Toscakaka

34 röster
toscakaka
En klassisk toscakaka med saftig kaka och knäckig nöttopping.
Foto: Ulrika Pousette

Toscakaka är en såndär klassiker som alltid funkar men som också lätt blir bortglömd när man tänker på vad man skulle kunna baka och bjuda på till fika. Eller jag kanske är ensam om det? Jag insåg att jag helt och hållet missat att lägga upp mitt klassiska recept på toscakaka här på bloggen och att det behöver ändras på med omedelbar verkan. Så här har ni den: en klassisk toscakaka med saftig och mjuk vaniljkaka och knäckig nöttopping.

tosca kaka

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar toscakaka.

Kaka:

100 g smör

2 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

0,5 dl vispgrädde

Tosca:

250 g blandade nötter av valfri sort (naturella)

75 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

1,5 msk vetemjöl

1,5 msk vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper. 
  2. Kaka: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen och låt svalna lite grann från värmen medan du fortsätter med resten av receptet.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner smält smör och vispgrädde.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  5. Tosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan.
  6. Ha ner alla ingredienser till toscan förutom nötterna i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  7. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt svalna lite innan du serverar!

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl majsmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1 tsk fiberhusk eller xantangummi.
  • Toscakaka funkar utmärkt att frysa in.
  • Tosca utan nötter med kokosflingor istället hittar du HÄR!
  • Det funkar utmärkt att byta ut nötterna mot solroskärnor eller pumpakärnor.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x