Den senaste tiden har en fantastisk bakverksidé synts flera gånger om i mitt instagramflöde: tårtor med mördegsbottnar där fyllningen spritsats på med rund tyll och sedan dekorerats vackert med franska macarons, maränger, färska bär och blommor. Ja, helt enkelt tårtor i min smak! Idén kommer ursprungligen från instagram-kontot @adikosh123 och jag var bara tvungen att själv testa baka en sån här tårta!
Adi har inte själv skrivit något recept på sina tårtor så detta recept är som vanligt mitt egna, baserat på hur jag helt enkelt tror att hennes tårtor görs och smakar. Tårtan består som sagt av mördegsbottnar ovh fylls sedan med en cream cheese-frosting i vanlig smak. Även om bottnarna från början är hårda så gör fyllningen dem precis lagom mjuka för att sedan skära tårtan i bitar och äta som vilken annan tårta somhelst!
Formen på tårtan kan man göra precis som man vill men hennes tårtor karakteriseras av att de är ihåliga. Denna gång använde jag en pajform som mall och gjorde ett hål i mitten med hjälp av ett glas. Man kan vara hur kreativ man vill och helt enkelt ta det man har hemma! På min instagram @mykitchenstories.se har jag publicerat en liten video på när jag dekorerar tårtan annars ser ni lite steg för steg bilder på hur man gör själva bottnarna.
Receptet ger en tårta på 8-10 bitar om man använder en rund form med diameter på 20 cm.
- Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
- Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop.
- Kavla ut degen försiktigt på mjölat bakbord och stansa ut dina bottnar.
- Lägg bottnarna på varsin plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i minst 1 h. Det här steget är superviktigt för att bottnarna ska behålla sin form och inte smälta ut.
- Sätt ugnen på 175 grader och grädda varje botten, en i taget, i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska inte få färg, men inte längre vara glansiga när de är klara.
- Låt svalna helt innan du monterar din tårta.
Ingredienser (hallonfrosting):
150 g frysta hallon
1 msk vatten
300 g färskost
100 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl florsocker
franska macarons, maränger, färska bär och ätbara blommor till garnering
Gör såhär:
- Koka upp hallonen till ett mos tillsammans med vattnet.
- Kör hallonmoset genom en finmaskig sil så att du blir av med kärnorna. Ställ åt sidan medan du gör resten.
- Vispa samman färskost och smör till en fluffig smet.
- Ha sedan i hallonmoset och vispa tills det fördelat sig jämnt i frostingen.
- Till sist har du i florsockret och vispar bara några sekunder. Avsluta med att vända samman till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
- Montera tårtan genom att spritsa ut frosting på ena botten. Lägg på andra botten och spritsa på resten av frostingen. Avsluta med att dekorera med franska macarons, maränger, färska bär och ätbara blommor.
- Servera tårtan direkt eller förvara i kylskåpet.
[…] det. Genom att baka en tårta med siffran 50. Jag har tidigare lagt upp recept på siffertårta med mördegsbottnar och chokladsiffertårta men denna som jag visar er hur man bakar idag är något helt annat. […]