Bountykaka i långpanna

53 röster
bountykaka

Det gör mig så glad att ni är så många som bakar och tycker om min schweizernötkaka i långpanna. Här kommer en variant utan nötter, med kokos istället. Samma härliga segmjuka konsistens men lite saftigare tack vare alla kokosflingor. Och så den lena mjölkchokladganachen på toppen. Tur receptet bakas i långpanna och ger många bitar, för denna kaka går åt fort. Drömgod!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en bountykaka på 32 härliga bitar . Den här kakan funkar utmärkt att frysa in.

Segmjuk kokoskaka

200 g kokosflingor

200 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker

2,5 dl vetemjöl

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache

2 dl vispgrädde

400 g mjölkchoklad

25 g smör 

kokosflingor att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. I en bunke vispar du lätt ihop ägg och strösocker för hand tills det blir vitt och pösigt (men inte ett tjockt fluff). Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet innan du täcker kakan med mjölkchokladganachen.
  5. Bryt ner mjölkchokladen i en värmetålig skål av glas eller metall. Ha även i smöret.
  6. Värm upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när du ser att grädden är påväg att börja koka upp.
  7. Häll den varma grädden över chokladen och smöret. Låt stå i 5 min innan du försiktigt rör ihop till en jämn chokladsmet. Låt ganachen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du häller den över kakan.
  8. Ställ kakan i kylskåpet tills ganachen stelnat innan du dekorerar med kokosflingor och skär upp i rutor. Servera direkt eller förvara inplastad i kyl.

TIPS!

  • Har du inte farinsocker? Byt ut mot strösocker. Bountykakan får då inte samma sega konsistens eller kolasmak men det blir fortfarande väldigt gott.
  • Gör bountykakan glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.

Prenumerera
Notis om
guest
12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Veronica
Veronica
1 månad sedan

Det här var den godaste kakan jag bakat på länge! Känner dock att det inte blev helt rätt propotioner när jag inte hade en 30×40-form, så nu vill jag köpa en för att testa igen. Hittar dock ingen! Var har du köpt din? 😍

Lina
Lina
19 dagar sedan

Detta var det godaste jag bakat!! Alla älskade den! Och smeten.. asså visst kan man äta bara smet?! Hahaha så goooott!!

Eva Jidell
Eva Jidell
17 dagar sedan

Sååå god, men såå svår att få loss från bakplåtspappret…tips?

maria malke
maria malke
15 dagar sedan

Hej! Undrar bara om du använder blöt eller strö farinsocker i receptet

Emelie
Emelie
12 dagar sedan

Hej!
Kan man byta äggen mot äggersättning tror du?

Helena
Helena
5 dagar sedan

Skulle det gå att använda som tårtbotten?

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x