Rabarbermuffins med vit choklad

12 röster
rabarbermuffins
Saftiga rabarbermuffins med vit choklad och citron som bara smälter i munnen.

Jag älskar att baka med rabarber och nu när de är i säsong gäller det verkligen att passa på. Dessutom så brukar jag se till att frysa in själv eller köpa fryst rabarber i frysdisken så att jag kan äta det året runt. Så mycket älskar jag rabarber!

Mitt senaste rabarberbak är dessa saftiga rabarbermuffins med vit choklad. Dessa rabarbermuffins är sådär saftiga och fluffiga att de bara smälter i munnen. Man får helt enkelt inte nog!

rabarbermuffins med vit choklad

Ta med dig dessa rabarbermuffins på picknicken, vettja! Nu när det är så varmt och härligt ute så vill man ju inget annat än att sitta ute i solen och fika. Och muffins är verkligen en av de bästa bakverken att ta med sig ut i solen.

Receptet ger 12 stora eller 24 små rabarbermuffins med vit choklad. Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du rabarbermuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

Ingredienser:

200 g rabarber skuret i bitar + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl

150 g smör

2,25 dl mjölk

3 ägg

3,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

5,25 dl vetemjöl

skal och saft från 2 citroner

100 g vit choklad.

Steg för steg – bilder på hur du bakar rabarbermuffins med vit choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda ihop rabarberbitar med strösocker och vetemjöl i en skål. Detta behöver göras dels för att bryta av syran i rabarbern men också för att vetemjölet gör att alla rabarberbitar inte sjunker ner till botten på muffinsformarna.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  4. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  5. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Grovhacka den vita chokladen och ha i det i smeten tillsammans med rabarberbitarna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott tills allt fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  8. Grädda dina rabarbermuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering.

TIPS!

  • Gör dina rabarbermuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina rabarbermuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.
Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sandra
Sandra
1 månad sedan

Tror du att det skulle funka med mörk choklad?

Isabell Nuñez
Isabell Nuñez
29 dagar sedan

De absolut godaste muffinsarna, saftiga och smakerna är verkligen perfekta tillsammans. Nya favoriter, helt klart!

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x