Siffertårta

En rosa siffertårta med fluffiga bottnar, mjölkchokladtryffel, vaniljkräm, hallonmousse och färska bär.

50.000 prenumeranter på youtube! Jag förstår det inte själv även om jag skriver ner det. WOW! Tusen tack! Det trodde jag aldrig när jag startade min kanal och jag är så oerhört glad och tacksam för att ni vill titta på mina bakvideos. Jag älskar verkligen Youtube för där får jag ha som min egna lilla bakprogram där jag får visa er allt som jag älskar att baka, bjuda in vänner till roliga challenges och mycket mer.

Detta ska såklart firas! Ett recept som många har efterfrågat är på siffertårta så jag tänkte att detta är ett perfekt tillfälle att baka och visa er det. Genom att baka en tårta med siffran 50. Jag har tidigare lagt upp recept på siffertårta med mördegsbottnar och chokladsiffertårta men denna som jag visar er hur man bakar idag är något helt annat. Fluffiga rulltårtsbottnar, mjölkchokladtryffel, vaniljkräm och hallonmousse. Denna siffertårta är min favvo både för att bottnarna är extremt enkla att göra och för att smakkombinationen är to die for!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
siffertårta

Siffertårta

Portioner: 20

Ingredienser

Hallonmousse:
500 g frysta hallon
4 msk vatte
2 dl strösocker
1,25 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 äggulor (bara 3 syns i videon men jag använde 4)
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Mjölkchokladtryffel:
400 g mjölkchoklad
25 g smör
2 dl vispgrädde

Bottnar (detta ska du alltså göra två gånger):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Färska bär att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Hallonmousse:
500 g frysta hallon
4 msk vatte
2 dl strösocker
1,25 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 äggulor (bara 3 syns i videon men jag använde 4)
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Mjölkchokladtryffel:
400 g mjölkchoklad
25 g smör
2 dl vispgrädde

Bottnar (detta ska du alltså göra två gånger):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Färska bär att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet kan bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en tårta på ca 20 generösa bitar.

  1. Hallonmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Ställ in bunken i kylskåpet för att stelna, minst 3h innan du använder den på din tårta.
  4. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  5. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en glasburk eller liknande med tätt slutande lock. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  6. Mjölkchokladtryffel: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  9. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  10. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg. Upprepa alla steg för botten en gång till så att du har två bottnar och låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär i dem.
  11. Montera & Fylla: Rita ut de siffror du vill ha på två A4-papper. Klipp ut mallar och använd dem för att skära ut siffrorna på dina rulltårtsbottnar. Gör så stora mallar att du verkligen utnyttjar så mycket av kakan som möjligt.
  12. När du skurit ut dina bottnar så är det bara att fylla och montera ihop din tårta på en tårtbricka. Jag använde DENNA . Bre först på ett lager mjölkchokladtryffel, sedan vaniljkräm. Lägg på nästa botten och toppa med hallonmousse, färska bär och gärna ätbara blommor (jag använde röd oxalis).
  13. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet. Den är ännu godare dagen efter!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet kan bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en tårta på ca 20 generösa bitar.

  1. Hallonmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Ställ in bunken i kylskåpet för att stelna, minst 3h innan du använder den på din tårta.
  4. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  5. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en glasburk eller liknande med tätt slutande lock. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  6. Mjölkchokladtryffel: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  9. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  10. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg. Upprepa alla steg för botten en gång till så att du har två bottnar och låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär i dem.
  11. Montera & Fylla: Rita ut de siffror du vill ha på två A4-papper. Klipp ut mallar och använd dem för att skära ut siffrorna på dina rulltårtsbottnar. Gör så stora mallar att du verkligen utnyttjar så mycket av kakan som möjligt.
  12. När du skurit ut dina bottnar så är det bara att fylla och montera ihop din tårta på en tårtbricka. Jag använde DENNA . Bre först på ett lager mjölkchokladtryffel, sedan vaniljkräm. Lägg på nästa botten och toppa med hallonmousse, färska bär och gärna ätbara blommor (jag använde röd oxalis).
  13. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet. Den är ännu godare dagen efter!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
elvira
elvira
3 years ago

har testat den och den är så himla god

Emma Andersen😃
Emma Andersen😃
3 years ago

Kan man byta ut agar agar pulver till typ gelatinblad och isåfall hur mycket?🙂

Victoria
Victoria
3 years ago

Men nej! Kollat på denna video 3 gg innan jag bakade denna….. Men tror jag kokade agar agar och bärsaften för lite… Kan man koka upp den igen? Super roligt recept och smakerna 😍

Malin
Malin
3 years ago

Hej! Skulle så gärna vilja göra den här nu när min son fyller 2 år! Men om jag bara ska ha en siffra ska jag då halvera ingredienserna för de olika krämerna och hur långt kan jag förbereda dagen innan? Hade blivit så glad för svar! 🥰

Molly Malmborg
Molly Malmborg
3 years ago

Går det att göra tårtan glutenfri? 🙂

DeduMuri
DeduMuri
3 years ago

Jag vill göra chokladbotten istället kan jag använda en litten bitt Kakao?

Catherine Zanetti
Catherine Zanetti
3 years ago

Suveränt god tårta. För ett glutenfritt alternativ rekommenderar jag Sempers grundrecept: https://www.semper.se/glutenfritt/recept/fika/glutenfri-tartbotten

954990A3-1CE6-4182-9858-A589436BF228.jpeg
Linda
Linda
3 years ago

Om man vill göra denna glutenfri. Hur gör man då?

Michaela
Michaela
3 years ago

Hej! Ska baka denna tårta till ett 50års kalas men undrar hur hög blir denna tårta ungefär? 😄

Elin
Elin
3 years ago

Hej Camilla! Om man endast ska göra en siffra (3) behöver man ändå två bottnar eller räcker det med en som man delar på?

Kristin
Kristin
2 years ago

Har inte agar agar pulver hemma. Fungerar det lika bra med gelatinblad? I såna fall hur många? Vaniljsocker istället för vaniljpulver? Tack för ett bra recept 🤗

Last edited 2 years ago by Kristin
Taz
Taz
2 years ago

Hur många bitar blir en sådan tårta?

Petronella
Petronella
2 years ago

Om man vill göra denna fast glutenfri och med chokladsmak, vad ska jag lägga till och ta bort förutom att byta ut mjölet?

Lee
Lee
2 years ago

Hej! Om man ska göra botten dagen innan, ska man vänta med moussen eller kan man ha allt stå i kylskåpet under natten

Nadja
Nadja
2 years ago

Hej. Kan man spritsa ut fyllningen istället vill ha en öppen tårta.

Rebecca Lindkvist
Rebecca Lindkvist
2 years ago

Hej! Kan man göra den och låta stå i kylskåpet 2 nätter? Håller den samma fina skick ändå?

Maria
Maria
1 year ago

Hej Camilla, går det att göra denna helt mjölkfri??

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?