Saftig citronkaka med glasyr

157 röster
saftig citronkaka med glasyr
Saftig citronkaka med glasyr och mycket citron som bara smälter i munnen.

Foto: Ulrika Pousette

Hösten är verkligen citrusfrukternas säsong och det gör sig så bra i bakverk med sin härliga syrlighet som bryter mot det söta. En riktig favorit är denna saftiga citronkaka som innehåller massor av citron och bara smälter i munnen. Den bakas i långpanna för extra många bitar och är en perfekt kaka att frysa in om du alltid vill ha fika redo att ta fram hemma.

citronkaka

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar saftig citronkaka med glasyr.

Citronkaka:

3 ägg

3 dl strösocker

2 dl naturell yoghurt

1 dl neutral olja

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

saft & skal från 2 citroner

3 dl vetemjöl

Glasyr:

2,5 dl florsocker

2-3 msk citronsaft

rivet citronskal från 3 citroner att dekorera med.

citronkaka
Steg för steg – bilder på hur man bakar citronkaka med glasyr.

Gör såhär:

  1. Citronkaka: Sätt ugnen på 175 grader och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt naturell yoghurt, olja och saft och skal från citronerna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills kakans yta har fått lite färg och kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på glasyren.
  6. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en skål. Häll glasyren på kakan och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med rivet citronskal och servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet eller i frysen så fort glasyren stelnat.

TIPS!

  • Gör glutenfri citronkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Yoghurten går bra att byta mot t. ex gräddfil eller annan syrlig och tjock mjölkprodukt.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

25 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Thelin
Lena Thelin
1 år sedan

Oh vad gott det ser ut. Öppna upp i mun samling för kommande beov

Svetlana
Svetlana
11 månader sedan

Tack för receptet, Camilla! Det smakar verkligen gott och blir en av mina favorita kakor

Emelie
Emelie
11 månader sedan

Hej!
Tror du jag vågar byta ut äggen mot äggersättningspulver? 😬✊

Hannah
Hannah
10 månader sedan

Så gott!! Tog filmjölk istället för yoghurt men det blev jättebra ändå

Morteza Hosseini
Morteza Hosseini
9 månader sedan

Det va jätte gott torka och lätt 😍

Ella
Ella
8 månader sedan

Vilken olja hade du? Går det bra med rapsolja?

Charlotte
Charlotte
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Funkar olivolja? Kanske har för stark smak?

Maria
Maria
8 månader sedan

Florsockerglasyr kan känna lite ”hård”. Går det att trolla fram en variant på glasyr liknande kärleksmumsglasyr eller silviakakaglasyr? 😃

Josefina
Josefina
7 månader sedan

Hej! Provade detta recept idag för första gången! Men det gick inte så bra, jag kanske gjorde fel. När jag vände ner smeten i plåten såg jag att jag inte hade lyckas vända ner allt ordentligt, man ska ju vända försiktigt men det såg ut som att oljan hade separerats från ingredienserna. min sambo blandade smeten medan det var kvar i pannan och det blev bara 30 min i ugn och den blev rätt platt. Hur kan vi göra bättre inför nästa gång?

Fatima Ahmed
Fatima Ahmed
5 månader sedan

Går det bra att hälla smeten i en sockerkaksform?

Emma
Emma
5 månader sedan

Bakade denna igår och den blev helt fantastisk🙌. Bästa kakan jag ätit. Hade för lite youghurt så jag fick ta filmjölk och minskade därför något på citronen. Blev helt fantastiskt saftigt och gott utan att bli för sött. Kommer bakas igen! Tack😍

Åse Hägglund
Åse Hägglund
5 månader sedan

Hej, jättegod kaka men jag har problem med måttet på formen. Min långpanna är 44×35 vilket innebär att kakan blev väldigt tunn och glasyren
räckte därför inte till hela kakan. Om jag tar en mindre långpanna med måtten 25×35 blir kakan å andra sidan tjockare och hur gör jag då med värmen och tiden? Den blev väldigt fräsch och god och kommer absolut att baka igen. Tack för goda recept!

Johanna EA
Johanna EA
1 månad sedan

Ojoj, så smarrigt! Jag gjorde halv sats i liten form. Bytte ut yoghurten mot gräddfil och hade bara zest i kakan (tog dubbelt) och skippade citronsaften.

Toppade glasyren med kokosflakes. Vilk n succé! Tack för receptet!

Maria
Maria
1 månad sedan

Hej! Kan man byta ut olja mot smör? Vad för skillnad blir det?

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x