Tigercookies

45 röster
tigercookies
Tigercookies är en kombination av mörka chokladcookies och ljusa chocolate chip cookies.

Är det ok att kalla alla bakverk bestående av en mörk och en ljus smet för tiger-någonting. Det vill jag nämligen gärna kalla dessa chocolate chip cookies med två olika degar – en mörk chokladdeg och en ljus klassisk chocolate chip cookie – deg. Tigercookies är helt enkelt tigerkaka i chocolate chip cookie – format.

tiger chocolate chip cookies

Grunden till dessa cookies är mitt klassiska recept på chocolate chip cookies. Det är ett grundrecept som jag är väldigt nöjd med då det ger sådär härliga cookies med knapriga kanter och segmjuk insida, massor med choklad och flingsalt på toppen.

tigercookies

Receptet ger ca 15 stora tigercookies.

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl farinsocker

1 rumstempererat ägg

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk majsstärkelse

0,5 tsk salt

0,5 dl kakao

200 g + 100 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

flingsalt att garnera med

tiger cookies
Steg för steg – bilder på hur man bakar tigercookies.

Gör såhär:

  1. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  2. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom kakao och den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg.
  3. Dela degen i två lika stora delar. Tillsätt kakao till den ena delen. Arbeta in kakao i degen tills den fått en jämn, brun färg.
  4. Arbeta in 100 g choklad i varje degbit.
  5. Plasta in degarna och ställ dem i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  6. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  7. Dela upp varje deg i bitar om 30g. Sätt ihop en bit från varje degfärg så att varje kakboll väger 60 g. Rulla ihop till en jämn boll och placera på plåtarna med bakplåtspapper. Tryck till lite lätt.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i 12-15 minuter eller tills kanterna fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Garnera kakorna med mer choklad och flingsalt medan de fortfarande är varma på plåten.

TIPS!

  • Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
7 månader sedan

Hej, hur kommer det sig att det måste vara ett rumstempererat ägg? Funkar det lika bra om ägget kommer direkt från kylen? 🙂

Molly
Molly
7 månader sedan

Jag bytte ut lite av den mörka chokladen till vit choklad för att få mer tiger känsla.
Rekommenderas ❤️

Jasmin
Jasmin
6 månader sedan

Hej, kan jag du dubbla ingredienserna för att få 30 kakor 🍪?

Ella
Ella
6 månader sedan

Bakade dessa till min systers kalas och dom blev super goda! 😋 Halverade storleken på kakorna så dom blev mer som småkakor! Tack för fantastiskt gott recept :))

Amanda Bohlin
Amanda Bohlin
6 månader sedan

Hur försvarar man dessa på bästa sätt? 😇

Elsa
Elsa
1 månad sedan

Går det att frysa in kakorna utan att dom blir torra??

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x