Moussetårta med choklad- & hallonmousse

En festligt god moussetårta med chokladmousse och hallonmousse på kladdkakebotten. Ljuvlig att äta och enkel att göra!

Hur har din sommar varit? Har den varit lugn eller fullproppad med aktiviteter. Hemma hos oss har sommaren varit väldigt lugn och mysig med besök då och då på stranden, lekland och badhus. En av de bästa somrarna hittills faktiskt och jag vill inte att den ska ta slut. Men om en vecka är det tillbaka till vardagen med förskola, skola, jobb och allt vad det innebär.

Tills dess fortsätter jag att njuta av naturens ljuvliga bär både i frukostgröten, pajerna och tårtorna. Idag fick de ta plats i och på min moussetårta med kladdkakebotten, chokladmousse och hallonmousse. Jag älskar moussetårtor! Inte bara för att de är väldigt vackra, utan för att de också är enkla att göra och perfekta bakverk att frysa in och ha förberett flera veckor innan de behövs. Bara plasta in de ordentligt så att de sluter tätt.

Den här moussetårtan består av några av mina favoritkomponenter i bakväg. Kladdig kladdkaka, lite tunnare än min klassiska kladdkaka för att det inte ska bli för mastigt och inte heller ta över moussedelen. Fluffig chokladmousse och en drömgod, syrlig, fluffig chokladmousse för att bryta av med lite syrlighet tillsammans med alla färska bär. Vill du göra den här tårtan när det inte finns en massa färska bär att dekorera så kan du alltid göra en bärspegel genom att följa detta recept.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Moussetårta med choklad- & hallonmousse

Moussetårta med choklad- & hallonmousse

Portioner: 10-12

Ingredienser

Kladdkaka:
150 g smör
2 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Chokladmousse:
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Hallonmousse:
225 g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Kladdkaka:
150 g smör
2 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Chokladmousse:
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Hallonmousse:
225 g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en moussetårta på 10-12 generösa bitar.

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
  10. Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en moussetårta på 10-12 generösa bitar.

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
  10. Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt.
http://moussetårta_stegförsteg-scaled-1.jpg

Dela receptet

4.6 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
110 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
3 years ago

hej!
kan man använda laktosfri grädde i receptet? Tack för alla underbara recept!

Lena karmestam
Lena karmestam
3 years ago

Bakade denna i går till min födelsedag och gjorde den glutenfri den blev så jättegod
Alltid lika roligt att följa dina recept & tips.
Lena👍

Matilda
Matilda
Svara till  Lena karmestam
2 years ago

Hej!
Hur många deciliter av det glutenfria mjölet använde du till kakan? Och vilken glutenfri mjölmix? Tyckte inte jag fick till botten så bra..

Linn
Linn
3 years ago

Hej!
Kan jag göra tårtan helt klar dagen innan den ska ätas? Eller är det något lager som inte fixar att ligga i kylen så länge?

Tack för alla fina och goda recept!!

Julia
Julia
3 years ago

Kan man använda gelantin istället för agar agar?

Helge
Helge
Svara till  camillahamid
2 years ago

1/2 tsk agar agar ?? hur mycket gelantinblad alt. pulver motsvarar det?

Matilda
Matilda
3 years ago

Kan jag byta ut hallon rakt av mot fryst passionsfrukt? 😋

Tove
Tove
3 years ago

Skulle den gå att göra vegansk, eller är det för komplicerat?

Lydia Johansson
Lydia Johansson
3 years ago

Hej! Måste testa detta läckra recept! Snabb fråga – om man gör spegeln istället för att dekorera med färska bär, menar du att man har spegeln ovanpå hallonmoussen eller istället för hallonmoussen? Tack för fantastisk blogg! Mvh Lydia

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Jag har en springform på 26cm kan jag använda 1 ¹\² sats eller hur gör jag?

Hanna Ekdahl
Hanna Ekdahl
3 years ago

Hej!
Kan man använda rörsocker ifall man inte har farinsocker?

Annie
Annie
3 years ago

Hej! Kan man använda gelatinblad istället för agar agar pulver?

Carla
Carla
3 years ago

Hej!
Vad kan man använda istället för agar sgar pulver?

