
Man blir verkligen lycklig av rabarbersäsongen och allt gott man kan baka så länge de finns men det är så synd att den inte varar så länge. Jag njuter av det så länge det varar och därför har det blivit ett och annat rabarberrecept här på bloggen. Dagens rabarberbakverk är faktiskt något som många av er har önskat, nämligen rabarbercheesecake. Spröd digestivebotten och krämig cheesecakefyllning som toppas med en härligt sötsyrlig rabarbergelé.

Som de flesta a mina cheesecakes så bakas även denna goding utan ugn. Det är ju så smidigt och det blir ju så gott. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (botten):
10 digestivekex
75 g smör
Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner
Ingredienser (rabarbergelé):
350 g rabarber
saft från 1 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
jordgubbar att garnera med
Gör såhär:
- Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
- Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
- Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
- Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra rabarbergelén.
- Skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp till ett mos.
- Sila moset genom en finmaskig sil så att du får en slät rabarberpuré. Koka upp purén tillsammans med strösocker och agar agar pulver i 3-4 minuter.
- Häll rabarbersmeten över cheesecaken i en försiktig stråle och låt stå i kylskåpet tills toppingen stelnat, ca 1h.
- Garnera med jordgubbar. Servera och njut!

Författare: Camilla Hamid
Toppenrecept! Men min rabarbersmet smälte delar av cheesecaken och den blev melerad, trots en timme i kylen och tunnaste möjliga stråle, som beskrivet. Finns det något mer man kan göra?
Hej! Kan man använda gelantinblad istället för gelantinpulver och hur gör jag då?
Hej hej! 1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 st gelatinblad. Låt gelatinbladet dra i kallt vatten i ca 5 minuter, innan du tar upp dem och smälter de på låg värme i en kastrull. Låt gelatinet svalna innan du tillsätter det med övriga ingredienser ❤️
Tack snälla för ditt svar.
Gjorden denna på morsdag så fantastisk god. Kan man byta ut rabarbern till hallon eller jordgubbar nu nät den säsongen närmar sig?
Hejhej! Det går jättebra, tänk bara på att frysta jordgubbar ger ifrån sig mer vätska 🙂
Fattar inte. Såg bra ut i kylen men fyllningen var som rinnig glass. Hur mycket ska färskosten och grädden vispas?
Hejhej! Smeten har förmodligen behövt vispas ett tag till. Hoppas att det går bättre nästa gång! ☺️
Hej, kan man använda gelésocker istället för agar agar? Hur mycket ska man då använda? Och antar att man då dessutom ska minska andelen socker.
Om man dessutom vill göra den glutenfri, räcker det då att byta ut botten mot glutenfria digestivekex?
Hej!
Kan kakan frysas?
Hejhej, ja! 😍