Kladdkaka med kokostosca

Ryttarkaka, även kallad kladdkaka med kokostosca är en kär klassiker som består av en kladdig kladdkaka med en knäckig och segmjuk kokostosca på toppen.

Den senaste tiden har jag på riktigt blivit förföljd av den här kladdkakevarianten. Kladdkaka med knäckig kokostosca. Jag har sett så många göra den i både facebookgrupper, på instagram och pinterest att jag bara var tvungen att göra min egna variant på denna goding.

Jag vet inte hur det är med er, men jag fullkomligt älskar tosca av alla olika slag och har därför ett generöst lager med kokostosca på den här kladdkakan. Det härliga med just kokostosca, till skillnad från andra toscavarianter är att den får en knäckig yta med seg insida. Munnen vattnas nu när jag skriver om det för att det är så fantastiskt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kladdkaka med kokostosca

Kladdkaka med kokostosca

Portioner: 10-12

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Kokostosca:
5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt

Tips!

  • Det är JÄTTEGOTT att riva ner apelsinskal i toscasmeten. Gör det då efter att du tagit bort kastrullen från värmen.
  • Gör din kladdkaka med kokostosca glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Ersätt ägget i kladdkakan med 2 msk kikärtsspad eller 2 msk växtbaserad mjölkdryck för kladdkaka utan ägg.
  • Gör kladdkakan utan mjölk genom att ersätta smör till mjölkfritt margarin och vispgrädden till växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Kokostosca:
5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt

TIPS!

  • Det är JÄTTEGOTT att riva ner apelsinskal i toscasmeten. Gör det då efter att du tagit bort kastrullen från värmen.
  • Gör din kladdkaka med kokostosca glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Ersätt ägget i kladdkakan med 2 msk kikärtsspad eller 2 msk växtbaserad mjölkdryck för kladdkaka utan ägg.
  • Gör kladdkakan utan mjölk genom att ersätta smör till mjölkfritt margarin och vispgrädden till växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Låt svalna i några minuter.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan på kladdkakan. Bre ut försiktigt i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Låt svalna i några minuter.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan på kladdkakan. Bre ut försiktigt i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.

Dela receptet

4.8 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
87 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mareta
Mareta
3 years ago

Ser så gott ut😍
Vill gärna testa din variant av kakan. Men jag har en fråga, hur länge ska kakan gräddas innan jag lägger toscan över kakan?

Tusan tack för alla recept du lägger ut!❤❤❤

Mareta
Mareta
3 years ago

Det står ju i texten 20 min🙈🙈☺

Maymuun
Maymuun
3 years ago

Kan man använda honung istället för ljus sirap

P.B
P.B
3 years ago

Hej! Om jag skulle baka denna i en fyrkantig form, vilken storlek motsvarar rund springform på 23 cm?

Last edited 3 years ago by P.B
Mia Ekdala
Mia Ekdala
3 years ago

Gjorde min laktosfri och glutenfri. Smeten blev så lös och alldeles för mkt. Gräddade mer än 40 min inget hände knappt Fick inte plats m tosca smeten. Allt rann över.
Ska testa en annan gg med vanligt vetemjöl. Tog 5 dl gluten fritt mjölmix
Undrar vad jag gjort för fel

Mia Ekdala
Mia Ekdala
Svara till  Mia Ekdala
3 years ago

Felet var att jag inte låtit den svalna🙄
Efter en natt i kylen var den perfekt. 🌟

Maria
Maria
3 years ago

Gäller gradern och tiden i ugnen oavsett om man har vanlig eller varmluftsugn ?

Emma :-)
Emma :-)
3 years ago

Ska testa denna idag. Den ser magiskt god ut! 😀

Hoppas man Hinner smaka sent ikväll, kommer inte kunna vänta tills imorgon 😍

Och tack Camilla för alla dina recept, bakar endast med dina recept! 😍 gjort kakor osv hela veckan! Så tack! 🙂

Elin
Elin
3 years ago

WOW! Det blev så gott! Jag testade med Sempers glutenfria mjölmix och gjorde i muffinsformar istället, blev väldigt bra! Jag chansade lite på tiden (förkortade den).

Jennie
Jennie
3 years ago

Hej! Tack för fina recept 😊
Menar du 2msk kikärtsspad totalt för att ersätta ägg eller 2msk/ägg?

Aysegül
Aysegül
3 years ago

Hej, när ska den läggas i kylen? Direkt när den kommer ut från ugnen eller efter att den svalnat lite?

Elsa
Elsa
3 years ago

Hej! Ska kladdkakan vara klar när du tar ut den och ska lägga på toscan, eller ska den inte vara klar och att den sedan blir klar andra gången i ugnen?

Cecilia
Cecilia
3 years ago

Kan man använda vanligt farinsocker, ej strö alltså?

Erica
Erica
3 years ago

Om man bor i utlandet och inte kan få tag i ljussirap. Vad kan man ta då istället för det?

Sara
Sara
3 years ago

Den gör succé varenda gång jag bakar den så tack för ett fint recept!:)

Sharon
Sharon
3 years ago

Hej can i bake it in 24 cm round cake form? If so is the baking time changing ?
Thank you ,
Sharon

Sharon
Sharon
Svara till  camillahamid
3 years ago

Thank you so much for the reply! ❤️☺️

Tina
Tina
3 years ago

Hej!

Du skriver att den ska svala innan servering, minst 4 timmar – ska den då svalna i rumstemperatur eller i kylskåpet?

