Pinocchiotårta, brittatårta, herrgårdstårta och sommartårta. Kärt barn har många namn och oavsett vad du kallar den här klassiska jordgubbstårtan rena drömmen med sin saftiga vaniljkaka, krispiga maräng och goda fyllning med massor av jordgubbar.
Jag vet inte vad jag tycker bäst om med den här tårtan: att den är så god eller att den räcker till så många. Kanske är det en kombination av båda? Jag älskar tårtor som många kan samlas kring och som man kan ta många bitar av.
Fyllningen i en klassisk pinocchiotåra är oftast bara vispgrädde och jordgubbar men jag älskar att även ha färskost i fyllningen för extra fyllighet och stabilitet men också citron för syrlighet och fräschör. Det blir så gott!
Och om det är något man inte ska snåla med i den här jordgubbstårtan så är det jordgubbar. Det ska vara mycket. Jag har ett helt kg svenska jordgubbar i min tårta. Det blir så gott när man inte snålar med jordgubbar i en pinocchiotårta.
Den här tårtan fick jag äran att baka i Sveriges officiella livesända nationaldagsfirande som du kan läsa mer om på live.sweden.se.
Ser så gott ut😍 kommer absolut prova baka👍
Vilken typ av vispgrädde har du använt?? Menar hur många %? Tänkte baka till min lillebrors student ❤️
36% fetthalt 🙂
Hur mycket går bra att förbereda dagen innan?
Bottnarna kan du göra dagen innan, plasta in försiktigt och förvara i rumstemperatur 🙂
blir marängen inte mjuk om jag plastar in?
Hej hur gick det ? Plastade du in dom dagen innan ?
Håller på att göra tårtan, men tårtbotten blev jättekladdig och då hade jag inne den längre än 40 min, har fått stoppa in den i omgångar i ugnen 😳 men rädd att bränna marängen, och när jag skulle vispa grädde och färskost så blir den bra lösare och lösare, har provat att hälla i mer florsocker men händer inget, den är lös 😅 va gör jag för fel ?
Florsocker ska du sikt i när grädden är färdigvispad:-)
Hej! Jag är inne på att göra detta recept till midsommar, och tänkte försöka göra den i förväg redan i dagarna och frysa in bottnarna pga en 3-månadersbebis som tar ens tid och armar. 🙂 dock har jag inte komjölk hemma utan havremjölk. Tror du det funkar i bottnen? Jag tänker spontant att det gör det, haha.
Btw, bakning är ett stooort nytt intresse för mig och Tillåt kakor är GULD! Det får mig bara mer och mer taggad på att lära mig mer.
Hejhej! Marängen på botten mår inte så bra av att frysas men du kan göra botten iallafall 2-3 dagar innan, plasta in försiktigt och förvara i kylskåpet. Havremjölk funkar utmärkt 🙂 Stor kram!
Hej! Den här tårtan är en favorit ända sen min barndom. Jag fryser alltid in bottnarna med tårtpapperet kvar. De blir mycket lättare att handskas med. Lägger ihop dem frusna och låter dem tina i kyl. Blir supergott! Faktiskt lika gott dagen efter.
Camilla, stort tack för alla goda recept!
Hej. Tänkte också frysa in. Har du utgått från detta recept, alt maräng Otten? (första gången jag bakar tårtan). Kan ej jämföra med andra. Blir den fortfarande krispig efter att ha fryst in?
Hej! Om jag ska förbereda denna och göra botten 1-2 dagar innan servering, ska jag förvara i rumstemperatur eller kylskåp? Tänker att man vill behålla krispen på marängen😍
What type of cheese cream do you recommence To use? Mascarpone or a réguler Philadelphia is good too. I love the cake and wan t To try your frosting
Philadelphia 🙂
Hej. Jag hade tänkt testa denna tårtan till midsommar. Jag tänkte göra bottnarna 2 dagar innan och fyllningen dagen innan och sedan sätta ihop själva tårtan på midsommar. Borde det fungera?
Kramar
Det funkar utmärkt 🙂 Plasta in ordentligt och förvara i kylskåpet. Kram!
Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl?
Hejhej! Ja, 3,5 dl 🙂
Jag tog mandelmjöl vart sååå mycket godare.
Hej, jag förstår inte hur du menar när du skriver att kakan ska delas i mitten på långsidan? Du visar inte när du delar nämligen. Menar du i mitten på tårtan så att den blir hälften så stor som långpannan?
Hejhej! Menar att man ska skära tårtbotten på mitten, rakt över i mitten på långsidan 🙂
Kan man göra tårtan 1 dag innan man ska äta den? Eller blir den mindre frasig då?
