Chocolate chip cookies

Perfekta hembakade chocolate chip cookies är enligt mig härligt segmjuka i mitten och innehåller massor med choklad. För tre år sen gjorde jag mitt första inlägg om hemligheten bakom perfekta chocolate chip cookies. Hemligheterna är desamma men jag har uppdaterat receptet lite grann för ännu bättre kakor. Dessa är beroendeframkallande goda, ni bara måste tests!

I videon ovan visar jag hur man bakar chocolate chip cookies, steg för steg.

Ingredienser (15 stora chocolate chip cookies):

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Gör såhär:

  1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 50 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!

TIPS!

  • Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin Hammarlund
Karin Hammarlund
3 månader sedan

Hej!
Kan man använda farinsocker eller måste det vara farin strö?

Carro
Carro
3 månader sedan

Det här var det bästa och enklaste receptet på kakor att tom en sån som jag kunde baka! Har följt ditt recept nu 3 gånger och blir perfekta kakor varje gång. Det var så kul när det blev bra så jag har blivit beroende av att baka dom 😆 Tack för receptet!

Emma🥰
Emma🥰
2 månader sedan

Wow dom här var gudomliga, gjorde dom till min mormors och morfars 50 års bröllopsdag🥺❣️ Ända problemet är att dom nästan är för goda att ge bort haha😂❣️

Somer
Somer
2 månader sedan

Kan jag använda kikärtsmjöl istället för Lailas glutenfria mjölmix??? Hmm?

Nina
Nina
2 månader sedan

Halloj!
Jag har några funderingar då mina cookies inte får någon höjd… Kan det vara för att ingen syra tillsätts för att få igång jäsning av bikarbonaten?
Igår tittade på din video, för att se vad jag kanske hade missat, och såg där att du hade salt i, men något salt står inte med i din ingredienslista. Är saltet bara för att höja smaken eller har den någon annan funktion?

Malin
Malin
1 månad sedan

Nej men alltså hur kan vara så grym på att skriva recept? Bara det att du har med exakt hur mycket kakorna ska väga för att de skall bli perfekta är ju MVG! Du är gryyyyym!

Linda
Linda
11 dagar sedan

Nejmen wow, hands down dom godaste kakorna jag ätit! Kommer behöva baka domhär resten av mitt liv, är frälst

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x