
Vet ni vad som är godare än vaniljrutor? Jo, syrliga vaniljrutor med hallon! Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Men ni vet, ibland kan det vara trevligt att piffa upp våra älskade klassiker och ge dem en ny outfit att glänsa i.
Vaniljrutor smakar precis som som fyllda vaniljhjärtan men bakas i en rektangulär form eller långpanna istället. Lite mindre pill för exakt samma mumsiga smakupplevelse helt enkelt. Den består av en mördeg och en superenkel och god vaniljkräm som jag den här gången har smaksatt med massa citronzest och hallon. Ni bara måste testa!
Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12 generösa bitar vaniljrutor.
Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser och för en stor djup ugnsplåt är det bara att öka mängden ingredienser till x3. Perfekt om man vill baka till många!
Ingredienser:
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker (till degen)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker (till fyllningen)
rivet skal från 1 citron
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g frysta hallon
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
- Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
- Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
TIPS!
- Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
- Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
- Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.
Jag tycker det är svårt veta vilket dom är till det o vilke.t som är fyllning bättre skriva
Hej;
1.om man vill bytta mjöl mot cocosmjöl och mandelmjöl hur mycket är måttet blir då.
2. Soker mot erytherol sörttningsmedel, är det samma mått?
Hoppas att du svarat!
Hejhej! Förlåt för sent svar, jag har tyvärr inte testat detta själv 🙂
Detta var så så så gott! Tog vaniljkvarg istället för kesella och oj så mumsigt
Kan man byta ut hallonen mot krusbär?
Hejhej, förlåt för sent svar. Det går bra! <3
Hur länge håller vaniljrutorna om man fryser in de?
Hejhej! Förlåt för sent svar, dem håller sig fint i 3 månader i frysen <3
Visst menar du att man byter ut vetemjölet rakt av till glutenfri mjölmix… så anledningen till att det står 10dl är om man tar dubbelsats?!
Nej, jag menar att man byter ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix utan att resten av receptet är dubblerat ❤️
Önskar tips på hur man kan göra detta äggfritt. Gärna fler recept som är äggfria🙏
Hejhej, har tyvärr inte testat detta själv ännu ❤️