Pannacottapaj med vit choklad och lemon curd

Igår kväll bakade jag live på instagram tillsammans med några av er. Det var andra gången jag körde en så kallad “bake along” på min instagram @mykitchenstories.se. Sist så bakade vi snickerspaj men den här gången testade jag att live:a med ett recept som inte kommit upp än: vit chokladpannacottapaj med lemon curd. Det var hur roligt som helst, speciellt eftersom att det var ännu fler som var med och bakade den här gången och jag blir som vanligt lika glad varje gång som ni skickar bilder och visar upp när ni bakar efter något av mina recept!

Pannacottapajer är bland de bästa bakverken jag vet. Len pannacotta mot spröd pajbotten toppad med valfri topping. Den här gången blev det en riktigt fräsch paj med mycket citronsmak. I live:en var det nog just lemon curden som var det moment som upplevdes som svårast. Även om lemon curd i sig är enkel att göra så kan det blir svårt. Mitt recept säger 2 äggulor men även om du tar de största ägget så kan ibland äggulan vara relativt liten. Det är också viktigt att vara nogrann med att se till att sockerkristallerna smält ordentligt innan du har i smöret. Vill man vara på den absolut säkraste sidan att få en tjock lemon curd så kan man även ha i 2-3 msk maizena eller 1-2 extra äggulor. I den här pajen ska lemon curden bli tjock när den svalnat, fortfarande mjuk men inte rinnig. Ja, man ska helt enkelt kunna skära en bit paj utan att all lemon curd rinner av.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Pannacottapaj med vit choklad och lemon curd

Portioner: 6-8

Ingredienser

Pajskal: Ingredienser (pajskal):
10 stycken digestivekex
75 g smör

Ingredienser (vit chokladpannacotta):
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk agar agar pulver

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitan till att göra till exempel maränger med)
2 citroner (saft och skal)
1,5 dl strösocker
eventuellt 2-3 msk maizena eller potatismjöl för tjockare curd
65 g smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Pajskal: Ingredienser (pajskal):
10 stycken digestivekex
75 g smör

Ingredienser (vit chokladpannacotta):
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk agar agar pulver

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitan till att göra till exempel maränger med)
2 citroner (saft och skal)
1,5 dl strösocker
eventuellt 2-3 msk maizena eller potatismjöl för tjockare curd
65 g smör

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Det här receptet bakas bäst i en pajform med avtagbara kanter med diameter 20 cm.

  1. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  3. Tryck ut massan i pajformen och ställ in i kylskåpet medan du gör pannacottan.
  4. Pannacotta: Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med vispgrädden i en kastrull.
  5. Sjud på låg värme under omrörning tills chokladen smälts samman med visprääden.
  6. Ha i resten av ingredienserna och låt koka upp under fortsatt omrörning i 2-3 minuter.
  7. Låt pannacottan svalna i någon minut innan du häller upp den i pajskalet. Ställ tillbaka pajen i kylskåpet för att stelna medan du gör lemon curden.
  8. Lemon curd: Koka upp vatten i en kastrull.
  9. Ta fram en skål som passar i kastrullens öppning och lägg alla ingredienser i skålen förutom smöret.
  10. Ställ skålen på kastrullens öppning och värm upp över vattenbadet tills sockerkristallerna smält.
  11. Ta bort skålen från värmen och blanda ner smöret i klickar tills det smält samman.
  12. Ställ skålen i kylskåpet för att svalna helt och tjockna lite innan du häller den över pannacottapajen.
  13. Låt stå i ytterligare 1-2 timmar i kylskåpet tills curden tjocknat ytterligare.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Det här receptet bakas bäst i en pajform med avtagbara kanter med diameter 20 cm.

  1. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  3. Tryck ut massan i pajformen och ställ in i kylskåpet medan du gör pannacottan.
  4. Pannacotta: Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med vispgrädden i en kastrull.
  5. Sjud på låg värme under omrörning tills chokladen smälts samman med visprääden.
  6. Ha i resten av ingredienserna och låt koka upp under fortsatt omrörning i 2-3 minuter.
  7. Låt pannacottan svalna i någon minut innan du häller upp den i pajskalet. Ställ tillbaka pajen i kylskåpet för att stelna medan du gör lemon curden.
  8. Lemon curd: Koka upp vatten i en kastrull.
  9. Ta fram en skål som passar i kastrullens öppning och lägg alla ingredienser i skålen förutom smöret.
  10. Ställ skålen på kastrullens öppning och värm upp över vattenbadet tills sockerkristallerna smält.
  11. Ta bort skålen från värmen och blanda ner smöret i klickar tills det smält samman.
  12. Ställ skålen i kylskåpet för att svalna helt och tjockna lite innan du häller den över pannacottapajen.
  13. Låt stå i ytterligare 1-2 timmar i kylskåpet tills curden tjocknat ytterligare.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Freja
Freja
2 years ago

Kan man ersätta agar agar med gelatinblad?

H.s
H.s
2 years ago

Hej Camilla! Måste bara fråga då jag testat detta recept två gånger och misslyckats totalt. Jag gör pannacotta rätt så ofta och har fått till den som en standard dessert här hemma. Den funkar alltid bra! När jag gjort detta recept däremot har pannacottan inte stelnat alls. Jag har två gånger nu behövt improvisera fram en annan dessert minuter innan gästerna kommer. Kan det vara så att man behöver mer agar agar? Hur kommer det sig att den inte stelnar alls? Även när den stått i kylskåpet i mer än 24 timmar.

Ellen
Ellen
Svara till  H.s
11 months ago

Hur länge har du låtit den koka och vilken temperatur har den kommit upp i? Det kan påverka.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?