Det är lite med skämskudde över ansiktet som jag publicerar det här inlägget, typ två år efter att jag utlovat det. Jag har dragit mig lite för att skriva det här inlägget för att jag ville att det skulle vara helt perfekt innan jag tryckte på “publicera”-knappen. Franska macarons är en riktigt goda marängkakor i mumsbitsformat som görs på mandelmjöl. Frasig utsida och härligt mjukseg insida. De är helt fantastiska eftersom att de går att färga i alla möjliga färger och smaksätta med alla möjliga smaksättningar. MEN! Det är en småkaka som behöver lite mer kärlek än andra kakor. De är egentligen inte så svåra, särskilt inte om man bara är är lite nogrann.
I det här inlägget kommer både dela med mig av ett grundrecept på franska macarons och mina tips för att du ska lyckas första gången och alla gånger därefter. Har du frågor eller tycker att något är oklart är det bara att lämna en kommentar nedan så hjälper jag gärna till!
Tips nummer 1 vill jag dela med mig av innan jag skriver ner receptet och det är att väga ingredienserna istället för att använda decilitermått. Ju noggrannare du är med att mäta upp ingredienser, desto mer säkrar du dig för ett perfekt resultat. Har du inte redan en hushållsvåg, så skaffa det! Det är en av de bästa köpen jag har gjort för att få önskat resultat i bakningen. Jag kommer ändå att skriva ingredienserna både i g och i dl.
Receptet ger ca 30-35 macarons (dvs. 60-70 marängkakor).
Ingredienser (macarons):
3 stycken stora rumstempererde äggvitor (Släng inte gulorna! de passar perfekt att göra egen vaniljkräm på)
50 g strösocker (0,5 dl)
200 g florsocker (3,33 dl)
135 g mandelmjöl (2,75 dl)
1 nypa salt
några droppar valfri pastafärg
Gör såhär:
- Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum på medelhastighet. Tips nummer 2 är att använda en glas- eller metallskål när du gör detta. Med plastbunkar finns det risk för att beläggning finns kvar av det du hade i den innan, som en hinna eller i eventuella skåror i plasten som gör att du inte får till det där riktigt styva visptopparna.
- Tillsätt sedan strösockret och saltet, lite i taget, samtidigt som du vispar på medelhastighet. Marängsmeten är färdigvispad när sockerkristallerna smält och du har en blank smet.
- Vill du färga dina macarons så kan du göra det nu genom att ha i några droppar av valfri pastafärg. Tips nummer 3 är att ta någon droppe extra färg över den nyans du vill ha då den försvagas lite efter att macaronsen gräddats i ugn.
4. Nu är det dags för typ ett av de viktigaste stegen i hela macaron-bakningen. Mandelmjöl och florsocker behöver blandas noggrant för att sedan (Tips nummer 4!) SIKTAS. En finmaskig sil har från och med numera blivit din allra bästa vän. Sikta allra helst mandelmjöl- och florsocker blandningen en extra gång innan du siktar ner den i marängsmeten.
5. Nästa steg är avgörande för om du får de så kallade “fötterna” på macaronsen eller inte. Franska macarons karakteristiska utseende är just den skrovliga kanten (“fötter”) som kakorna får under gräddning. Tips nr 5 är att försiktigt vända ihop smeten med hjälp av en slickepott. Vänder du för lite så kommer du få platta kakor som spricker i ugnen och vänder du för mycket så kommer du inte att få de där fötterna som gör dessa kakor till just macarons! Du vet att du har vänt samman smeten tillräckligt länge när du lyfter slickepotten ur smeten och när den ringlar ner så tar det några sekunder innan mönstret från att smeten ringlat sig ner inte längre är tydligt.
6. Därefter är det dags att hälla upp smeten i en spritspåse och spritsa ut dina macarons på en plåt med bakplåtspapper. Jag vill gärna ha lika stora macarons och det kan man åstadkomma på två sätt. Antingen införskaffar man en silikonmatta speciellt gjord för macarons eller så ritar du med hjälp av en mall ut lika stora cirklar på ett bakplåtspapper att ha som stöd när du spritsar ut smeten. En sådan bakmatta (ej sponsrad länk!), gör det såklart enklare eftersom att det tar en stund att rita ut cirklarna och de har en sån smart kant så att man verkligen får exakt lika stora macarons.
7. Vill du använda eget ritade cirklar på bakplåtspapper så rekommenderar jag att “klistra fast” bakplåtspappret i bakplåten med lite macaron-smet så att du får en stabil yta att spritsa ut smeten på. När du spritsar ut smeten är det viktigt att tänka på att den flyter ut lite, så lämna lite marginal så att du inte fyller hela cirkeln på en gång. Tips nr 6 är att efter spritsning slå med plåten mot bordet/bänken, bestämt men inte alltför hårt. Dels så att dina macarons får en jämn och platt yta men också för att bli av med eventuella luftbubblor.
8. Därefter är det superviktigt att inte hålla på att röra plåten för mycket. Tips nr 7 är att du nu behöver ge dina macarons en rejäl skönhetssömn på minst 1 timme, men ju längre tid de får stå och torka, desto bättre. Det här är också superviktigt för att få just det karakteristiska utseendet för en äkta fransk macaron!
9. Sätt ugnen på 160 grader (ej varmluft, utan över- och undervärme) och grädda dina macarons i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna helt på plåten innan du fyller dem.
Förslag på fyllningar:
Chokladmacarons – macarons med choklad & kola
Författare: Camilla Hamid
Kan man ersätta mandelmjöl med vanligt pga. allergi?
