Toscakaka

En klassisk toscakaka med saftig kaka och knäckig nöttopping.

Toscakaka är en såndär klassiker som alltid funkar men som också lätt blir bortglömd när man tänker på vad man skulle kunna baka och bjuda på till fika. Eller jag kanske är ensam om det? Jag insåg att jag helt och hållet missat att lägga upp mitt klassiska recept på toscakaka här på bloggen och att det behöver ändras på med omedelbar verkan. Så här har ni den: en klassisk toscakaka med saftig och mjuk vaniljkaka och knäckig nöttopping.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

toscakaka

Toscakaka

Portioner: 6-8

Ingredienser

Kaka:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde

Tosca:
250 g blandade nötter av valfri sort (naturella)
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl majsmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1 tsk fiberhusk eller xantangummi.
  • Toscakaka funkar utmärkt att frysa in.
  • Tosca utan nötter med kokosflingor istället hittar du HÄR!
  • Det funkar utmärkt att byta ut nötterna mot solroskärnor eller pumpakärnor.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Kaka:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde

Tosca:
250 g blandade nötter av valfri sort (naturella)
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl majsmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1 tsk fiberhusk eller xantangummi.
  • Toscakaka funkar utmärkt att frysa in.
  • Tosca utan nötter med kokosflingor istället hittar du HÄR!
  • Det funkar utmärkt att byta ut nötterna mot solroskärnor eller pumpakärnor.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar toscakaka.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Kaka: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen och låt svalna lite grann från värmen medan du fortsätter med resten av receptet.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner smält smör och vispgrädde.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  5. Tosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan.
  6. Ha ner alla ingredienser till toscan förutom nötterna i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  7. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt svalna lite innan du serverar!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar toscakaka.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Kaka: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen och låt svalna lite grann från värmen medan du fortsätter med resten av receptet.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner smält smör och vispgrädde.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  5. Tosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan.
  6. Ha ner alla ingredienser till toscan förutom nötterna i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  7. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt svalna lite innan du serverar!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
susanne sollerman
susanne sollerman
3 months ago

Sagolikt god tycker alla vi som åt av denna underbara Tosca. Den var enkel att göra också,

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl majsmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1 tsk fiberhusk eller xantangummi.
  • Toscakaka funkar utmärkt att frysa in.
  • Tosca utan nötter med kokosflingor istället hittar du HÄR!
  • Det funkar utmärkt att byta ut nötterna mot solroskärnor eller pumpakärnor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?