Saftig citronkaka med glasyr

41 röster
saftig citronkaka med glasyr
Saftig citronkaka med glasyr och mycket citron som bara smälter i munnen.

Foto: Ulrika Pousette

Hösten är verkligen citrusfrukternas säsong och det gör sig så bra i bakverk med sin härliga syrlighet som bryter mot det söta. En riktig favorit är denna saftiga citronkaka som innehåller massor av citron och bara smälter i munnen. Den bakas i långpanna för extra många bitar och är en perfekt kaka att frysa in om du alltid vill ha fika redo att ta fram hemma.

citronkaka

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar saftig citronkaka med glasyr.

Citronkaka:

3 ägg

3 dl strösocker

2 dl naturell yoghurt

1 dl neutral olja

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

saft & skal från 2 citroner

3 dl vetemjöl

Glasyr:

2,5 dl florsocker

2-3 msk citronsaft

rivet citronskal från 3 citroner att dekorera med.

citronkaka
Steg för steg – bilder på hur man bakar citronkaka med glasyr.

Gör såhär:

  1. Citronkaka: Sätt ugnen på 175 grader och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt naturell yoghurt, olja och saft och skal från citronerna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills kakans yta har fått lite färg och kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på glasyren.
  6. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en skål. Häll glasyren på kakan och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med rivet citronskal och servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet eller i frysen så fort glasyren stelnat.

TIPS!

  • Gör glutenfri citronkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Yoghurten går bra att byta mot t. ex gräddfil eller annan syrlig och tjock mjölkprodukt.
Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Thelin
Lena Thelin
24 dagar sedan

Oh vad gott det ser ut. Öppna upp i mun samling för kommande beov

Svetlana
Svetlana
19 dagar sedan

Tack för receptet, Camilla! Det smakar verkligen gott och blir en av mina favorita kakor

Emelie
Emelie
12 dagar sedan

Hej!
Tror du jag vågar byta ut äggen mot äggersättningspulver? 😬✊

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x