
Hur har din sommar varit? Har den varit lugn eller fullproppad med aktiviteter. Hemma hos oss har sommaren varit väldigt lugn och mysig med besök då och då på stranden, lekland och badhus. En av de bästa somrarna hittills faktiskt och jag vill inte att den ska ta slut. Men om en vecka är det tillbaka till vardagen med förskola, skola, jobb och allt vad det innebär.

Tills dess fortsätter jag att njuta av naturens ljuvliga bär både i frukostgröten, pajerna och tårtorna. Idag fick de ta plats i och på min moussetårta med kladdkakebotten, chokladmousse och hallonmousse. Jag älskar moussetårtor! Inte bara för att de är väldigt vackra, utan för att de också är enkla att göra och perfekta bakverk att frysa in och ha förberett flera veckor innan de behövs. Bara plasta in de ordentligt så att de sluter tätt.

Den här moussetårtan består av några av mina favoritkomponenter i bakväg. Kladdig kladdkaka, lite tunnare än min klassiska kladdkaka för att det inte ska bli för mastigt och inte heller ta över moussedelen. Fluffig chokladmousse och en drömgod, syrlig, fluffig chokladmousse för att bryta av med lite syrlighet tillsammans med alla färska bär. Vill du göra den här tårtan när det inte finns en massa färska bär att dekorera så kan du alltid göra en bärspegel genom att följa detta recept.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en moussetårta på 10-12 generösa bitar.
Kladdkaka:
150 g smör
2 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Chokladmousse:
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Hallonmousse:
225 g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde

Gör såhär:
- Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
- Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
- Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt.
TIPS!
- Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan.
hej!
kan man använda laktosfri grädde i receptet? Tack för alla underbara recept!
Hejhej! Funkar utmärkt 🙂
Hej!
Kan jag göra tårtan helt klar dagen innan den ska ätas? Eller är det något lager som inte fixar att ligga i kylen så länge?
Tack för alla fina och goda recept!!
Hejhej! Allt går att förbereda dagen innan förutom dekoration 🙂
Hej!
Vad kan man använda istället för agar sgar pulver?
Hejhej! Gelatinpulver, dubbelt så mycket 🙂
hej!
undrar bara om i slutet kommer Chokladmoussen att smaka mörk choklad. för jag tycker inte om mörka smaken eller går de att använda bara mjölk chokla
Hejhej! Den blandas upp med så mycket annat så det smakar inte så mycket mörk choklad 🙂
Hej! Kan man byta ut mot helt mjölkfria produkter också? I så fall, ska det vara samma mängder? Tack!
Lagde denne kaken forrige uke, bare for å ha noe å gjøre! Det er den beste kaka jeg har smakt 🤩 Denne helgen blir det en til ❤ Takk for oppskrift!
Vad glad jag blir! Stort tack <3