Basbousa med apelsin & mandel

Basbousa eller revani, som det också kallas, är en riktigt saftig mannagrynskaka från mellanöstern med mandel och apelsin som på riktigt smälter i munnen.

Min svärmors besök börjar lida mot sitt slut och jag är så tacksam för allt som hon har lärt mig om marockanska bakverk. Idag har varit en såndär riktig mysdag där vi bara har varit hemma och ätit på den här riktigt saftiga och goda mannagrynskakan. Den har sitt ursprung i Mellanöstern men görs mycket även i Nordafrika. Denna serveras ofta vid högtider som Ramadan och Eid, hemma hos oss och är en kaka som går hem hos både stora och små.

Den här gången smaksatte jag den med mandel och apelsin. En riktigt vinnande kombo som gör det omöjligt att bara ta en bit. Basbousa, eller revani, med mandel och apelsin är den klassiska smaksättningen men du kan såklart smaksätta den med det du själv gillar. Men oavsett blir den här kakan oerhört saftig och riktigt smälter i munnen!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
basbousa

Basbousa med apelsin & mandel

Portioner: 20

Ingredienser

Sockerlag:
3 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 msk apelsinblomvatten
skal från 1/2 apelsin och saft från hela

Basbousa:
50 g smör
1,25 dl rapsolja
4 dl filmjölk
5 dl mannagryn
1 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 stor apelsin
skalade & rostade sötmandlar till garnering

Tips!

  • Gör vegansk basbousa genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot växtbaserad yoghurt, en rinnigare sort.
  • Apelsinblomvatten kan ersättas med citronsaft.

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Sockerlag:
3 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 msk apelsinblomvatten
skal från 1/2 apelsin och saft från hela

Basbousa:
50 g smör
1,25 dl rapsolja
4 dl filmjölk
5 dl mannagryn
1 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 stor apelsin
skalade & rostade sötmandlar till garnering

TIPS!

  • Gör vegansk basbousa genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot växtbaserad yoghurt, en rinnigare sort.
  • Apelsinblomvatten kan ersättas med citronsaft.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i någon minut innan du sänker värmen på spisen och låt sirapen sjuda i ca 5 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna medan du förbereder kakan.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  4. Smält smöret till kakan och blanda ihop med resten av ingredienserna till en lös smet med hjälp av en slickepott. Den ska vara lös men man ska fortfarande kunna se spår av slickepotten.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg (beroende på hur bra din form leder värme så kommer detta ta olika lång tid).
  6. Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Dekorera gärna med rostade sötmandlar.
  7. Plasta in formen så fort den svalnat och låt den stå och i kylskåpet och suga åt sig all sockerlag ordentligt. Godast är kakan dagen efter den bakats.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i någon minut innan du sänker värmen på spisen och låt sirapen sjuda i ca 5 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna medan du förbereder kakan.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  4. Smält smöret till kakan och blanda ihop med resten av ingredienserna till en lös smet med hjälp av en slickepott. Den ska vara lös men man ska fortfarande kunna se spår av slickepotten.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg (beroende på hur bra din form leder värme så kommer detta ta olika lång tid).
  6. Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Dekorera gärna med rostade sötmandlar.
  7. Plasta in formen så fort den svalnat och låt den stå och i kylskåpet och suga åt sig all sockerlag ordentligt. Godast är kakan dagen efter den bakats.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Shumaila
Shumaila
3 years ago

Hej,
Den där kakan ser så gott ut 😋 måste jag baka under helgen.
Vad är det apelsinblomvatten?
Var köper man?

Alexandra Söderholm
Alexandra Söderholm
3 years ago

Kan man göra denna mjölkfri? Vad kan man ersätta filmjölken med tror du? Smöret kan man ju byta mot mjölkfritt alternativ

Åsa El Mottaki
Åsa El Mottaki
10 months ago

Hur stor är formen?

Tips!

  • Gör vegansk basbousa genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot växtbaserad yoghurt, en rinnigare sort.
  • Apelsinblomvatten kan ersättas med citronsaft.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?