Funkar utmärkt 🙂
Det är ju en stor tårta räcker receptet till 2 bottnar som du gör? Sockerkaksbotten samt marängbotten på ugns plåt X2? Eller blir tårtan hälften så stor för man ska skära den på mitten? (Avlång)
Hej, jag tänkte baka denna som en födelsedags tårta, men tänkte göra den på torsdag och ska äta den på fredag. Tror du att jag kan göra färdigt hela tårtan och servera den dagen efter? Tack för mycket inspiration, hoppas du svarar och ha en fin sommar !❤
Hejhej! Det funkar utmärkt. Tårtan blir bara godare dagen efter 🙂
Jag brukar baka denna tårta: Fredrik & Flickornas tårta. Hackar Hasselnötter istället för Mandel. Fyllning: Skivad banan, Blåbär och Jordgubbar på en bädd av Vispgrädde! Mums Tack för all din inspiration Camilla! <3
Låter väldigt gott! 😀
Går denna fyllningen att använda som dekoration på tårtor? Alltså istället för grädde eller smörkräm?😊
Ja, det funkar utmärkt. Brukar själv ofta använda fyllningen till det 🙂
Hej! Har försökt baka denna pinocchiotårta många gånger (under flera år) och den har gjort mig galen! Testat bakat flera st på en dag för att jag inte vill ge upp. Jag kan inte få till marängen att bli ”frasig” utan den blir mjuk. Förstår inte vad jag gör för fel, har ändå lyckats 2 gånger och då vet jag inte ens vad jag gjorde annorlunda 🙂 Har googlat timmar på tips hur man gör maränger, alltifrån att använda glas/metallbunke, lagt i ättiksprit, diskat noggrant, rumstemp ägg, kollat efter stiff peaks under vispning så BLIR DET INTE RÄTT! Vad gör jag för fel som gör att den blir mjuk efter gräddningen eller kanske berätta vad jag ska göra för att få till det?
Du anar inte hur länge jag grubblat över denna tårta 😀
Ett sent svar på din fråga, men om marängen vispas för länge kan den bli seg.
Hej! Vet du vad det kan vara för fel som gör att marängen alltid blir mjuk efter gräddning? Ja har provat allt möjligt men får ingen frasig maräng 🙁
Kan man göra receptet mindre, typ hälften? Verkar svårt att dela på 2 när det tex är 7 ägg. Hjälp😆🤦🏼♀️
Det kan du! När du delar äggen så kan du ta 4 och ta någon halv dl extra vetemjöl 🙂
Tack för att du svarar 🙂
Om man är nöt allergiker, kan man byta ut mandeln eller bättre att bara skippa helt?
I Youtubevideon där Camilla gör denna så tipsar hon om att man kan använda exempelvis kokos eller pumpakärnor för att få det knapriga 🙂
Du kan skippa helt eller köra på coccos.
Trevlig midsommar!
Är det bäst göra den samma dag som servering eller en dag innan? ❤
Beror på, marängen kommer inte vara lika krispig dagen efter men däremot är hela tårtan godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen 🙂
Bakar den idag, tills imorgon. En klassiker som jag ofta gjorde på 90-talet.
Låter så gott! Är redan igång o bakar. Tycker dock att jag mkt mer smet än i din video, o i ugnen liksom sväller den o väller över plåten. Hoppas den ska smaka gott ändå. Vet du vad det kan bero på, att tårtan blir så ”stor”?
Många steg men gick jättebra även för mig som inte kan baka egentligen… bjöd grannbarnen och svärföräldrarna och det här är enligt barnen (6-9år) den godaste tårtan de någonsin ätit! Fem stjärnor! Jag hade hallon och blåbär på min också.
Bra recept men personligen tycker jag att tårtan blev för tung och ”ointressant” i smaken. Till nästa gång kommer jag att ta mindre färskost och mer smaksättning.
Stort tack för en fin blogg! 🙂
Jag bakade denna tårta idag och den är såå god!!!
Supergod! Jag var dock lite lat och serverade den som den var, så det “bara” blev 1 lager. Men den blev fin ändå 🙂 Hade på vaniljkräm, grädde, jordgubbar och rostade mandelspån.
Hej! Funkar det att göra bottnarna var för sig? Alltså att marängen inte läggs på vaniljkakan? Känns så svårt att dela på dem sen, lite läskigt 😂
Hejhej! Det funkar 🙂 Jag har gjort det i djupa plåtar med måtten 30×40 cm 🙂
Men du ska ju inte dela marängen från sockerkaksbotten! Den ska delas rakt över plåten, så du får en tårtbotten med både sockerkaka å maräng stor som “halv plåt” , lägg fyllning uppå å sen den andra halvan av sockerkaka och maräng.
Min maräng blir mjuk och sjunker ihop när jag tar ut plåten. Vad gör jag för fel?
Kan man ha blåbär istället för jordgubbar eller olika typ av bär blåbär och jordgubbar typ som Palova?
Ja, du kan använda vilka bär eller frukter du vill 🙂
Går denna att göra utan mjölkprotein?
Ser supergott ut. Har min son sambo som fyller 30år. Ska baka denna tårta imorrn. O ätas på söndag. Funkar det.
Det funkar utmärkt 🙂
Bakade tårtan idag ! Blev jöttegod .
