Rabarbermuffins med vit choklad

62 röster
rabarbermuffins
Saftiga rabarbermuffins med vit choklad och citron som bara smälter i munnen.

Jag älskar att baka med rabarber och nu när de är i säsong gäller det verkligen att passa på. Dessutom så brukar jag se till att frysa in själv eller köpa fryst rabarber i frysdisken så att jag kan äta det året runt. Så mycket älskar jag rabarber!

Mitt senaste rabarberbak är dessa saftiga rabarbermuffins med vit choklad. Dessa rabarbermuffins är sådär saftiga och fluffiga att de bara smälter i munnen. Man får helt enkelt inte nog!

rabarbermuffins med vit choklad

Ta med dig dessa rabarbermuffins på picknicken, vettja! Nu när det är så varmt och härligt ute så vill man ju inget annat än att sitta ute i solen och fika. Och muffins är verkligen en av de bästa bakverken att ta med sig ut i solen.

Receptet ger 12 stora eller 24 små rabarbermuffins med vit choklad. Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du rabarbermuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

Ingredienser:

200 g rabarber skuret i bitar + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl

150 g smör

2,25 dl mjölk

3 ägg

3,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

5,25 dl vetemjöl

skal och saft från 2 citroner

100 g vit choklad.

Steg för steg – bilder på hur du bakar rabarbermuffins med vit choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda ihop rabarberbitar med strösocker och vetemjöl i en skål. Detta behöver göras dels för att bryta av syran i rabarbern men också för att vetemjölet gör att alla rabarberbitar inte sjunker ner till botten på muffinsformarna.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  4. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  5. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Grovhacka den vita chokladen och ha i det i smeten tillsammans med rabarberbitarna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott tills allt fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  8. Grädda dina rabarbermuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering.

TIPS!

  • Gör dina rabarbermuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina rabarbermuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sandra
Sandra
2 år sedan

Tror du att det skulle funka med mörk choklad?

Isabell Nuñez
Isabell Nuñez
2 år sedan

De absolut godaste muffinsarna, saftiga och smakerna är verkligen perfekta tillsammans. Nya favoriter, helt klart!

Ellinore Wallstedt
Ellinore Wallstedt
1 år sedan

Funkar det att använda frusna rabarber?

Mia
Mia
1 år sedan

Går de att frysa?

Helena
Helena
1 år sedan

Hej!
Jag har lite olika sorters smaksatt Valrhonachoklad hemma som jag är sugen på att baka något gott med.
Skulle det funka med vit choklad med smak av passion till det här tror du? Den är fantastiskt god!

Jag har även en vit ”ruby” (alltså rosa pellets) som kanske kan funka?
Tacksam för input! 🙂

Tack för alla underbara recept Camilla!

Helena
Helena
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Testade med passion och det blev supergott! Nu undrar jag om det skulle funka att göra en hel kaka i långpanna eller springform istället? Det tog ju en herrans tid att fylla alla muffinsformar 🙈
Jag är lite osäker på gräddningstid och storleken på formen isåfall.
Har en 30×40, en 20×30 samt en rund springform på 23 cm.

Tack på förhand! 😀

Emelie
Emelie
Svara på  Helena
1 år sedan

Undrar också om långpanna eller form på detta recept

Helena
Helena
1 år sedan

Hej, använder du bakchoklad el vanlig choklad när du bakar?

Alice
1 år sedan

Går det att baka dem en dag innan?😄

Mirella
Mirella
1 år sedan

Tänkte baka dessa muffins men ska det vara 2 st citroner, blir det inte för sur?

Last edited 1 år sedan by Mirella
Sarah Robenius
Sarah Robenius
10 månader sedan

Hej! Tänkte prova detta recept men har inte rabarber hemma. Men frysta hallon… Kan man byta ut rabarbern mot hallon tror du? Tack för svar och alla fantastiska fina recept! ❤️

Sue
Sue
10 månader sedan

Jag ger definitivt det här receptet 5 stjärnor! Intressant metod, men muffinsen blev perfekta! Goda och saftiga. Tack så mycket för detta fina recept – jag lägger till det i mina favoriter! <3

Maya
Maya
10 månader sedan

Hej, Funkar det utan vit choklad?

julia
julia
9 månader sedan

Jag undrar om det skulle funka att göra en hel kaka i långpanna eller springform istället?
Jag är lite osäker på gräddningstid och storleken på formen isåfall.
Har en 30×40, en 20×30 samt en rund springform på 23 cm.

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x