Googla så hittar du en mängd engelska recept på macarons med vanligt mjöl
Alltså wow!!! Har gjort macarons en del gånger men aldrig har de blivit såhär bra? Trodde de skulle bli bra eftersom det är Camilla Hamids recept men de blev ännu bättre än så!!
Åh tack snälla fina du, vad glad jag blir! <3
Vart står det hur mycket äggvita man ska ha?
Hejhej! Äggvitan från ett stort ägg väger ca 38-42 gram 😊
Hur många gram äggvita?
Hejhej! Äggvitan från ett stort ägg väger ca 38-42 gram 😊
Vad menas med vända ihop smeten ? 😊
Att man försiktigt rör om smeten genom att vända/vika över smet i omgångar över varandra i skålen, med en slickepott ☺️
Om jag inte får macaronerna släta, vad gör jag för fel då?
Det beror oftast på att mandelmjölet är för grovt och/eller inte silat ordentligt. Testa mixa det lite innan och sila en extra gång ❤️
Smeten blev alldeles för hård, gick inte att spritsa, trots stora ägg. Fick vispa upp en till äggvita och ha i. Första gången med detta recept, kanske femtionde gången jag bakar macarons.
Hejhej, mängden äggvita kan verkligen variera från ägg till ägg – vad bra att du hittade rätt mängd! 😊
Första gången jag bakade macarons. Min smet blev också väldigt fast men jag hade vägt väldigt noga och även siktat mjöl o florsockret två gånger. De små ”spritsplupparna” sjönk inte ner oavsett hur jag slog i plåten i bänken. Är tanken att de ska flyta ut något? Det gjorde inte mina. Mina blev inte blanka heller utan ganska matta och lite gryniga. Funderar på om det hade blivit bättre med ytterligare äggvita och därmed lösare smet?
Tack Camilla, Så glad att jag “upptäckt” dig, hittills har alla dina recept varit otroligt bra och mina macarons gjorda efter ditt recept blev nästan perfekta. (Nästan pga att jag trodde för mycket på mitt ögonmått och dom blev inte helt lika stora). Siktar på perfekta nästa gång. 🙂
Tack själv fina du! Vad glad jag blir 🥰
Måste testa, ser såå gott ut😍 fråga, länkarna till fyllningarna, de kommer till en och samma sida? Har länkarna försvunnit tro? Tack 🙏🏼
Hejhej! Ursäkta sent svar, tack för att du uppmärksammade detta, ska kika vad som hänt! Under tiden har du chokladfyllning här: https://mykitchenstories.se/chokladmacarons/ ❤️
Hur många gram äggvita? Jag har burk med äggvita så har svårt för att avgöra hur mycket vita som är i 3 stora ägg.
Hejhej! Äggvitan från ett stort ägg väger ca 38-42 gram 😊
Det finns ingen fyllning vad ska jag ha för fyllning? Vill inte ha choklad?
Vaniljkrän är supergott att ha i 🥰 https://mykitchenstories.se/min-basta-vaniljkram/
Kan man förbereda dessa en dag innan de ska ätas? Hur förvarar man dem på bästa sett isåfall? =)
Det går jättebra! Förvara dem i en burk med lock i kylskåpet 😊
Hej Camilla. Superbra recept, aldrig gjort macarons innan så var lite nervös men det var superenkelt att följa sitt recept. En fråga dock, det blir ju några stycken. Hur länge går dom att förvara, om man förvarar dom i en lufttät låda? Ska som stå i rumstemperatur eller i kylen?
Varför lyckas jag inte med mina… de bli frasiga och fina på ytan men alldeles för kladdiga innuti. Kan knappt få loss dem. Hade inne 14 minuter men kunde inte ha inne längre få de skulle blivit brända.
Tur de smakade gott iaf enligt mannen😀
Hejhej, det kan bero på lite olika saker. Var det lite för varmt i köket när du bakade? Du kan nästa gång testa sänka värmen lite och ha dem inne någon minut eller två extra. Kul att smaken satt i alla fall! 🥰 Lycka till
Går det att använda karamellfärg i macarons?
Hejhej, tyvärr tillför det för mycket vätska – man behöver därför använda pastafärg som också ger en skarpare färg 😊
Hej! Ska baka macarons till min sons 9-års dag. Kan man baka dom i förväg och frysa in? Eller hur länge håller de i kylen? Sen undrar jag också hur stora cirklar du rekommenderar att man ritar på bakplåtspappert? 4 cm i diameter låter det lagom?
Hejhej! Det håller sig fina i ett par dagar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåpet. Går jättebra att frysa in! 3,5 – 4cm brukar vara lagom! Lycka till 🥰
Hej Camilla!
Försökte följa ditt recept på macarons och det gick alldeles utmärkt. Men hur många gånger jag än försöker så blir smeten alldeles för lös… jag ser till att marängen är ordentligt vispad men ändå blir smeten för lös och macaronsen flyter ut… har tittat på så många klipp och jag gör verkligen som man ska (tror jag) men misslyckas ändå 😂
Kan man använda vanligt mjöl istället?
Hejhej! Nej, tyvärr ❤️
Jag tänker göra denna är den enkel?
Hejhej! Vad kul att du vill pröva dig på macarons. Det är svårt att svara på hur svårt eller enkelt något är, men om du undrar något så är det bara att skriva till mig här ❤️
Kan man använda havremjölk istället för mandelmjölk?
Hej, mina macarons reser sig inte i ugnen. Vad kan jag ha gjort fel? Vände smeten försiktigt så att den rann men inte för mycket utan skapade ett mönster i smeten som sakta försvann. Vad kan det bero på annars? Ska dom resa sig i ugnen redan från början?