Toscakaka i långpanna

64 röster
toscakaka i långpanna
Saftig toscakaka i långpanna som räcker till många.
Foto: Ulrika Pousette

Vad är godare än en toscakaka? Jo, en toscakaka i långpanna såklart. En kaka som räcker till många och som är beroendeframkallande god. Saftig och fluffig vaniljkaka toppad med knäckig toscatopping med nötter. Det här är en riktig klassiker som det inte går att få nog av.

toscakaka i långpanna

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar toscakaka i långpanna.

Kaka:

200 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 dl vispgrädde

Tosca:

500 g blandade nötter av valfri sort (naturella)

150 g smör

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 msk vetemjöl

3 msk vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper. 
  2. Kaka: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen och låt svalna lite grann från värmen medan du fortsätter med resten av receptet.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner smält smör och vispgrädde.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  5. Tosca: Grovhacka nötterna, ställ åt sidan.
  6. Ha ner alla ingredienser till toscan förutom nötterna i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  7. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt svalna lite innan du serverar!

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl majsmjöl, 2 dl mandelmjöl och 2 tsk fiberhusk eller xantangummi.
  • Toscakaka funkar utmärkt att frysa in.
  • Tosca utan nötter med kokosflingor istället hittar du HÄR!
  • Det funkar utmärkt att byta ut nötterna mot solroskärnor eller pumpakärnor.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
11 månader sedan

Hej! Tack för finfina recept! Jag tror att det har blivit fel i receptet. Det står i instruktionen att man ska använda en springform, men det ska väl vara en långpanna? Hälsningar Jenny

Pia
Pia
11 månader sedan

God och saftig kaka! Jag satte 2,5 dl socker i kakan och 0,75 dl socker + 0,75 dl sirap i glasyren, eftersom vi brukar ha lite mindre socker i våra bakverk här i Finland än i motsvarande svenska recept. Sen tog jag lite över 400 g nötter, för jag tyckte att redan den mängden såg stor ut. Till på köpet hade jag en form som var 20 x 30 cm, så kakan blev högre än vanliga långpannekakor. Slutresultatet blev hur som helst en succé. Tack för receptet!

Åsa
Åsa
7 månader sedan

Hejsan!
När man gör den glutenfritt vad använder du för mjöl i toscasmeten?

Med vänlig hälsning,
Åsa

Lina
Lina
1 månad sedan

Älskar alla dina recept. De är så tydliga! Vi älskar söttsaker. Men när jag bakar från dina recept så halverar socker. Om man räknar att en matsked socker väger ca 12 g, så i varje bit av kakan finns det ca 17g! Det är ju enormt mycket 🙁

Annika Jansson
Annika Jansson
1 månad sedan

Ser jättegod ut 🙂 den ska jag testa ! Vad för nötter har du använt i receptet ?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x