Veganska chocolate chip cookies

Förra veckan när jag bakade chocolate chip cookies live på min instagram @mykitchenstories.se så var det många som undrade om man kunde skippa äggen. Då kände jag såklart att jag behöver ta fram ett veganskt recept på cookies som är minst lika goda fast utan mejeriprodukter. Samma härliga segmjuka konsistens och massor med god choklad. Precis så som chocolate chip cookies ska vara!

Svaret då är ju såklart, att ja man kan göra chocolate chip cookies utan ägg men det kräver viss korrigering i resten av ingredienslistan. Och det har jag såklart fixat åt er! Och vad gäller veganska chokladknappar så insåg jag när jag kollade på Therese Lindgrens 24 h live på Youtube, att Odenses mörka chokladknappar, ni vet den som alla affärer har i bakhyllan. Den är vegansk! Hur bra?

Det är så sjukt egentligen att jag beställt veganska chokladknappar från internetbutiker när jag haft veganska chokladknappar hemma hela tiden. Så det är ju liksom lättare än vad man tror att baka veganskt bara man undersöker innehållsförteckningen lite grann.

Och hörrni, innan jag glömmer så vill jag bara påminna er om att man nu kan nominera sina favoritbloggar inom mat & bakning till Svenska Matbloggspriset, kategori folkets val. Förra året tog era nomineringar mig till final och era röster mig till andra plats. Och ja, det skulle va coolt att vinna priset i år. Så om ni fortfarande tycker om det jag gör så får ni hemskt gärna gå in och nominera min blogg HÄR. Utan er, ingen blogg! Kram!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Veganska chocolate chip cookies

Portioner: 16

Ingredienser

200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
2 msk vatten
4,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g mörka veganska chokladknappar eller mörk vegansk blockchoklad

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
2 msk vatten
4,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g mörka veganska chokladknappar eller mörk vegansk blockchoklad

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa margarin, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt vattnet och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket margarin. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning.
  8. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa margarin, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt vattnet och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket margarin. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning.
  8. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3.6 8 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
15 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Björk
Björk
3 years ago

Ser gått ut men hur tusan skriver man ut receptet? Hittar ingen 🖶🖨 icon någonstans 🤔 🧐

Taima
Taima
3 years ago

Men guuuud så goda de blev, en jäkligt bra recept!
Jag har testat så många olika recept men inget verkar bli bra, fram tills jag hitta denna.. starkt starkt rekommenderat 😍

Johanna
Johanna
3 years ago

Kan man göra dessa glutenfria också? Ska bli spännande att testa!!

Gloria
Gloria
Svara till  camillahamid
11 months ago

Gjorde dessa gluttenfria men dubbelsats WOOOOOW säger jag bara, la dock till ca 0,5-0,7 dl mjölmix många recept lägger Camilla alltid till lite extramjöl specifikt med semper gluttenfria mixer!
Dom blev så bra och goda in och testa i köket!
💕
Tack Camilla vet inte om du fattar vilken lycka du bringar till och i deras deras kök och bland nära och kära

Tobias
Tobias
2 years ago

Hej! Kan man frysa in kakorna när dom är helt färdiga? Ska ha dom till ett dop 6/11

Alicia Norström
Alicia Norström
2 years ago

Hej hur länge håller kakorna i rumstemperatur eller kylskåp? 😀

Ellinor
Ellinor
2 years ago

Jag blir så fantastiskt glad att du gör veganska varianter på vissa av dina recept, tack snälla för det🥰 Framförallt mina ägg- och mjölkproteinallergisla barn är mycket tacksamma😁💕

Malte
Malte
1 year ago

Går det att byta ut bikarbonat mot bakpulver istället?

Last edited 1 year ago by Malte
Alice
Alice
1 year ago

De här blev så jäkla goda! Tack snälla för receptet! 🙂
En fråga bara. Jag upplevde att kakorna blev lite mjuka/porösa och höll inte riktigt ihop (svårt att äta för hand, gick bättre att dela och äta med sked). Vad har jag gjort för fel? Ska de gräddas längre eller vad kan göra att de inte riktigt håller ihop?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?