Vaniljkaka i långpanna med chokladfrosting

Jag får ofta frågor om jag har något tips på vad ni kan baka till många, särskilt till kalas och fest. Här har ni svaret! En riktigt saftig och fluffig vaniljkaka med chokladfrosting och färgglatt strössel. Livets kalaskaka som inte är svår att göra men som ändå ser festlig ut och smakar väldigt gott.

Saftig och hög vaniljkaka som toppas med en ljuvligt len chokladfrosting med mycket chokladsmak och färgglatt strössel. Om du inte tycker om strössel så funkar det utmärkt att byta ut det mot kokosflingor eller annan god topping som du tycker om.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger 24 generösa bitar.

Saftig vaniljkaka i långpanna:

300 g smör

2 dl mjölk (3%)

1 dl naturell yoghurt (valfri fetthalt)

6 ägg

5 dl strösocker

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Krämig chokladfrosting:

150 g mörk choklad (70%)

600 g färskost

200 g mjukt, rumstemperat smör

1 dl kakao

2 dl florsocker

strössel eller kokosflingor att dekorera med

Vänster bild: Steg för steg hur man bakar vaniljkakan.
Höger: Steg för steg hur man gör chokladfrostingen.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölk och yoghurt. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en rymlig bunke.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd ihop försiktigt till en jämn smet med slickepott.
  5. Tillsätt smörmjölken i bunken och vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält i microvågsugn eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Vispa ihop smör, färskost och kakao krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt smält choklad och vispa lite till.
  9. Ha till sist i florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  10. Spritsa eller bre ut frostingen på kakan, dekorera med strössel. Servera direkt eller förvara övertäckt i kylskåpet. Kakan går bra att frysa in med frostingen på.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 9 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x