Så här gör du:
- Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
- Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
- Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i muffinsformar som du plattat ut och lägg dem på en plåt.
- Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Under tiden kan du göra vaniljkrämen.
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en skål för att svalna lite innan du fyller en spritspåse med
krämen. Det är viktigt att du använder en tyll i spritspåsen för att kunna spritsa generöst med fyllning i varje bulle.
- Tryck in tyllen ordentligt i mitten av bullen och tryck med ett jämnt tryck på spritspåsen tills du når önskad mängd fyllning.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker.
- Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla
sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej Camilla!
Stämmer 5 msk kanel i fyllningen? I Saftigaste kanelbullarna – 13 tips för att lyckas – My Kitchen Stories står det 5 tsk så vill bara dubbelkolla att det blir rätt innan jag kör igång med baket 🙂 Bullarna ser underbart goda ut!
Hälsningar
Paulina
Hejhej! Förlåt för sent svar, tack för att du uppmärksammade detta! Receptet är nu uppdaterat ❤️
Hej! Går det att byta ut vaniljpulver mot vaniljsocker?
Det går bra 😊
Gäller kylskåpskall mjölk eller rumstempererad?