Efter all fudge, pepparkakor och bullar så suktar jag efter fräscha bakverk! Som ett perfekt avslut på veckan serverade jag därför den här fräscha och goda pannacottacheesecaken i portionstorlekar. Kombinationen mellan pannacotta och cheesecake blir en riktigt krämig dessert som går hem hos de allra flesta!
Den här gången valde jag att hålla den väldigt enkel i smakerna med vanilj och rivet limeskal. Jag toppade också med massor av färska bär för en härligt sötsyrlig upplevelse. Och den spröda digestivebotten blir verkligen pricken över i:t bland allt det krämiga. Den ultimata desserten helt enkelt!
För att baka den här no bake desserten så behöver du en muffinsplåt med plats för 12 stycken muffinsformar. Receptet ger 12 portioner.
Ingredienser:
6 dl vispgrädde
300 g färskost
1,25 tsk agar agar pulver
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
rivet skal från två lime
150 g smör
20 stycken digestivekex
färska bär och florsocker till servering
Gör såhär:
- Fördela 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt.
- Häll upp vispgrädden och färskosten i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills färskosten smält ihop med vispgrädden.
- Ta bort kastrullen från värmen och i agar agar pulver, strösocker, limeskal och vaniljpulver. Rör om väl innan du ställer tillbaka kastrullen på ugnsplattan.
- Låt pannacottan koka upp under fortsatt omrörning i 3-4 minuter innan du häller upp den i muffinsformarna. Fyll inte muffinsformarna helt och hållet utan lämna en kant på ca 0,5 cm som senare ska fyllas med kexbotten.
- Ställ muffinsplåten i kylskåpet så att pannacottan hinner stelna medan du gör resten av stegen i receptet.
- Smält smöret.
- Mixa kexen till ett fint smul och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
- När pannacottan har stelnat fyller du muffinsformarna med kexmassan upp till kanten. 2-3 msk kexmassa per portion är lagom. Tryck till kexmassan lite lätt så att du får en jämn yta.
- Låt pannacottacheesecaksen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
- Vid servering avlägsnar du försiktigt muffinspappret från pannacottacheesecaken och ställer den upp och ner. Dekorera gärna med färska bär och florsocker!
Hej, var lägger du limeskal?
Det ska vara i fyllningen, har uppdaterat receptet nu 🥰 Tack!
Hej! Kan pannacottan förvaras i kyl i 2 dagar? Så gör man kaksmulet efter två dagar och har på? 😊
Det går jättebra, se till att plasta pannacottan ordentligt så det inte tar smak 🥰
Var hittar jag agar agarpulver.Kan man byta ut det till nåt annat
Hejhej! Här har du lite tips: https://mykitchenstories.se/vad-ar-agar-agar-pulver/
Skulle det funka att göra i rak silikonform eller blir det för svårt att få ut dom fina? Digestive bottnen i botten eller toppen i så fall?
Hejhej, risken är stor att den inte kommer ut hel och fin, det beror på hur stor silikonformen är ☺️
Smörjer du kakformen eller går det ändå enkelt att få loss den sedan?
Hejhej, då dessa bakas i muffinsformar så behöver man ej smörja ❤️