
Den senaste tiden har jag på riktigt blivit förföljd av den här kladdkakevarianten. Kladdkaka med knäckig kokostosca. Jag har sett så många göra den i både facebookgrupper, på instagram och pinterest att jag bara var tvungen att göra min egna variant på denna goding.

Jag vet inte hur det är med er, men jag fullkomligt älskar tosca av alla olika slag och har därför ett generöst lager med kokostosca på den här kladdkakan. Det härliga med just kokostosca, till skillnad från andra toscavarianter är att den får en knäckig yta med seg insida. Munnen vattnas nu när jag skriver om det för att det är så fantastiskt.
Kladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en kladdkaka med kokostosca på 10-12 generösa bitar.
Kladdkaka:
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Kokostosca
5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (20 cm) med bakplåtspapper.
- Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Låt svalna i några minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra toscan.
- Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
- Klicka ut toscan på kladdkakan. Bre ut försiktigt i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.
TIPS!
- Det är JÄTTEGOTT att riva ner apelsinskal i toscasmeten. Gör det då efter att du tagit bort kastrullen från värmen.
- Gör din kladdkaka med kokostosca glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5 dl glutenfri mjölmix.
- Ersätt ägget i kladdkakan med 2 msk kikärtsspad eller 2 msk växtbaserad mjölkdryck för kladdkaka utan ägg.
- Gör kladdkakan utan mjölk genom att ersätta smör till mjölkfritt margarin och vispgrädden till växtbaserad vispgrädde.
Ser så gott ut😍
Vill gärna testa din variant av kakan. Men jag har en fråga, hur länge ska kakan gräddas innan jag lägger toscan över kakan?
Tusan tack för alla recept du lägger ut!❤❤❤
Det står ju i texten 20 min🙈🙈☺
Kan man använda honung istället för ljus sirap
Det funkar 🙂
Hej! Om jag skulle baka denna i en fyrkantig form, vilken storlek motsvarar rund springform på 23 cm?
Hejhej! 20×20 🙂
Gjorde min laktosfri och glutenfri. Smeten blev så lös och alldeles för mkt. Gräddade mer än 40 min inget hände knappt Fick inte plats m tosca smeten. Allt rann över.
Ska testa en annan gg med vanligt vetemjöl. Tog 5 dl gluten fritt mjölmix
Undrar vad jag gjort för fel
Felet var att jag inte låtit den svalna🙄
Efter en natt i kylen var den perfekt. 🌟
Gäller gradern och tiden i ugnen oavsett om man har vanlig eller varmluftsugn ?
Gäller endast vanlig om inget annat anges 🙂
Ska testa denna idag. Den ser magiskt god ut! 😀
Hoppas man Hinner smaka sent ikväll, kommer inte kunna vänta tills imorgon 😍
Och tack Camilla för alla dina recept, bakar endast med dina recept! 😍 gjort kakor osv hela veckan! Så tack! 🙂
Tack snälla bästa du! Hoppas att det ska smaka 🙂
WOW! Det blev så gott! Jag testade med Sempers glutenfria mjölmix och gjorde i muffinsformar istället, blev väldigt bra! Jag chansade lite på tiden (förkortade den).
Underbart 😀
Hej! Tack för fina recept 😊
Menar du 2msk kikärtsspad totalt för att ersätta ägg eller 2msk/ägg?
Hejhej! 2 msk per ägg 🙂
Hej, när ska den läggas i kylen? Direkt när den kommer ut från ugnen eller efter att den svalnat lite?
Låt den med fördel svalna lite innan du har in den i kylen 🙂
Om man bor i utlandet och inte kan få tag i ljussirap. Vad kan man ta då istället för det?
Honung 🙂