Tigerkaka

37 röster
tigerkaka
Tigerkaka är en klassisk mjuk sockerkaka med smak av vanilj och choklad i form av två smetar som varvas i samma form och tillsammans skapar ett vackert marmorerat mönster.

Jag älskar när ni skriver till mig på instagram DM eller i mailen och önskar recept som ni vill ha här på bloggen. Jag hinner inte alltid svara men jag läser precis allt. Tigerkaka är en av de önskemål som ofta efterfrågas och som jag länge tänkt är en sån självklar kaka som måste finnas på en bakblogg men som jag helt enkelt inte kommit till skott med. Lite av orsaken är att jag är orolig att ni ska tycka att det är tråkigt. Men tigerkaka är en såndär kaka som jag alltid frågar mig själv varför jag inte bakar oftare när jag väl bakar den.

En härligt saftig och riktigt fluffig mjuk sockerkaka med två smaker i ett. Vanilj och choklad. Egentligen så som jag älskar det när man kombinerar. En perfekt mjuk kaka, helt enkelt!

tigerkaka

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 24 cm och som rymmer ca 2 liter och ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser:

150 g smör

1,5 dl mjölk (3% fetthalt)

4 ägg

3,5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 dl mjölk + 0,5 dl kakao till chokladsmeten

tigerkaka steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar tigerkaka.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en form som rymmer minst 2 liter, generöst med smör.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölken. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop till en jämn smet med slickepotten.
  5. Häll upp hälften av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och mjölk. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Fyll formen med smeten genom att varva lite i taget av varje smet tills all smet är slut. Grädda sedan kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite i formen innan du stjälper ut den.

TIPS!

  • Baka glutenfri tigerkaka genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl potatismjöl, 3 dl glutenfri mjölmix och 0,5 tsk xantangummi eller fiberhusk.
  • Kakan förvaras bäst i rumstemperatur i lufttät burk eller inplastad/i påse eller liknande.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
3 månader sedan

gotttt

Ann-louise Andersson
Ann-louise Andersson
Svara på  narjes
3 månader sedan

Supergod 👍👍

Cheima
Cheima
2 månader sedan

När ska man ha i saltet?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x