Trillingnöt

Fotograf: Ulrika Pousette

Trillingnöt är favoriten från chokladasken som försvann men som också är så god och enkel att göra hemma själv.

Oavsett märke så har choklad med hela hasselnötter varit en storfavorit hos mig. Så ni kan ju gissa hur stor min besvikelse var när den älskade trillingnöten försvann från Aladdinasken 2014. Eller helt ärligt så varade den besvikelsen inte särskilt länge. Det är ju superenkelt att göra helt själv i sitt eget kök!

Man kan göra trillingnöt på det supersnabba sättet och det lite mer tidskrävande sättet. Det lite mer tidskrävande sättet innebär att man tempererar mjölkchokladen innan man doppar hasselnötterna i den. Det kan tyckas vara ett ganska tråkigt och jobbigt steg, jag vet, jag undviker gärna att temperera choklad om jag kan. Men just när det kommer till praliner eller andra bakverk med choklad som kommer i kontakt med händer eller som ska förvaras i en fin ask så är det verkligen värt det att temperera. Då håller sig chokladytan snygg och fin oavsett hur många händer som går och nallar i burken eller asken med goda trillingnötter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Trillingnöt

Portioner: ca 30 stycken

Ingredienser

200 g mjölkchoklad
100 g rostade och skalade hela hasselnötter
flingsalt att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 30 styckenst

Ingredienser

200 g mjölkchoklad
100 g rostade och skalade hela hasselnötter
flingsalt att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Ställ en plåt eller bricka med bakplåtspapper i kylskåpet. Ett kallt underlag att lägga dem färdiga trillingnötterna på minimerar kladd.
  2. Hacka chokladen fint.
  3. Lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad tills den når 45 grader.
  4. Ta bort skålen från värmen och tillsätt resten av chokladen.
  5. Rör om tills temperaturen sjunker till 25-26 grader.
  6. Ställ tillbaka skålen på vattenbadet och värm upp chokladen till 30 grader.
  7. Ta bort skålen från värmen och tillsätt de hela hasselnötterna.
  8. Ta upp de chokladtäckta nötterna, tre och tre och lägg dem på det kalla underlaget med bakplåtspapper.
  9. Låt trillingnötterna stelna lite innan du doppar dina trillingnötter i chokladen igen. Ställ tillbaka på bakplåtspappret och ringla på resten av chokladen i ett fint mönster. Garnera med flingsalt.
Steg för steg

Video
  1. Ställ en plåt eller bricka med bakplåtspapper i kylskåpet. Ett kallt underlag att lägga dem färdiga trillingnötterna på minimerar kladd.
  2. Hacka chokladen fint.
  3. Lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad tills den når 45 grader.
  4. Ta bort skålen från värmen och tillsätt resten av chokladen.
  5. Rör om tills temperaturen sjunker till 25-26 grader.
  6. Ställ tillbaka skålen på vattenbadet och värm upp chokladen till 30 grader.
  7. Ta bort skålen från värmen och tillsätt de hela hasselnötterna.
  8. Ta upp de chokladtäckta nötterna, tre och tre och lägg dem på det kalla underlaget med bakplåtspapper.
  9. Låt trillingnötterna stelna lite innan du doppar dina trillingnötter i chokladen igen. Ställ tillbaka på bakplåtspappret och ringla på resten av chokladen i ett fint mönster. Garnera med flingsalt.

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saga
Saga
3 years ago

Hej Camilla! Älskar dina recept😊 men måste man dubbeldoppa trillingnötterna i choklad, eller räcker det med en gångarter?
Tacksam för svar!
Mvh Saga

Saga
Saga
3 years ago

Åh! Och juste, hur länge håller dessa tro? Kan man höra dem ett bra tag före jul eller helst så sent som möjligt?😅
Mvh saga

Sanna Jensen
Sanna Jensen
3 years ago

😍 Om jag bakar dem nu och vill servera till jul. Hur förvarar jag dem på bästa sett?

Carolina
Carolina
3 years ago

Alltså så goda de ser ut! Om jag vill förvara dem i ett par dagar innan jag serverar dem – hur gör jag det och får dem att se så fina som möjligt ut?

Kristina
Kristina
11 months ago

Chokladen räckte inte riktigt för att dubbeldoppa och ringla, gick åt 300-320 g choklad till ca 115 g nötter (37 trillingnötter). Men det var kul att göra dem.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?