Syrliga vaniljrutor med hallon

Vet ni vad som är godare än vaniljrutor? Jo, syrliga vaniljrutor med hallon! Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Men ni vet, ibland kan det vara trevligt att piffa upp våra älskade klassiker och ge dem en ny outfit att glänsa i.

Vaniljrutor smakar precis som som fyllda vaniljhjärtan men bakas i en rektangulär form eller långpanna istället. Lite mindre pill för exakt samma mumsiga smakupplevelse helt enkelt. Den består av en mördeg och en superenkel och god vaniljkräm som jag den här gången har smaksatt med massa citronzest och hallon. Ni bara måste testa!

Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser och för en stor djup ugnsplåt är det bara att öka mängden ingredienser till x3. Perfekt om man vill baka till många!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
vaniljrutor

Syrliga vaniljrutor med hallon

Portioner: 12

Ingredienser

250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker (till degen)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker (till fyllningen)
rivet skal från 1 citron
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g frysta hallon

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker (till degen)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker (till fyllningen)
rivet skal från 1 citron
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g frysta hallon

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
  4. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Steg för steg

Video

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
  4. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monica Gustavsson
Monica Gustavsson
4 years ago

Jag tycker det är svårt veta vilket dom är till det o vilke.t som är fyllning bättre skriva

Pishko
4 years ago

Hej;
1.om man vill bytta mjöl mot cocosmjöl och mandelmjöl hur mycket är måttet blir då.
2. Soker mot erytherol sörttningsmedel, är det samma mått?
Hoppas att du svarat!

Emmi
Emmi
4 years ago

Detta var så så så gott! Tog vaniljkvarg istället för kesella och oj så mumsigt

Cecilia
Cecilia
3 years ago

Kan man byta ut hallonen mot krusbär?

Vilhelm
3 years ago

Hur länge håller vaniljrutorna om man fryser in de?

Erica
Erica
3 years ago

Visst menar du att man byter ut vetemjölet rakt av till glutenfri mjölmix… så anledningen till att det står 10dl är om man tar dubbelsats?!

Last edited 3 years ago by Erica
Solveig
Solveig
2 years ago

Önskar tips på hur man kan göra detta äggfritt. Gärna fler recept som är äggfria🙏

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?