Schweizernötkaka i långpanna

Häromdagen firade jag min älskade vän som äntligen tagit examen! Som hon slitit och kämpat. Förutom en tårta (som ni snart kommer att få recept på) så bakade jag den här ljuvliga långpannekakan med scweizernöt. Den här goda schweizernötkakan i långpanna består av en segmjuk mandelkaka toppad med len schweizernötganache. Om du tycker om schweizernötchoklad så kommer du att älska dessa schweizernötrutor! En riktigt god klassiker som jag inte får nog av. Sagolikt god.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger 32 härliga bitar schweizernötrutor. Om du mot förmodan skulle få något över av den här kakan så funkar de utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Schweizernötkaka i långpanna

Portioner: 32

Ingredienser

Segmjuk mandelkaka:
200 g sötmandel (gärna rostade för extra god smak)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker (den blöta varianten, ej strö)
2,5 dl vetemjöl
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker

Schweizernötganache:
2 dl vispgrädde
400 g schweizernötchoklad 
25 g smör 
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Har du inte farinsocker? Byt ut mot strösocker. Kakan får då inte samma sega konsistens eller kolasmak men det blir fortfarande väldigt gott.
  • Gör schweizernötrutorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Portioner: 32st

Ingredienser

Segmjuk mandelkaka:
200 g sötmandel (gärna rostade för extra god smak)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker (den blöta varianten, ej strö)
2,5 dl vetemjöl
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker

Schweizernötganache:
2 dl vispgrädde
400 g schweizernötchoklad 
25 g smör 
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Har du inte farinsocker? Byt ut mot strösocker. Kakan får då inte samma sega konsistens eller kolasmak men det blir fortfarande väldigt gott.
  • Gör schweizernötrutorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Mixa nötterna i matberedare eller hacka så fint du kan med kniv.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en bunke vispar du lätt ihop ägg och strösocker för hand tills det blir vitt och pösigt (men inte ett tjockt fluff). Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet innan du täcker kakan med schweizernöttoppingen.
  6. Bryt ner schweizernötchokladen i en värmetålig skål av glas eller metall. Ha även i smöret.
  7. Värm upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när du ser att grädden är påväg att börja koka upp.
  8. Häll den varma grädden över chokladen och smöret. Låt stå i 5 min innan du försiktigt rör ihop till en jämn chokladsmet. Låt ganachen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du häller den över kakan.
  9. Ställ kakan i kylskåpet tills ganachen stelnat innan du dekorerar med flingsalt och skär upp i rutor. Servera direkt eller förvara inplastad i kyl.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Mixa nötterna i matberedare eller hacka så fint du kan med kniv.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en bunke vispar du lätt ihop ägg och strösocker för hand tills det blir vitt och pösigt (men inte ett tjockt fluff). Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet innan du täcker kakan med schweizernöttoppingen.
  6. Bryt ner schweizernötchokladen i en värmetålig skål av glas eller metall. Ha även i smöret.
  7. Värm upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när du ser att grädden är påväg att börja koka upp.
  8. Häll den varma grädden över chokladen och smöret. Låt stå i 5 min innan du försiktigt rör ihop till en jämn chokladsmet. Låt ganachen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du häller den över kakan.
  9. Ställ kakan i kylskåpet tills ganachen stelnat innan du dekorerar med flingsalt och skär upp i rutor. Servera direkt eller förvara inplastad i kyl.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] gör mig så glad att ni är så många som bakar och tycker om min schweizernötkaka i långpanna. Här kommer en variant utan nötter, med kokos istället. Samma härliga segmjuka konsistens men […]

Birgitta
Birgitta
3 years ago

Hejsan, igår bakade jag schweizernötkakan men tyvärr blev den inte alls så särskilt fin eller lätthanterlig. Ser på dina bilder att du delat kakan i tydliga bitar. Min botten var tung och kletig. Inte heller idag går det att skära upp fina bitar av den. Gräddade du kakan i mitten eller nedre delen av ugnen?
Ganachen är väldigt kletig och fastnar på kniven när jag ska skära upp kakan i rutor. Smaken på både kakan och ganachen är däremot jättegod. Ska baka denna kaka en gång till en annan gång och hoppas verkligen att den då blir som jag tänkt mig (och din ser ut).
Hälsningar/ Birgitta

Theresia
Theresia
3 years ago

Hej. Dina recept är super. Bästa är när de finns alternativ hur man gör dom glutenfria. ❤❤ Tack för det.

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Vad är blöt farin socker?

Dunya
Dunya
Svara till  camillahamid
3 years ago

Blir det helt knasigt om det skulle vara strö? Det är det jag har hemma nämligen 🙂

Dunya
Dunya
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack snälla

Dunya
Dunya
Svara till  Dunya
3 years ago

Gjorde den idag. Smaken yammie men tyvärr blev den hård. Ska jag ha d mindre i ugnen nästa gång? Det mer som hård kaka. Jag minskade lite på mängden socker kan det vara problemet eller mer att ugns värme.. men riktigt god som sagt, och flingsaltet på ->OMG 😋❤️

Dunya
Dunya
Svara till  Dunya
3 years ago

Har även skickat bild på insta hur d blev:)

Ingela
Ingela
3 years ago

Den är väldigt söt, för söt för mig! Kan man minska på sockret utan att förstöra kakan?

Elin Carlsson
Elin Carlsson
3 years ago

Min kaka vill inte stelna.. fick även ha den i ugnen 1 timme för den ville inte stelna där heller. Tips?

Elin
Elin
3 years ago

Underbart god kaka. Långt över förväntan.

Milla
Milla
3 years ago

Kan man använda mandelmjöl istället för mala nötter i bredare? 😁

Pia
Pia
3 years ago

Detta vill jag verkligen prova.
Men var hittar man egentligen riktigt farinsocker? Dvs den blöta varianten.

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Ska man ha både strösocker och brun farin(blöt) socker?

Veronica
Veronica
2 years ago

Gjorde denna kaka, den blev uppäten inom 24 timmar! Så fruktansvärt god!! Tog en halv dl mindre strösocker.

Amanda
Amanda
2 years ago

Alltså så sjuuukt goda!!!! Älskar! Kommer göra om och om igen 😍

Razia
Razia
2 years ago

Hej!
Kan man ta mandelmassa istället för mandel?

Eva
Eva
2 years ago

Varför kan jag inte ha vanligt farinsocker? Hittar inget blött farin?

Elma
Elma
1 year ago

Detta blev alldeles för sött för min smak, 6,5 dl socker är väldigt mycket.

Tips!

  • Har du inte farinsocker? Byt ut mot strösocker. Kakan får då inte samma sega konsistens eller kolasmak men det blir fortfarande väldigt gott.
  • Gör schweizernötrutorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?