Kladdkaka med kokostosca

353 röster
kladdkaka med kokostosca
Ryttarkaka, även kallad kladdkaka med kokostosca är en kär klassiker som består av en kladdig kladdkaka med en knäckig och segmjuk kokostosca på toppen.

Den senaste tiden har jag på riktigt blivit förföljd av den här kladdkakevarianten. Kladdkaka med knäckig kokostosca. Jag har sett så många göra den i både facebookgrupper, på instagram och pinterest att jag bara var tvungen att göra min egna variant på denna goding.

ryttarkaka

Jag vet inte hur det är med er, men jag fullkomligt älskar tosca av alla olika slag och har därför ett generöst lager med kokostosca på den här kladdkakan. Det härliga med just kokostosca, till skillnad från andra toscavarianter är att den får en knäckig yta med seg insida. Munnen vattnas nu när jag skriver om det för att det är så fantastiskt.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar ryttarkaka.

Kladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en kladdkaka med kokostosca på 10-12 generösa bitar.

Kladdkaka:

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Kokostosca

5,5 dl kokosflingor (ca 200 g)

1 dl ljus sirap

1,5 dl strösocker

75 g smör

1,5 dl vispgrädde

1 krm salt

Steg för steg – bilder på hur man bakar kladdkaka med kokostosca.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Låt svalna i några minuter.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  6. Klicka ut toscan på kladdkakan. Bre ut försiktigt i ett jämnt lager och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 h och helst över natten, innan du serverar den.

TIPS!

  • Det är JÄTTEGOTT att riva ner apelsinskal i toscasmeten. Gör det då efter att du tagit bort kastrullen från värmen.
  • Gör din kladdkaka med kokostosca glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Ersätt ägget i kladdkakan med 2 msk kikärtsspad eller 2 msk växtbaserad mjölkdryck för kladdkaka utan ägg.
  • Gör kladdkakan utan mjölk genom att ersätta smör till mjölkfritt margarin och vispgrädden till växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
72 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mareta
Mareta
1 år sedan

Ser så gott ut😍
Vill gärna testa din variant av kakan. Men jag har en fråga, hur länge ska kakan gräddas innan jag lägger toscan över kakan?

Tusan tack för alla recept du lägger ut!❤❤❤

Mareta
Mareta
1 år sedan

Det står ju i texten 20 min🙈🙈☺

Maymuun
Maymuun
1 år sedan

Kan man använda honung istället för ljus sirap

P.B
P.B
1 år sedan

Hej! Om jag skulle baka denna i en fyrkantig form, vilken storlek motsvarar rund springform på 23 cm?

Last edited 1 år sedan by P.B
Mia Ekdala
Mia Ekdala
1 år sedan

Gjorde min laktosfri och glutenfri. Smeten blev så lös och alldeles för mkt. Gräddade mer än 40 min inget hände knappt Fick inte plats m tosca smeten. Allt rann över.
Ska testa en annan gg med vanligt vetemjöl. Tog 5 dl gluten fritt mjölmix
Undrar vad jag gjort för fel

Mia Ekdala
Mia Ekdala
Svara på  Mia Ekdala
1 år sedan

Felet var att jag inte låtit den svalna🙄
Efter en natt i kylen var den perfekt. 🌟

Maria
Maria
1 år sedan

Gäller gradern och tiden i ugnen oavsett om man har vanlig eller varmluftsugn ?

Emma :-)
Emma :-)
1 år sedan

Ska testa denna idag. Den ser magiskt god ut! 😀

Hoppas man Hinner smaka sent ikväll, kommer inte kunna vänta tills imorgon 😍

Och tack Camilla för alla dina recept, bakar endast med dina recept! 😍 gjort kakor osv hela veckan! Så tack! 🙂

Elin
Elin
1 år sedan

WOW! Det blev så gott! Jag testade med Sempers glutenfria mjölmix och gjorde i muffinsformar istället, blev väldigt bra! Jag chansade lite på tiden (förkortade den).

Jennie
Jennie
1 år sedan

Hej! Tack för fina recept 😊
Menar du 2msk kikärtsspad totalt för att ersätta ägg eller 2msk/ägg?

Aysegül
Aysegül
1 år sedan

Hej, när ska den läggas i kylen? Direkt när den kommer ut från ugnen eller efter att den svalnat lite?

Elsa
Elsa
1 år sedan

Hej! Ska kladdkakan vara klar när du tar ut den och ska lägga på toscan, eller ska den inte vara klar och att den sedan blir klar andra gången i ugnen?

