Rödvinbärskaka med kokostosca

27 röster
rödvinbärskaka
Denna rödvinbärskaka med kokostosca består av en saftig vaniljkaka, massor av röda vinbär och knäckig men också segmjuk kokostosca.

Ni är flera som efterfrågat recept med röda vinbär. Tänk att jag drivit min receptblogg i över 5 år nu och inte har ett enda recept med röda vinbär. Inte ok! Så det första receptet med röda vinbär som ni får av mig är den här rödvinbärskakan med kokostosca. Saftig, sötsyrlig, mjuk, knäckig, segmjuk. En riktig drömkaka helt enkelt!

kaka röda vinbär
En riktigt saftig och god toscakaka med röda vinbär som räcker till många!

Det här receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 härliga bitar rödvinbärskaka med kokostosca.

Vill du baka den här kakan med något annat bär så funkar det utmärkt! Lite trixigt med jordgubbar pga att de innehåller rätt mycket vätska men alla andra bär: hallon, blåbär, björnbär osv funkar.

Kaka:

225 g smör

2 dl mjölk

5 dl strösocker

5 ägg

7,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

250 g röda vinbär

Kokostosca:

11 dl kokosflingor (ca 400 g)

2 dl ljus sirap

3 dl strösocker

150 g smör

3 dl vispgrädde

2 krsm salt

Steg för steg – bilder på hur man bakar rödvinbärskaka med kokostosca.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en djup plåt med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölken, rör ihop och ställ kastrullen åt sidan under tiden som du förbereder resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och jämna ut den.
  6. Strö vinbären över kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Under tiden kan du göra kokostoscan. Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 10 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  8. Klicka ut toscan försiktigt på kakan. Bre ut försiktigt i ett jämnt lager och fortsätt grädda kakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar. Äter du inte upp hela på en gång så är det bara att förvara hela kakan, väl inplastad eller täckt i kylskåpet. Kakan funkar också utmärkt att frysa in!

TIPS!

  • Gör denna rödvinbärskaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet i kakan mot 9 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ingela
Ingela
3 månader sedan

Ett annat rödavinbärs-tips är att göra curd av bären och sedan använda i bakverk, som tårtfyllning eller på scones. Smarrigt!

Ina
Ina
3 månader sedan

Kan man använda frysta vinbär?

Emma
Emma
2 månader sedan

Blev väldigt god! Kommer absolut göras fler ggr.

Linnea
Linnea
2 månader sedan

Blir det för lite att göra toscaröran med halv dosering? Alltså 200 g kokos….

Gabriella
Gabriella
22 dagar sedan

Helt klart den bästa kakan! Sååå populär här hemma. Sista biten=baka en ny omgång 😃. Måste allt finnas i frysen enligt familjen (och mig). Tack för ett toppenrecept! Kram

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x