Igår kväll bakade jag live på instagram tillsammans med några av er. Det var andra gången jag körde en så kallad “bake along” på min instagram @mykitchenstories.se. Sist så bakade vi snickerspaj men den här gången testade jag att live:a med ett recept som inte kommit upp än: vit chokladpannacottapaj med lemon curd. Det var hur roligt som helst, speciellt eftersom att det var ännu fler som var med och bakade den här gången och jag blir som vanligt lika glad varje gång som ni skickar bilder och visar upp när ni bakar efter något av mina recept!
Pannacottapajer är bland de bästa bakverken jag vet. Len pannacotta mot spröd pajbotten toppad med valfri topping. Den här gången blev det en riktigt fräsch paj med mycket citronsmak. I live:en var det nog just lemon curden som var det moment som upplevdes som svårast. Även om lemon curd i sig är enkel att göra så kan det blir svårt. Mitt recept säger 2 äggulor men även om du tar de största ägget så kan ibland äggulan vara relativt liten. Det är också viktigt att vara nogrann med att se till att sockerkristallerna smält ordentligt innan du har i smöret. Vill man vara på den absolut säkraste sidan att få en tjock lemon curd så kan man även ha i 2-3 msk maizena eller 1-2 extra äggulor. I den här pajen ska lemon curden bli tjock när den svalnat, fortfarande mjuk men inte rinnig. Ja, man ska helt enkelt kunna skära en bit paj utan att all lemon curd rinner av.
Kan man ersätta agar agar med gelatinblad?
Hejhej, det kan man! Följ anvisningarna på förpackningen, mer läsning här: https://mykitchenstories.se/vad-ar-agar-agar-pulver/
Hej Camilla! Måste bara fråga då jag testat detta recept två gånger och misslyckats totalt. Jag gör pannacotta rätt så ofta och har fått till den som en standard dessert här hemma. Den funkar alltid bra! När jag gjort detta recept däremot har pannacottan inte stelnat alls. Jag har två gånger nu behövt improvisera fram en annan dessert minuter innan gästerna kommer. Kan det vara så att man behöver mer agar agar? Hur kommer det sig att den inte stelnar alls? Även när den stått i kylskåpet i mer än 24 timmar.
Hur länge har du låtit den koka och vilken temperatur har den kommit upp i? Det kan påverka.