Amanda
Amanda
3 years ago

Ser så smaskig ut! Jag undrar om det går att göra den som muffins istället? Och isf baktid i ugn? Och om det går att frysa in den? 😍

Amanda
Amanda
3 years ago

Ser underbart god ut! Om man vill göra denna, fast i rutor som färdiga bitar – vilken storlek på form hade du använt till detta recept? ☺️

Pernilla
Pernilla
2 years ago

20 min + 15 min i ugnen känns lite länge, blir den verkligen kladdig? En ”vanlig” kladdkaka blir ju snustorr om den gräddas någon minut för länge😬

Emma
Emma
2 years ago

Hej!
Går det att frysa in kakan med toscatäcket på för att äta vid ett senare tillfälle?

Ida
Ida
2 years ago

Hej! Om man vill baka den i långpanna, kan man dubbla receptet då? Gaaaalet god😋

Emma Nilsson
Emma Nilsson
2 years ago

Hej Camila!
Jag tänkte baka denna kakan till min lillebrors kalas och undrade om de går att göra i långpanna.
Eller behöver jag dubbla receptet då?

Sandra
Sandra
Svara till  camillahamid
9 months ago

Om man ska göra den i en form 30×40, är det gånger 3 då? ☺️

Emma Nilsson
Emma Nilsson
2 years ago

Hej Camila, tänkte baka den i långpanna hur länge ska den stå i ugnen då?
Den ser fantastiskt god ut!!

Sara
Sara
2 years ago

Så seg och god, perfekt till kvällsfikat

Dona
Dona
2 years ago

Kan jag byta ut kokosen mot mandelspån 🥰

sebastian
sebastian
2 years ago

det tar ju nästan dubbla tiden än vad du skriver.

Elissa
Elissa
2 years ago

Kan man ersätta vispgrädden med något annat?

Elissa
Elissa
2 years ago

Kan man ta något istället för vispgrädde??🤗

Rebecka
Rebecka
2 years ago

Hej! Kan man frysa kakan och hur länge kan den ligga i frysen? Och hur långt innan bör man ta upp den innan man ska bjuda på den?😊

Fanny
Fanny
2 years ago

Hej!
Om man vill göra kakan i en mindre springform,17cm i diameter. Hur ska man tänka då kring mängden ingredienser och tid i ugnen?

Fanny
Fanny
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack för snabbt svar! 🙏🏼 Menar du 15 minuter första gången kakan ska vara i ugnen eller 15 minuter sammanlagt eller 15 minuter första och 15 minuter andra gången? 🙈

Fatima Al-Issa
Fatima Al-Issa
2 years ago

Hej Camilla!
Jag undrar om man kan använda mjölk istället för grädde/matlagningsgrädde

Dorbac
Dorbac
2 years ago

Så underbart god 😊 gick mycket bra att halvera receptet då vi inte är var så många 😊🥳

Saga
Saga
2 years ago

Går det att använda vit sirap istället för ljus?

Mahmoud Alsiadi
Mahmoud Alsiadi
2 years ago

Jag vet inte vad menar du ( dl ), kan du beskriva mer?

Haidi
Haidi
2 years ago

Hejhej!
I receptet står det farinsocker strö, men i videon använder du den ”blöta”. Vilken ska jag använda? 🙈🥰

Sofie
Sofie
1 year ago

Hejsan! Jag planerar att baka dagen innan och ha i kylen över natten. Hur lång tid innan servering bör jag ta ut kakan i rumstemperatur? 🙂

Lema
Lema
1 year ago

Undrar om man kan fördubbla receptet och baka det i en långpanna?

alisa
alisa
1 year ago

jättegod

Selma
Selma
1 year ago

Hej Camilla! Har smakat denna såååå delikat!! Ska ha student, vill baka i stora formar 26-27 cm hur bör jag göra med mängden av ingredienserna och tiden i ugnen? Om man bakar i långpanna hur kan man få ur den ur pannan utan att förstöra kakan? 😉

Elisabet
Elisabet
1 year ago

Det här en väldigt god kladdkaka blev bjuden på den hos en vän. Jag har en fråga hur kan jag få mitt bruna farinsocker löst igen nu är det en enda stor klump

Therese
Therese
1 year ago

Hej! Jag skulle vilja prova och göra denna goda kaka på bovetemjöl och potatismjöl istället för vetemjöl. Tror du det är möjligt? Mvh Therese

Diana Lindgren
Diana Lindgren
1 year ago

Jag gjorde den här iförrgår, glutenfri. Bjöd mina vänner på den igår. Hade höga förväntningar efter alla kommentarer. 😁 Den blev väldigt fin och lyckad på alla sätt. Men i min smak allt för söt. Kände ingen chokladsmak alls, bara sött, sött, sött. Kan man halvera sockermängden och ändå få till en bra kladdkaka tror du?

Amyo
Amyo
9 months ago

Kan man servera med glassen eller grädde?

Sara
Sara
6 months ago

Hej, om jag skulle göra denna kaka i en långpanna som är 30×20, ska jag göra receptet x2 eller x3?

Aicha
Aicha
5 months ago

Hej hej! Testade detta fantastiska recept och la in min lilla egna touch med att miss banan och lägga till det I toscan det blev så himla gott. Rekomenderar 🙂 annars var det toppen!

Aicha
Aicha
5 months ago

Hej hej! Testade detta fantastiska recept och la in min lilla egna touch med att moss banan och lägga till det I toscan det blev så himla gott. Rekomenderar 🙂 annars var det toppen!

Tips!

  • Det är JÄTTEGOTT att riva ner apelsinskal i toscasmeten. Gör det då efter att du tagit bort kastrullen från värmen.
  • Gör din kladdkaka med kokostosca glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Ersätt ägget i kladdkakan med 2 msk kikärtsspad eller 2 msk växtbaserad mjölkdryck för kladdkaka utan ägg.
  • Gör kladdkakan utan mjölk genom att ersätta smör till mjölkfritt margarin och vispgrädden till växtbaserad vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?