Så här gör du:
- Smula pepparkakorna och fördela dem jämnt i botten på glasen.
- Rör om lite i burken med karamelliserad mjölk och fördela även den i glasen ovanpå pepparkakssmulet. Ställ in glasen i kylskåpet under tiden som du gör lingoncheesecake-fyllningen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp i en bunke. Det tar några minuter innan det tjocknar. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn cheesecake-smet med hjälp av en slickepott.
- Fördela cheesecakesmeten i glasen, lättast och minst kladd blir det om man har ner den i en spritspåse först och spritsar in cheesecake-smeten direkt i glasen.
- Toppa cheesecaken med frysta lingon och röd oxalis. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Åh vad gott och trevligt!
Har du tips på något annat att ta ist för lingon? Tinade hallon kanske?! 😃
Kram
Vart köper man lingonpulver? Detta låter jättegott och måste provas!
Funderar om man kan byta ut lingonpulvret mot lingonsaft och addera mer florsocker för att balansera konsistensen?
Koka ihop lingon, socker och något geleringsmedel, mixa till en puré så funkar det 🙂
Samma mängd?
Ska den serveras direkt?
Det kan man men det går också bra att låta den stå i kylen över natten 🙂
Hur länge håller de sig bra i kylskåp? <3
Hej Camilla , vill bara säga vilka fantastiska recept du har 🙂 jo undrar om man kan göra detta 2 dgr innan jul och förvara det i kylskåpet ? Håller det sig ? Med vänlig hälsning, Annika
Hejhej! Tack så mycket fina du 🙂 Den funkar utmärkt att göra 2 dagar innan och låta stå i kylen 🙂 Vänta med garnering till strax innan servering.
Skriv att det ska vara kokad burk med kondenserad mjölk. HUR ska man kunna veta annars??? Juldagsplaneringen åt helvete iom att det tar 2 timmar att koka.
Hejhej! Det finns två olika burkar: en som det står sötad kondenserad mjölk på och en som det står karamelliserad mjölk på. Därav att det står karamelliserad mjölk i receptet. Ledsen att det blev tokigt i din planering <3 Kram!
hej Camilla
Hej Lars!
Kan man göra denna cheesecake i vanlig springform mån tro? 🙂
Absolut ☺️
Låter som en jättegod höst/juldessert. Min undran: kan man byta ut lingonpulver till vanlig lingonsylt helt enkelt, eller bara mosa hela lingon? Lingonpulver är ju inte så vanligt och rätt dyrt. Tack på förhand! Erica
Jag har inte provat att göra denna med lingonsylt eller mosade lingon. Det borde inte vara några problem men både färg och smak kan bli något blekare med dessa 🥰
Om jag väljer att göra den i stor form, ska den kondenserad mjölken i efter pepparkakorna eller över fyllningen?
Hejhej Annika! Förlåt för sent svar. Att göra just detta recept i en stor form kan vara lite svårt då man inte får så fina “portioner” av desserten när man serverar den. Om man inte är så kinkig över det, så är det bara att montera den enligt receptet 🥰