Har ni en maträtt som inte bara är väldigt god utan också bär på ett fint minne? Jag har många sånna maträtter. Det är fint tycker jag. Man skulle kunna tro att minnet till Palak Paneer skulle ha något med rättens ursprungsland, Indien att göra men så är faktiskt inte fallet.
Ulrika, som fotar min bok har en studio bredvid en indisk restaurang som har en riktigt god palak paneer som vi ätit flitigt under plåtningarna av både första och andra boken. Det är lite kul, att trots att jag skriver bakböcker så är det maträtten Palak paneer som jag associerar till jobbet med böckerna.
Palak paneer är en riktigt god och mustig lakto ovo-vegetarisk gryta med ursprung i Indien. Namnet betyder “spenat med paneer” och paneer är namnet på den ostsort som används till den här gryten. Den påminner väldigt mycket om halloumi men är inte lika seg och inte alls salt. Originalreceptet innehåller ännu mer spenat och inte lika mycket tomatpuré, så det här är egentligen min take på palak paneer med inspiration från restaurangen jag äter den på (minns tyvärr inte namnet, uppdaterar inlägget när jag kommer på).
Recept på naan-bröd kommer inom kort.