Smörgåsrulltårta

Jag älskar verkligen smörgåstårta men tyvärr gör jag det sällan själv pga brödet känns som en så himla omständlig process att baka/hitta rätt i affären. Jag vet, man kan köra en variant med formfranska och pussla ihop till bottnar men det blir ju inte riktigt samma sak. Vad som däremot blir samma sak men ändå betydligt lättare att göra är en smörgåstårta som rulltårta!

Jag är så galet stolt över det här receptet för det har tagit tid att ta fram. Så många bottnar jag har misslyckats med: för hård, för tjock, för söt eller för salt. Men nu så, här har ni den perfekta smörgåsrulltårtan som är ett måste på alla festligheter vi har framför oss nu under sommaren.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket fer en rulltårta på 10-12 bitar.

Ingredienser (botten):

4 ägg

1 msk strösocker

0,5 tsk salt

1 dl vetemjöl

2 msk smält smör

Ingredienser (fyllning):

400 g tonfisk i olja

1 dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

en halv finhackad rödlök

100 g färskost

salt och vitlökspeppar efter egen smak

Ingredienser (spackling):

100 g färskost

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl majonäs

1 dl creme fraiche

salt och vitlökspeppar efter smak

ärtskott, räkor, citron, ost och jordgubbar att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Börja med att göra rulltårtsbotten. Ta fram två bunkar (ej plast). Knäck äggen och lägg äggulorna i en av bunkarna och äggvitorna i den andra.
  3. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  4. Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
  5. Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet med slickepott. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Täck din långpanna med aluminiumfolie. Pensla aluminiumfoliet med smör innan du häller upp smeten i den.
  7. Bre ut smeten i ett jämnt lager i formen och grädda din botten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  8. Häll av oljan från tonfisken. Lägg tonfisken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten och rulla ihop till en tight rulle. Plasta in rullen och låt den stå i kylskåpet i minst 1 timme (hit kan du förbereda 2 dagar innan servering).
  10. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en fast och krämig smet med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till spacklingen och blanda ihop till en jämn smet med sked.
  11. Bre ut spacklingen på rulltårtan och dekorera sedan med det du gillar bäst. Jag körde på ärtskott, räkor, ost, citronskivor och jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
1 år sedan

Håller på att göra denna goding. Smeten är dock för liten för en 30×40 cm form, den täckte inte hela formen och blev supertunn, foliet fastnade också, så började om och smörade istället ett bakplåtspapper och tog måtten x 1,5 dvs med 6 ägg och det räckte bra till min form. Nu ska jag göra fyllningen. =)

Cheree Karlsson
Cheree Karlsson
6 månader sedan

Ett tips är att göra smörgåstårta på Hönökaka. Det gör alltid jag. Tycker att det är gott nör brödet smakar något.

Ida
Ida
1 månad sedan

Hej! Så smart, detta vill man ju prova. Varför använder du aluminiumfolie och inte bakplåtspapper?

Ann
Ann
1 månad sedan

Vilken bra idé!
Jag är lite känslig mot äggsmak och undrar om botten smakar äggigt?
Tack för ljuvliga inspirationsbilder!

Lola
Lola
1 månad sedan

Tack för receptet ❤❤

Johanna
Johanna
1 månad sedan

Varför läggs den på aluminiumfolie istället för bakplåtspapper? 🙂

Kicki
Kicki
1 månad sedan

Vad skulle jag kunna ha i fyllningen istället för majonnäs?

Mar***********
Mar***********
1 månad sedan

Inspirerande recept!
Kanske en dum fråga men: Måste man ha aliminiumfolie i långpannan? Funkar det inte m bakplåtspapper?

Elvira
Elvira
29 dagar sedan

Hej ja gillar inte tonfisk. Kan man göra en fyllning med kyckling i så fall hur gör man den?

Sara
Sara
21 dagar sedan

Vad kommer det sej att man ska ha aluminiumfolie i formen och inte bakplåtspapper 😃?

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x