
Är det ok att kalla alla bakverk bestående av en mörk och en ljus smet för tiger-någonting. Det vill jag nämligen gärna kalla dessa chocolate chip cookies med två olika degar – en mörk chokladdeg och en ljus klassisk chocolate chip cookie – deg. Tigercookies är helt enkelt tigerkaka i chocolate chip cookie – format.

Grunden till dessa cookies är mitt klassiska recept på chocolate chip cookies. Det är ett grundrecept som jag är väldigt nöjd med då det ger sådär härliga cookies med knapriga kanter och segmjuk insida, massor med choklad och flingsalt på toppen.

Receptet ger ca 15 stora tigercookies.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl farinsocker
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk majsstärkelse
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
200 g + 100 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
flingsalt att garnera med

Gör såhär:
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom kakao och den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg.
- Dela degen i två lika stora delar. Tillsätt kakao till den ena delen. Arbeta in kakao i degen tills den fått en jämn, brun färg.
- Arbeta in 100 g choklad i varje degbit.
- Plasta in degarna och ställ dem i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
- Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Dela upp varje deg i bitar om 30g. Sätt ihop en bit från varje degfärg så att varje kakboll väger 60 g. Rulla ihop till en jämn boll och placera på plåtarna med bakplåtspapper. Tryck till lite lätt.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i 12-15 minuter eller tills kanterna fått en fin, gyllenbrun färg.
- Garnera kakorna med mer choklad och flingsalt medan de fortfarande är varma på plåten.
TIPS!
- Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
- Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.
Hej, hur kommer det sig att det måste vara ett rumstempererat ägg? Funkar det lika bra om ägget kommer direkt från kylen? 🙂
Hejhej! Bäst resultat i bakningen av cookies får man om alla ingredienser har samma temperatur men det går att ha ett kylskåpskallt också. Det kan påverka konsistens/slutresultat på degen/kakan något ❤️
Jag bytte ut lite av den mörka chokladen till vit choklad för att få mer tiger känsla.
Rekommenderas ❤️
Låter jättemumsigt! 🥰
Hej, kan jag du dubbla ingredienserna för att få 30 kakor 🍪?
Går jättebra 😍
Bakade dessa till min systers kalas och dom blev super goda! 😋 Halverade storleken på kakorna så dom blev mer som småkakor! Tack för fantastiskt gott recept :))
Åh vad kul! Grattis till syrran 🎉 Tack själv 🥰
Hur försvarar man dessa på bästa sätt? 😇
I en lufttät burk i kylskåpet 🙂
Går det att frysa in kakorna utan att dom blir torra??
Det går bra att frysa in!