Salt kolasås

Fotograf: Ulrika Pousette

Hemgjord salt kolasås är det perfekta tillbehöret till efterrätter och glass

Att göra sin egen kolasås är enklare en vad man kan tro och är ett perfekt tillbehör att piffa upp både desserter och glassar med. I det här receptet har jag gjort en salt kolasås då det är min absoluta favorit. Flingsalt är ett perfekt sätt att bryta av sötman med men om du bara vill göra en helt vanlig kolasås så är det bara att baka efter samma recept men hoppa över steget där salt tillsätts.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

salt kolasås

Salt kolasås

Ingredienser

2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 3 dl salt kolasås.

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  7. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 3 dl salt kolasås.

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  7. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
1 year ago

Hur länge, ungefär, håller den sig i rumstemperatur?

Lina
Lina
1 year ago

Hur blir resultatet om man använder magrare grädde. Plattare smak såklart, men påverkas konsistensen jättemycket?
Ha en fin dag!

Clara
1 year ago

Förlåt Camilla jag råkade lägga 1 stjärna och jag vet inte hur jag kan ta bort den😕
Jag ville lägger full pott☹️
Men den här kola såsen är super god!

Maria
Maria
1 year ago

Hej! Låter utsökt god! Brukar göra en kolapaj med röda vinbär. Skulle det gå att baka den här kolasåsen i en mördegspaj?

Anna
Anna
1 year ago

Måste man använda non stick kastrull, eller är det ok med en vanlig?

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack så mycket 🥰

Hanna
Hanna
1 year ago

Vad tror du om man kan använda farinsocker istället för vanligt strösocker? Om det blir mer ”bränd” smak då?

Mona
Mona
1 year ago

Supergod 😍👌
Dock blev min som en kolaklump 🙈😅 Inte så där lätt och bra som din. Men den löste upp sig till slut. 🙏😋

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?