Moussetårta med choklad- & hallonmousse

238 röster
Moussetårta med choklad- & hallonmousse
En festligt god moussetårta med chokladmousse och hallonmousse på kladdkakebotten. Ljuvlig att äta och enkel att göra!

Hur har din sommar varit? Har den varit lugn eller fullproppad med aktiviteter. Hemma hos oss har sommaren varit väldigt lugn och mysig med besök då och då på stranden, lekland och badhus. En av de bästa somrarna hittills faktiskt och jag vill inte att den ska ta slut. Men om en vecka är det tillbaka till vardagen med förskola, skola, jobb och allt vad det innebär.

moussetårta

Tills dess fortsätter jag att njuta av naturens ljuvliga bär både i frukostgröten, pajerna och tårtorna. Idag fick de ta plats i och på min moussetårta med kladdkakebotten, chokladmousse och hallonmousse. Jag älskar moussetårtor! Inte bara för att de är väldigt vackra, utan för att de också är enkla att göra och perfekta bakverk att frysa in och ha förberett flera veckor innan de behövs. Bara plasta in de ordentligt så att de sluter tätt.

moussetårta

Den här moussetårtan består av några av mina favoritkomponenter i bakväg. Kladdig kladdkaka, lite tunnare än min klassiska kladdkaka för att det inte ska bli för mastigt och inte heller ta över moussedelen. Fluffig chokladmousse och en drömgod, syrlig, fluffig chokladmousse för att bryta av med lite syrlighet tillsammans med alla färska bär. Vill du göra den här tårtan när det inte finns en massa färska bär att dekorera så kan du alltid göra en bärspegel genom att följa detta recept.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en moussetårta på 10-12 generösa bitar.

Kladdkaka:

150 g smör

2 dl strösocker

1,25 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

Chokladmousse:

100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

2 äggulor

2 dl vispgrädde

Hallonmousse:

225 g frysta hallon

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

2 dl vispgrädde

Steg för steg – bilder på hur man bakar en moussetårta med kladdkaka, chokladmousse och hallonmousse.

Gör såhär:

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
  10. Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan.

Prenumerera
Notis om
guest
50 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
11 månader sedan

hej!
kan man använda laktosfri grädde i receptet? Tack för alla underbara recept!

Lena karmestam
Lena karmestam
11 månader sedan

Bakade denna i går till min födelsedag och gjorde den glutenfri den blev så jättegod
Alltid lika roligt att följa dina recept & tips.
Lena👍

Matilda
Matilda
Svara på  Lena karmestam
6 dagar sedan

Hej!
Hur många deciliter av det glutenfria mjölet använde du till kakan? Och vilken glutenfri mjölmix? Tyckte inte jag fick till botten så bra..

Linn
Linn
11 månader sedan

Hej!
Kan jag göra tårtan helt klar dagen innan den ska ätas? Eller är det något lager som inte fixar att ligga i kylen så länge?

Tack för alla fina och goda recept!!

Julia
Julia
11 månader sedan

Kan man använda gelantin istället för agar agar?

Annie
Annie
9 månader sedan

Hej! Kan man använda gelatinblad istället för agar agar pulver?

Carla
Carla
9 månader sedan

Hej!
Vad kan man använda istället för agar sgar pulver?

Kajsa
Kajsa
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Kan man blanda gelatinpulvret rätt i smeten eller ska man blanda med vatten först?🙈

Seif
Seif
8 månader sedan

hej!
undrar bara om i slutet kommer Chokladmoussen att smaka mörk choklad. för jag tycker inte om mörka smaken eller går de att använda bara mjölk chokla

Emelie
Emelie
6 månader sedan

Hej! Kan man byta ut mot helt mjölkfria produkter också? I så fall, ska det vara samma mängder? Tack!

Madelaine
Madelaine
Svara på  Emelie
4 månader sedan

Ja, jag har en son som är mjölkallergiker och har precis gjort receptet men mjölkfritt. Mjölkfritt margarin och havregrädde istället i samma mängd. Och veganchoklad, hittade dock bara ljus så tillsatte ungefär en matsked kakao när chokladen hade smält och rörde runt. Fungerade alldeles utmärkt,

Nathalie
Nathalie
6 månader sedan

Hej!
Kan man göra detta utan agar agar pulver? Om man kan använda något annat?

Viktoria
Viktoria
6 månader sedan

Kan man använda vegegel istället för agar agar, hur mycket isåfall?🥰

Tilda
Tilda
6 månader sedan

Hej!
Går denna att frysa in?

Dollie
Dollie
5 månader sedan

Hej!
Så duktig du är och vilken god och nyttig tårta. Den vill jag prova på. Var hittar jag Agar pulver? Finns de på ICA?
Allt gott!
Dollie

Kathrine
Kathrine
5 månader sedan

Lagde denne kaken forrige uke, bare for å ha noe å gjøre! Det er den beste kaka jeg har smakt 🤩 Denne helgen blir det en til ❤ Takk for oppskrift!

Lua
Lua
4 månader sedan

Hej! Gjorde det för min sambos födelsedag och det blev så gott! Tog resten till mina kollegor och de också tyckte mycket om! Chokladmoussen var bitter eftersom jag hade 70% mörk choklad men i det hela blev fantastik! kladdkakan var sött och hallonmoussen var frisk, så det var en perfekt blandning av smaker! Tack Camilla! <3

Frida
Frida
3 månader sedan

Hej!
Kan man använda gelatinblad? Fanns varken agar agar eller gelatin pulver i min Willys butik. Hur gör man då isåfall? 😊

Monica
Monica
3 månader sedan

Går det att byta agar agar mot gelésocker?
Hur mycket?

Lisa
Lisa
3 månader sedan

hej, går det att använda gelantinblad istället för agar agar och hur många isf?

Therese
Therese
3 månader sedan

Tack för fantastiska recept.
Kan man ta i mer hallon i moussen för att få mer hallonsmak?

Sandra
Sandra
2 månader sedan

Om jag inte har farinsocker kan jag byta mot strösocker eller rörsocker istället?
Tack för alla din goda recept!

Last edited 2 månader sedan by Sandra
Anfissa
Anfissa
2 månader sedan

Hej. Vad kan man byta ut agar agar till? Är det gelatin? Och isåfall hur många gram? ☺️

Lovisa
Lovisa
2 månader sedan

Hej!
Kan man göra chokladmoussen dagen innan och förvara i kylen innan man lägger den på tårtan?

Evelina
Evelina
1 månad sedan

Hej!
Går det bra att göra hälften av satsen i en springform med diameter på 16 cm? Tar man bara och halverar mängden av ingredienserna rätt av då?💗

Evelina
Evelina
1 månad sedan

Ska man blanda agar agar pulvret med vatten först, enligt förpackningen?❣️

Evelina
Evelina
1 månad sedan

När jag kokade mina hallon första gången så blev det bara som en tjock hallongegga som var jättesvår att sila för att den var så tjock. Ska det vara så? Vad har jag annars gjort för fel?🤍

Matilda
Matilda
6 dagar sedan

Hej!
Tänkte att jag skulle baka tårtan. Men när jag ska göra kladdkakan på glutenfritt mjöl (finax) vill den inte bli fast utan är lös. Har följt ditt tips med andelen mjöl om man gör den glutenfri. Vet du vad det är som ställer till problemet?

50
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x