca 45 minuter men i videon säger du 150 grader? Gjorde enligt receptet men min kaka blev väldigt platt trots samma storlek på formen. Har det med graderna på ugnen att göra?
Hejhej! Båda funkar, brukar variera mig från gång till gång. Om du upplever att den blir för torr så kan alternativet med lägre temperatur passa dig bättre 🥰
Hej. Kan man göra marängen dagen innan ?
Kan man göra tårtan helt färdig på eftermiddagen och äta den på kvällen eller blir marängen tråkig då? Eller man kan göra allt och klä den men vänta med och bränna den förens man ska äta den? Eller vad är bäst? 🙂
Det går bra att göra så ❤️