Schweizernötkaka i långpanna

Häromdagen firade jag min älskade vän som äntligen tagit examen! Som hon slitit och kämpat. Förutom en tårta (som ni snart kommer att få recept på) så bakade jag den här ljuvliga långpannekakan med scweizernöt. Den här goda schweizernötkakan i långpanna består av en segmjuk mandelkaka toppad med len schweizernötganache. Om du tycker om schweizernötchoklad så kommer du att älska dessa schweizernötrutor! En riktigt god klassiker som jag inte får nog av. Sagolikt god.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger 32 härliga bitar schweizernötrutor. Om du mot förmodan skulle få något över av den här kakan så funkar de utmärkt att frysa in.

Segmjuk mandelkaka:

200 g sötmandel (gärna rostade för extra god smak)

200 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker (den blöta varianten, ej strö)

2,5 dl vetemjöl

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

Schweizernötganache:

2 dl vispgrädde

400 g schweizernötchoklad 

25 g smör 

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Mixa nötterna i matberedare eller hacka så fint du kan med kniv.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en bunke vispar du lätt ihop ägg och strösocker för hand tills det blir vitt och pösigt (men inte ett tjockt fluff). Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet innan du täcker kakan med schweizernöttoppingen.
  6. Bryt ner schweizernötchokladen i en värmetålig skål av glas eller metall. Ha även i smöret.
  7. Värm upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när du ser att grädden är påväg att börja koka upp.
  8. Häll den varma grädden över chokladen och smöret. Låt stå i 5 min innan du försiktigt rör ihop till en jämn chokladsmet. Låt ganachen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du häller den över kakan.
  9. Ställ kakan i kylskåpet tills ganachen stelnat innan du dekorerar med flingsalt och skär upp i rutor. Servera direkt eller förvara inplastad i kyl.

TIPS!

  • Har du inte farinsocker? Byt ut mot strösocker. Kakan får då inte samma sega konsistens eller kolasmak men det blir fortfarande väldigt gott.
  • Gör schweizernötrutorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
Prenumerera
Notis om
guest
12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
6 månader sedan

[…] gör mig så glad att ni är så många som bakar och tycker om min schweizernötkaka i långpanna. Här kommer en variant utan nötter, med kokos istället. Samma härliga segmjuka konsistens men […]

Theresia
Theresia
2 månader sedan

Hej. Dina recept är super. Bästa är när de finns alternativ hur man gör dom glutenfria. ❤❤ Tack för det.

Rebecca
Rebecca
1 månad sedan

Vad är blöt farin socker?

Dunya
Dunya
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Blir det helt knasigt om det skulle vara strö? Det är det jag har hemma nämligen 🙂

Dunya
Dunya
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Tack snälla

Dunya
Dunya
Svara på  Dunya
1 månad sedan

Gjorde den idag. Smaken yammie men tyvärr blev den hård. Ska jag ha d mindre i ugnen nästa gång? Det mer som hård kaka. Jag minskade lite på mängden socker kan det vara problemet eller mer att ugns värme.. men riktigt god som sagt, och flingsaltet på ->OMG 😋❤️

Dunya
Dunya
Svara på  Dunya
1 månad sedan

Har även skickat bild på insta hur d blev:)

Ingela
Ingela
1 månad sedan

Den är väldigt söt, för söt för mig! Kan man minska på sockret utan att förstöra kakan?

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x