Men jag kan tycka att den blir lite för söt !
Hade endalst 1 dl socker i äggvitan och i degen hade jag angivet mått ! Jag tycker att man kan ha ännu mindre socker i degen även !
Annars väldigt bra recept . All lycka till dig .
Vad kul att du gillade den och att justeringen av sötma funkade bättre. Tack så mycket! 😍
Hej! Jag undrar om man kan göra botten i en kladdkakas form ist? Jag funderar på att göra tårtan till alla hjärtans dag men jag och min pojkvän kommer inte kunna äta 24 bitars tårta 😅 Så jag undrar om jag kan dela på ingredienserna och köra på en kladdkaka form❤️
Jag har bakat den med päron och kardemummagrädde. Även med saffransgrädde och apelsin👍🏽
Låter fantastiskt gott 😀
Trooor du man kan göra en siffertårta av denna tårta 🥴 den e så satans god
Hade jag också velat veta 😀
Hej, Är det yttermåtten på ungsplåten? För våra ungsplåtar har innermått 30,5*40. Så det inte blir pannkaka av det? 🙁
Hej Camilla, älskar att baka dina bakverk!
Denna tårtan ser ut att vara underbart god Undrar vilken färskost du använder som ger bästa smaken?
Mvh Marika
Hejhej! Åh tack snälla fina! naturell färskost med hög fetthalt blir alltid bäst!
Hej Camilla 😁
Ja kommer använda frysta hallon och som vi vet så vätska dom sig så mycket. Då undrar jag hur långt före gästerna kommer kan jag göra den så jag inte förstör krispigheten i marängen.
Mvh marika
Jag gjorde denna tårta för första gången till min sons student nu i dagarna. Den var en riktig succé. Fantastiskt god. Kommer definitivt göra den igen.
Hej hej! Vad fint att höra, blir så glad! 😍 Grattis till sonens student! 🥳
Hej!
Blir denna tårta verkligen 24 bitar? Eller är vi bara storätare här hemma, haha! 🤷♀️
Hejhej! Det är ju relativt haha 😉
Kan man använda lemoncurd isf citronskal
Hejhej! Det funkar bra 🙂
Tack! Du var noga med att säga att man ska behålla marginal runt om, jag använde ugnsplåt med låg kant (var det den du använde) och tyckte INTE jag bredde ut den mer än dig… meeen den flöt nästan över kanterna. 🤪 testade att göra en till då jag höll in ännu mer, men även då flöt den ända ut… så man ska lyssna på dig och vara noga med det!!
Nu är äggen slut och det får bli som det blir! Hoppas bara jag får lös papperet imorgon och att den inte blev för tunn. Får väl lappa och laga och täcka med fyllning!
Det är väl ändå studenten som ska vara i centrum 🤣
Hur mycket lemoncurd??
Hej! Hur länge kan man förvara tårtan i kylen?
Hejhej! Fyra dagar 🙂
Kan man göra botten och frysa in? Tror du det går att göra en siffra av denna botten? Svår att få loss från bakplåtspapper?
Det kan du men marängen kommer inte att vara lika krispig när den tinat sen tyvärr 🙁 Siffra blir svårt med just denna variant pga marängen. Testa grädda den lite längre om den är svår att lossa från pappret 🙂 <3
Hej Camilla, vad tror du om att ha din lemoncurd,grädde och jordgubbar som fyllning?
Hejhej! Mums, låter fantastiskt 😍
Fattar aldrig varför man kommenterar innan man har bakar. Det är ju inte till någon hjälp.
Ser jättegott ut! Men vad är grejen med att inte rensa jordgubbarna? Är det för att få snyggare bilder eller äter folk faktiskt blasten? (sett på många ställen på baknings-internet..) Själv föredrar jag att inte behöva rensa jordgubbarna efter att ha tagit min tårtbit 🙂
Hej! Ska göra denna tårta till midsommar. En liten fråga: Använde du skalet från två citroner. Tyckte i filmen såg det ut som om du bara tog lite och rev i. Trevlig midsommar🍓🍓
Camilla
gjorde denna till igår midsommarafton och den blev supergod😍 och uppskattad några tog två gånger finns lite kvar så det blir tårta idag också, tack för receptet 🥰
Vad glad jag blir ❤️
Greetings from Turkey. This cake was my friend’s suggestion. It’s the first time I’ve heard of it, there isn’t even any Turkish recipe. As a result, everyone liked it very much. Thanks.
Greetings from Turkey. This cake was my friend’s suggestion. It’s the first time I’ve heard of it, there isn’t even any Turkish recipe. As a result, everyone liked it very much. Thanks. 😻
Wow, that cake looks amazing!! I’m happy you liked it! And what a cute cat 😍 Afiyet olsun!
Hejsan,
Bakar nu din goda tårta, kan den ligga kvar på ugnsplåten, kallna , plasta om formen. Ska göra fyllningen ikväll, samt fixa klart den, in i kylskåpet till imorgon. 🙂