Receptet kan bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en tårta på ca 20 generösa bitar.
- Hallonmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Ställ in bunken i kylskåpet för att stelna, minst 3h innan du använder den på din tårta.
- Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en glasburk eller liknande med tätt slutande lock. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
- Mjölkchokladtryffel: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Tårtbottnar: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg. Upprepa alla steg för botten en gång till så att du har två bottnar och låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär i dem.
- Montera & Fylla: Rita ut de siffror du vill ha på två A4-papper. Klipp ut mallar och använd dem för att skära ut siffrorna på dina rulltårtsbottnar. Gör så stora mallar att du verkligen utnyttjar så mycket av kakan som möjligt.
- När du skurit ut dina bottnar så är det bara att fylla och montera ihop din tårta på en tårtbricka. Jag använde DENNA . Bre först på ett lager mjölkchokladtryffel, sedan vaniljkräm. Lägg på nästa botten och toppa med hallonmousse, färska bär och gärna ätbara blommor (jag använde röd oxalis).
- Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet. Den är ännu godare dagen efter!
har testat den och den är så himla god
Hej hej! Förlåt för sent svar. Åh vad kul att du gillar den! 😍
Kan man byta ut agar agar pulver till typ gelatinblad och isåfall hur mycket?🙂
1 tsk agar agar pulver motsvarar ca 5-6 gelatinblad 🙂
Men nej! Kollat på denna video 3 gg innan jag bakade denna….. Men tror jag kokade agar agar och bärsaften för lite… Kan man koka upp den igen? Super roligt recept och smakerna 😍
Hej! Skulle så gärna vilja göra den här nu när min son fyller 2 år! Men om jag bara ska ha en siffra ska jag då halvera ingredienserna för de olika krämerna och hur långt kan jag förbereda dagen innan? Hade blivit så glad för svar! 🥰
Går det att göra tårtan glutenfri? 🙂
Hejhej, förlåt för sent svar. Tyvärr har jag inte hunnit testa detta själv ännu <3
Jag vill göra chokladbotten istället kan jag använda en litten bitt Kakao?
Suveränt god tårta. För ett glutenfritt alternativ rekommenderar jag Sempers grundrecept: https://www.semper.se/glutenfritt/recept/fika/glutenfri-tartbotten
Vilken fantastiskt fin tårta! Wow! 😍
Om man vill göra denna glutenfri. Hur gör man då?
Jag har inte hunnit provbaka det än men om du provar får du gärna berätta hur det gick ❤️
Hej! Ska baka denna tårta till ett 50års kalas men undrar hur hög blir denna tårta ungefär? 😄
Hejhej! Ca 5 cm hög 🥰
Hej Camilla! Om man endast ska göra en siffra (3) behöver man ändå två bottnar eller räcker det med en som man delar på?
Hejhej! Det beror på hur stor siffra man gör men det går absolut att göra en mindre siffertårta av bara en botten ❤️
Har inte agar agar pulver hemma. Fungerar det lika bra med gelatinblad? I såna fall hur många? Vaniljsocker istället för vaniljpulver? Tack för ett bra recept 🤗
1 tsk agar agar pulver motsvarar ca 5-6 gelatinblad 🥰 Vaniljsocker går bra, kör på ca 1 msk.
Hur många bitar blir en sådan tårta?
Hejhej, det beror helt på vilka siffror du gör 😊
Om man vill göra denna fast glutenfri och med chokladsmak, vad ska jag lägga till och ta bort förutom att byta ut mjölet?
Hejhej, jag har tyvärr inte hunnit testa detta själv <3
Hej! Om man ska göra botten dagen innan, ska man vänta med moussen eller kan man ha allt stå i kylskåpet under natten
Det går bra att ha det i kylen över natten 😊
Hej. Kan man spritsa ut fyllningen istället vill ha en öppen tårta.
Hej! Kan man göra den och låta stå i kylskåpet 2 nätter? Håller den samma fina skick ändå?
Hej Camilla, går det att göra denna helt mjölkfri??