Saftig toscakaka i långpanna

Vill ni lyxa till en mjuk kaka så är toscasmet svaret! En saftig mjuk kaka toppas med toscaglasyr gjord på nötter eller kokos ger en härlig smakupplevelse av både mjukt och tuggmotstånd. Knäckig tosca mot mjuk kaka är helt enkelt ett vinnande koncept! Gör du den i långpanna kan ni dessutom vara fler som njuter av den här goda kakan.

Men det här med att få en mjuk kaka att bli riktigt saftig även efter att den svalnat och t om dagen efter är inte alltid så lätt. Det behöver du dock inte oroa dig för med mitt recept. Rumsvarma ingredienser (inte smälta smöret), gräddfil i smeten och låg temperatur i ugnen under lång gräddningstid är några tips som gör din mjuka kaka, oavsett utförande, riktigt saftig.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig toscakaka i långpanna

Portioner: 32

Ingredienser

Ingredienser (saftig mjuk kaka i långpanna):
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk malen kardemumma
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g mjukt rumsvarmt smör
4,5 dl strösocker
4 stora ägg
1,5 dl gräddfil

Ingredienser (toscaglasyr):
250 g nötter av valfri sort eller kokosflingor
150 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 32st

Ingredienser

Ingredienser (saftig mjuk kaka i långpanna):
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk malen kardemumma
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g mjukt rumsvarmt smör
4,5 dl strösocker
4 stora ägg
1,5 dl gräddfil

Ingredienser (toscaglasyr):
250 g nötter av valfri sort eller kokosflingor
150 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och gallret i nedre delen av ugnen.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt fluffigt, ca 5 min.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  5. Ha i gräddfilen och vispa lite till.
  6. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
  7. Täck långpannan med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  9. Under tiden kan du göra toscasmeten.
  10. Toscaglasyr: Hacka nötterna grovt. Använder du kokosflingor kan du strunta i det här steget.
  11. Smält smöret i en kastrull.
  12. Tillsätt strösocker, vaniljpulver, vetemjöl och mjölk i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar.
  13. Ta bort kastrullen från värmen.
  14. Blanda ner nötterna eller kokosflingorna tills de fördelat sig jämnt i smeten.
  15. Ta ut kakan från ugnen och täck den med toscaglasyren.
  16. Ställ tillbaka kakan i nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter tills kakan är genomgräddad.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och gallret i nedre delen av ugnen.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt fluffigt, ca 5 min.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  5. Ha i gräddfilen och vispa lite till.
  6. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
  7. Täck långpannan med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  9. Under tiden kan du göra toscasmeten.
  10. Toscaglasyr: Hacka nötterna grovt. Använder du kokosflingor kan du strunta i det här steget.
  11. Smält smöret i en kastrull.
  12. Tillsätt strösocker, vaniljpulver, vetemjöl och mjölk i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar.
  13. Ta bort kastrullen från värmen.
  14. Blanda ner nötterna eller kokosflingorna tills de fördelat sig jämnt i smeten.
  15. Ta ut kakan från ugnen och täck den med toscaglasyren.
  16. Ställ tillbaka kakan i nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter tills kakan är genomgräddad.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Natalie
Natalie
4 years ago

Kanel?

Natalie
Natalie
Svara till  camillahamid
4 years ago

Förstod det, superbra recept 👍

Sam
Sam
4 years ago

Jättegod och saftig kaka. Jag använde både kanel och kardemumma och det blev jättebra! Bytte även gräddfil till grekisk yoghurt + lite mjölk eftersom det var allt jag hade och det blev kanon

Last edited 4 years ago by Sam
Nanna
Nanna
2 years ago

Hej! 🙂 jag vill så gärna baka denna utan gluten. Har provat med majsmjöl men den blev så torr. Smulig. Har du något förslag? 😉

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?