Cecilia
Cecilia
1 år sedan

Kan man använda vanligt farinsocker, ej strö alltså?

Erica
Erica
1 år sedan

Om man bor i utlandet och inte kan få tag i ljussirap. Vad kan man ta då istället för det?

Sara
Sara
1 år sedan

Den gör succé varenda gång jag bakar den så tack för ett fint recept!:)

Sharon
Sharon
1 år sedan

Hej can i bake it in 24 cm round cake form? If so is the baking time changing ?
Thank you ,
Sharon

Sharon
Sharon
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Thank you so much for the reply! ❤️☺️

Tina
Tina
1 år sedan

Hej!

Du skriver att den ska svala innan servering, minst 4 timmar – ska den då svalna i rumstemperatur eller i kylskåpet?

Amanda
Amanda
1 år sedan

Ser så smaskig ut! Jag undrar om det går att göra den som muffins istället? Och isf baktid i ugn? Och om det går att frysa in den? 😍

Amanda
Amanda
1 år sedan

Ser underbart god ut! Om man vill göra denna, fast i rutor som färdiga bitar – vilken storlek på form hade du använt till detta recept? ☺️

Pernilla
Pernilla
1 år sedan

20 min + 15 min i ugnen känns lite länge, blir den verkligen kladdig? En ”vanlig” kladdkaka blir ju snustorr om den gräddas någon minut för länge😬

Emma
Emma
10 månader sedan

Hej!
Går det att frysa in kakan med toscatäcket på för att äta vid ett senare tillfälle?

Ida
Ida
10 månader sedan

Hej! Om man vill baka den i långpanna, kan man dubbla receptet då? Gaaaalet god😋

Emma Nilsson
Emma Nilsson
9 månader sedan

Hej Camila!
Jag tänkte baka denna kakan till min lillebrors kalas och undrade om de går att göra i långpanna.
Eller behöver jag dubbla receptet då?

Emma Nilsson
Emma Nilsson
9 månader sedan

Hej Camila, tänkte baka den i långpanna hur länge ska den stå i ugnen då?
Den ser fantastiskt god ut!!

Sara
Sara
9 månader sedan

Så seg och god, perfekt till kvällsfikat

Dona
Dona
8 månader sedan

Kan jag byta ut kokosen mot mandelspån 🥰

sebastian
sebastian
7 månader sedan

det tar ju nästan dubbla tiden än vad du skriver.

Elissa
Elissa
7 månader sedan

Kan man ersätta vispgrädden med något annat?

Elissa
Elissa
6 månader sedan

Kan man ta något istället för vispgrädde??🤗

Rebecka
Rebecka
5 månader sedan

Hej! Kan man frysa kakan och hur länge kan den ligga i frysen? Och hur långt innan bör man ta upp den innan man ska bjuda på den?😊

Fanny
Fanny
4 månader sedan

Hej!
Om man vill göra kakan i en mindre springform,17cm i diameter. Hur ska man tänka då kring mängden ingredienser och tid i ugnen?

Fanny
Fanny
Svara på  Camilla Hamid
4 månader sedan

Tack för snabbt svar! 🙏🏼 Menar du 15 minuter första gången kakan ska vara i ugnen eller 15 minuter sammanlagt eller 15 minuter första och 15 minuter andra gången? 🙈

Fatima Al-Issa
Fatima Al-Issa
3 månader sedan

Hej Camilla!
Jag undrar om man kan använda mjölk istället för grädde/matlagningsgrädde

Dorbac
Dorbac
3 månader sedan

Så underbart god 😊 gick mycket bra att halvera receptet då vi inte är var så många 😊🥳

Saga
Saga
3 månader sedan

Går det att använda vit sirap istället för ljus?

Mahmoud Alsiadi
Mahmoud Alsiadi
1 månad sedan

Jag vet inte vad menar du ( dl ), kan du beskriva mer?

Haidi
Haidi
1 månad sedan

Hejhej!
I receptet står det farinsocker strö, men i videon använder du den ”blöta”. Vilken ska jag använda? 🙈🥰

Sofie
Sofie
1 månad sedan

Hejsan! Jag planerar att baka dagen innan och ha i kylen över natten. Hur lång tid innan servering bör jag ta ut kakan i rumstemperatur? 🙂

Lema
Lema
1 månad sedan

Undrar om man kan fördubbla receptet och baka det i en långpanna?

alisa
alisa
29 dagar sedan

jättegod

72
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x