Smörgåsrulltårta

Jag älskar verkligen smörgåstårta men tyvärr gör jag det sällan själv pga brödet känns som en så himla omständlig process att baka/hitta rätt i affären. Jag vet, man kan köra en variant med formfranska och pussla ihop till bottnar men det blir ju inte riktigt samma sak. Vad som däremot blir samma sak men ändå betydligt lättare att göra är en smörgåstårta som rulltårta!

Jag är så galet stolt över det här receptet för det har tagit tid att ta fram. Så många bottnar jag har misslyckats med: för hård, för tjock, för söt eller för salt. Men nu så, här har ni den perfekta smörgåsrulltårtan som är ett måste på alla festligheter vi har framför oss nu under sommaren.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Smörgåsrulltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (botten):
4 ägg
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 msk smält smör

Ingredienser (fyllning):
400 g tonfisk i olja
1 dl creme fraich
0,5 dl majonäs
en halv finhackad rödlök
100 g färskost
salt och vitlökspeppar efter egen smak

Ingredienser (spackling):
100 g färskost
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl majonäs
1 dl creme fraiche
salt och vitlökspeppar efter smak
ärtskott, räkor, citron, ost och jordgubbar att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
4 ägg
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 msk smält smör

Ingredienser (fyllning):
400 g tonfisk i olja
1 dl creme fraich
0,5 dl majonäs
en halv finhackad rödlök
100 g färskost
salt och vitlökspeppar efter egen smak

Ingredienser (spackling):
100 g färskost
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl majonäs
1 dl creme fraiche
salt och vitlökspeppar efter smak
ärtskott, räkor, citron, ost och jordgubbar att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Börja med att göra rulltårtsbotten. Ta fram två bunkar (ej plast). Knäck äggen och lägg äggulorna i en av bunkarna och äggvitorna i den andra.
  3. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  4. Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
  5. Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet med slickepott. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Täck din långpanna med aluminiumfolie. Pensla aluminiumfoliet med smör innan du häller upp smeten i den.
  7. Bre ut smeten i ett jämnt lager i formen och grädda din botten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  8. Häll av oljan från tonfisken. Lägg tonfisken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten och rulla ihop till en tight rulle. Plasta in rullen och låt den stå i kylskåpet i minst 1 timme (hit kan du förbereda 2 dagar innan servering).
  10. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en fast och krämig smet med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till spacklingen och blanda ihop till en jämn smet med sked.
  11. Bre ut spacklingen på rulltårtan och dekorera sedan med det du gillar bäst. Jag körde på ärtskott, räkor, ost, citronskivor och jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Börja med att göra rulltårtsbotten. Ta fram två bunkar (ej plast). Knäck äggen och lägg äggulorna i en av bunkarna och äggvitorna i den andra.
  3. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  4. Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
  5. Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet med slickepott. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Täck din långpanna med aluminiumfolie. Pensla aluminiumfoliet med smör innan du häller upp smeten i den.
  7. Bre ut smeten i ett jämnt lager i formen och grädda din botten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  8. Häll av oljan från tonfisken. Lägg tonfisken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten och rulla ihop till en tight rulle. Plasta in rullen och låt den stå i kylskåpet i minst 1 timme (hit kan du förbereda 2 dagar innan servering).
  10. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en fast och krämig smet med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till spacklingen och blanda ihop till en jämn smet med sked.
  11. Bre ut spacklingen på rulltårtan och dekorera sedan med det du gillar bäst. Jag körde på ärtskott, räkor, ost, citronskivor och jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
4 years ago

Håller på att göra denna goding. Smeten är dock för liten för en 30×40 cm form, den täckte inte hela formen och blev supertunn, foliet fastnade också, så började om och smörade istället ett bakplåtspapper och tog måtten x 1,5 dvs med 6 ägg och det räckte bra till min form. Nu ska jag göra fyllningen. =)

Cheree Karlsson
Cheree Karlsson
4 years ago

Ett tips är att göra smörgåstårta på Hönökaka. Det gör alltid jag. Tycker att det är gott nör brödet smakar något.

Ida
Ida
3 years ago

Hej! Så smart, detta vill man ju prova. Varför använder du aluminiumfolie och inte bakplåtspapper?

Ann
Ann
3 years ago

Vilken bra idé!
Jag är lite känslig mot äggsmak och undrar om botten smakar äggigt?
Tack för ljuvliga inspirationsbilder!

Lola
Lola
3 years ago

Tack för receptet ❤❤

Johanna
Johanna
3 years ago

Varför läggs den på aluminiumfolie istället för bakplåtspapper? 🙂

Kicki
Kicki
3 years ago

Vad skulle jag kunna ha i fyllningen istället för majonnäs?

Mar***********
Mar***********
3 years ago

Inspirerande recept!
Kanske en dum fråga men: Måste man ha aliminiumfolie i långpannan? Funkar det inte m bakplåtspapper?

Julia
Julia
3 years ago

Hej!
Två frågor,
Går det att göra dubbel sats och sen dela upp smeten i två och låta den andra halvan vänta medan den första är inne i ugnen och sen grädda den andra direkt efter i samma form?
Kan man sen frysa in botten i några dagar i väntan på att lägga på fyllningen och rulla ihop den? Alternativt förvara i kylskåp?

Elvira
Elvira
3 years ago

Hej ja gillar inte tonfisk. Kan man göra en fyllning med kyckling i så fall hur gör man den?

Sara
Sara
3 years ago

Vad kommer det sej att man ska ha aluminiumfolie i formen och inte bakplåtspapper 😃?

frida
frida
3 years ago

hej!

varför ska man ej ha en plastbunke?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?