Idag firar muslimer över hela världen Eid al-Adha och det ska såklart firas med pompa och ståt. Till middag har jag beställt mat från en catering firma, vilket egentligen inte alls är likt mig eftersom att jag lider av duktig flicka-syndromet och alltid ska göra allt själv, utan hjälp haha. Men för en gång skull så har jag övertygat mig själv om att spendera en högtid avslappnad och ostressad. Så maten beställde jag men tårtan den bakade jag i vanlig ordning själv. Hembakat är faktiskt godast och med rätt planering så behöver det varken bli stressigt eller jobbigt att baka en riktigt god och fin tårta.
Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt. Jag har använt samma botten i mitt recept på snickerstårta.
Hur jag planerar mina tårtbak:
- Flera veckor innan gör jag tårtbotten. Tårtbottnar funkar utmärkt att frysa in och blir dessutom mycket lättare att skära i utan smul om de är lite halvfrusna när man gör det.
- Fyller med valfri fyllning gör jag ca 1-2 dagar innan tårtan ska serveras. Sedan plastar jag bara in hela tårtan och låter stå i kylskåpet.
- Dagen innan tårtan ska serveras så spacklar jag den och dekorerar den. Ibland sparar jag själva dekorationen till dagen efter, när spacklingen stelnat riktigt ordentligt och blivit helt kall för att göra en perfekt drip.
Hej, jag vill testa din fina recept men har aldrig testat Agar agar. Kan man använda gelatin och i så fall hur mycket? Om inte var köper man agar agar?
Mvh Kristina
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra att byta ut till något annat geleringsmedel. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat! Agar agar finns numera i de flesta mataffärerna ❤️
Följt ditt recept till punkt och pricka. Men moussen stelnar ej. Läser då på Agar-agar-paketet att blandningen ej stelnar om citrusfrukt används – å du anger 1 hel citron i receptet. Hur hänger detta ihop?
Anvisningarna på förpackningen stämmer inte, det är tvärtom 🙂 Har du kokat bärpurén tills sockerkristallerna smält? <3
Detta recept låter fantastiskt gott och så bra med alla möjliga allergianpassningar!
En fråga, går det att utesluta citronen eller ersätta med något annat? Ville gärna göra denna till mina kollegor men en är citrusallergiker!
Tacksam för svar!
Hej! Skulle det funka tror du att kunna spritsa på cholkadfrostingen runt tårtan? Är den fast nog att hålla formen för det?
Hejhej! Det funkar, den är stabil nog 🙂
Pga sjukdom blir firandet av dottern inte av men tårtan står färdig i kylen. Har inte dekorerat den, men frostingen är uppstruken. Går den att frysa och i så fall hur länge klarar den sig i frysen?
Funkar utmärkt att frysa in! Krya på er <3
Kan du göra en video på youtube av det här tårtan??
Om man ska göra denna tårta laktosfritt, vilka andra alternativ funkar då? Tänker på grädde och mjölk. Finns så många olika växtbaserade drycker men känner mig helt vilsen i vilken som passar bäst. Går det bra med sojadryck och sojagrädde till denna tårta? Tacksamma för svar!! ❤
Hejhej! Både laktosfria produkter och sojaprodukter funkar till denna tårta 🙂
Hej! Går moussen att göra någon dag innan man lägger den i tårtan? Och fungerar marängsmörkräm att ha runt att spackla med?
Hejhej! Båda sakerna funkar utmärkt att göra 🙂
Tack så jättemycket för svar!
Hej! Jag undrar om tårtan bli så här hög som bilden eller om man behöver ta dubbelsats på tårtbotten?
Hejhej! Har man samma storlek på formen som jag så blir tårtan så hög ❤️
Vilken storlek har du på formen? Lyckades inte utläsa det någonstans. Min tårtbotten blev inte hög nog att dela i tre.
Hej Camilla 🙂 står i detta nu och ska göra moussen till tårtan. Min fråga: är det 225g bär per sort man ska ha eller totalt?
Per sort ❤️
Hej! Bor just nu i Tyskland och bikarbonat är lite svårt att hitta. Har dock svenskt bakpulver. Går det att ersätta Bikarbonaten med mer bakpulver, eller med något annat? 🙂
Hejhej! Här har du en artikel om detta, lycka till! https://mykitchenstories.se/2017_june_bikarbonat-bakpulver-vad-ar-skillnaden/
Hej! Kan man rädda moussen om den blivit rinnig?
Hejhej! Nej, tyvärr ❤️
Hej! Så smarrig tårta, tack för att du delar med dig! Funkar botten bra även om man tar bort ägget pågrund av äggallergi?
Vänligen Sarah
Hejhej! Ägget funkar bra att bara ta bort, ger en liten konsistensskillnad bara ❤️
Hej hej! När jag hade gjort mossen så vägrar den tjockna och blev bara till en sås. Gjorde då om den men blev samma resultat. Jag följde receptet till punkt och pricka men ändå blev det inte som jag tänkt. Vad tror du gick snett? <3
Hejhej, vad tråkigt att den inte ville stelna. Svårt att säga, kokade du bärpurén tills sockerkristallerna smälte helt? Använde du agar-agar eller annat? Kram!
Hej! Testade detta recept men tyvärr så blev min mousse helt rinnande. Stämmer det att bären ska kokas med 1 dl vatten? Såg ett annat recept du har på en moussetårta då står det att man ska ha 2 msk vatten till 225g bär. Är det kanske därför min mousse blev rinnig?
Mvh Marie
Hejhej! I vilket stadie var den rinnande? När den precis är klar eller efter det att den fått stelna i kylen. Hur varm var bärpurén innan du vispade in den i grädden? ❤️
Jag hade precis samma problem! Bärpurén blev inte fast! Jag hade den dessutom i kylen tills den var kall! Sen hade jag till sist i den i vispgrädden! Kan det vara för att jag gjorde endast hallonmousse och i en omgång, alltså 500g?? Jag dubblade förstås de andra ingredienserna också!
Vilken supertårta! Jättebra recept, allt blev perfekt utan krångel😊
Hej kan man låta tårtan stå över natten efter steg 12?
Hur lång tid tror du denna tårta tar att laga?
Hejhej, ursäkta sent svar! ❤️ Det går jättebra
Hej! Jag har aldrig problem med att mina bottnar blir ganska platta, kan bara dela denna i två bitar….. va kan det vara för fel??😓
Hej! Tänkte göra tårtan utan ägg, tänkte även ta bort kakao för att göra en ljus tårtbotten, tror du det funkar?
Kan man göra om denna till en stor springform 10-12pers?? Tänker om man tar dubbelt av allt, tror du de funkar??
Hej Camilla,
Jag gjorde denna tårta förra året och den blev otroligt god. Nu ska jag göra den igen men behöver göra den vegansk. Funkar det att byta ägget mot kikärtsspad eller ska jag utesluta helt?
Hej,
Det står inte hur mycket vispgrädde det är till bärmoussen, hur mycket ska det vara?
Vänligen
Linnea
Hejhej! Tack för att du sa till, nu är det åtgärdat 😍
Förstår verkligen inte innehållet som angivits i drippen- det står grädde även efter färska bär att dekorera med? Vilken mängd ska blandas med chokladen för att bli drippen?
Hej!
skulle vilja göra denna fast i långpanna 30×40
fungerar det att dubbla receptet? Blir det samma tid i ugnen ungefär?
kram Sofia
Hej! Vilken storlek var det på formen du använde?
Hej! Om jag vill göra botten i en långpanna, räcker det att dubbla smeten tror du?
Varför står det grädde 2 gånger för dripen?