Salt kolasås

35 röster
salt kolasås
Hemgjord salt kolasås är det perfekta tillbehöret till efterrätter och glass.
Foto: Ulrika Pousette

Att göra sin egen kolasås är enklare en vad man kan tro och är ett perfekt tillbehör att piffa upp både desserter och glassar med. I det här receptet har jag gjort en salt kolasås då det är min absoluta favorit. Flingsalt är ett perfekt sätt att bryta av sötman med men om du bara vill göra en helt vanlig kolasås så är det bara att baka efter samma recept men hoppa över steget där salt tillsätts.

Receptet ger ca 3 dl salt kolasås.

Ingredienser:

2,25 dl strösocker

100 g rumstempererat smör

1,25 dl rumstempererad vispgrädde

1 tsk flingsalt

Gör såhär:

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  7. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
24 dagar sedan

Hur länge, ungefär, håller den sig i rumstemperatur?

Lina
Lina
23 dagar sedan

Hur blir resultatet om man använder magrare grädde. Plattare smak såklart, men påverkas konsistensen jättemycket?
Ha en fin dag!

Clara
23 dagar sedan

Förlåt Camilla jag råkade lägga 1 stjärna och jag vet inte hur jag kan ta bort den😕
Jag ville lägger full pott☹️
Men den här kola såsen är super god!

Maria
Maria
23 dagar sedan

Hej! Låter utsökt god! Brukar göra en kolapaj med röda vinbär. Skulle det gå att baka den här kolasåsen i en mördegspaj?

Anna
Anna
21 dagar sedan

Måste man använda non stick kastrull, eller är det ok med en vanlig?

Anna
Anna
Svara på  Camilla Hamid
21 dagar sedan

Tack så mycket 🥰

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x