Kajsa
Kajsa
Svara till  camillahamid
2 years ago

Kan man blanda gelatinpulvret rätt i smeten eller ska man blanda med vatten först?🙈

Seif
Seif
3 years ago

hej!
undrar bara om i slutet kommer Chokladmoussen att smaka mörk choklad. för jag tycker inte om mörka smaken eller går de att använda bara mjölk chokla

Ann
Ann
3 years ago

Hej.
Jag undrar om det går att byta ut grädden mot tex havremjölk eller likande och i så fall är det något speciellt jag ska tänkta på när det kommer till hur mycket jag ska ha och om tårtan behöver mer tid i kylen?
Tack för hjälpen.

Linda
Linda
3 years ago

Hej!
Skulle man kunna byta ut ägget mot något annat då jag är allergisk mot ägg?

Emelie
Emelie
3 years ago

Hej! Kan man byta ut mot helt mjölkfria produkter också? I så fall, ska det vara samma mängder? Tack!

Madelaine
Madelaine
Svara till  Emelie
3 years ago

Ja, jag har en son som är mjölkallergiker och har precis gjort receptet men mjölkfritt. Mjölkfritt margarin och havregrädde istället i samma mängd. Och veganchoklad, hittade dock bara ljus så tillsatte ungefär en matsked kakao när chokladen hade smält och rörde runt. Fungerade alldeles utmärkt,

Angelina
Angelina
3 years ago

Måste man låta kladdkakan stelna i 4timmar innan man toppar med moussen?. Du är så grym och begåvad!

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Hej!
Kan man göra detta utan agar agar pulver? Om man kan använda något annat?

Viktoria
Viktoria
3 years ago

Kan man använda vegegel istället för agar agar, hur mycket isåfall?🥰

Tilda
Tilda
3 years ago

Hej!
Går denna att frysa in?

Amanda V
Amanda V
3 years ago

Hej!! Har tänkt att göra denna men vill gärna spritsa hallonmoussen för en extra snygg touch (och för att jag vill testa mitt nya spritsset.) Tror du att hallonmoussen blir tillräckligt fast för att spritsa direkt eller ska man låta den stå i kylen en stund innan man kan spritsa? Tack för alla fina recept och älskar din spritsvideo på yt!! <3

Therese
Therese
3 years ago

Funkar denna att glaza? Kommer den hålla formen?

Dollie
Dollie
3 years ago

Hej!
Så duktig du är och vilken god och nyttig tårta. Den vill jag prova på. Var hittar jag Agar pulver? Finns de på ICA?
Allt gott!
Dollie

Kathrine
Kathrine
3 years ago

Lagde denne kaken forrige uke, bare for å ha noe å gjøre! Det er den beste kaka jeg har smakt 🤩 Denne helgen blir det en til ❤ Takk for oppskrift!

Helin
Helin
3 years ago

Hej,

Kan jag förbereda moussen dagen innan och ha i 2 bunkar till dagen därpå för att lägga på kladdkakan om jag vill ha kladdkakan i kylen över natten?
Tack för alla fantastiska recept! 🙂

Amanda
Amanda
3 years ago

HUr gör jag denna glutenfri? Något att tänka på?:)

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Jag har fryst in denna tårtan.
När ska jag ta ut den från frysen innan den ska ätas ?

Olivia
Olivia
Svara till  Rebecca
1 year ago

Hej,

Jag tänkte göra samma imorgon. När tog du ut den?

Felicia
Felicia
3 years ago

Kan man göra kladdkakan utan farinsocker? Hur byter man ut det i så fall?

Lua
Lua
3 years ago

Hej! Gjorde det för min sambos födelsedag och det blev så gott! Tog resten till mina kollegor och de också tyckte mycket om! Chokladmoussen var bitter eftersom jag hade 70% mörk choklad men i det hela blev fantastik! kladdkakan var sött och hallonmoussen var frisk, så det var en perfekt blandning av smaker! Tack Camilla! <3

Joey
Joey
3 years ago

Hur länge skall hallonmoussen svalna?

Frida
Frida
3 years ago

Hej!
Kan man använda gelatinblad? Fanns varken agar agar eller gelatin pulver i min Willys butik. Hur gör man då isåfall? 😊

Monica
Monica
3 years ago

Går det att byta agar agar mot gelésocker?
Hur mycket?

Lisa
Lisa
3 years ago

hej, går det att använda gelantinblad istället för agar agar och hur många isf?

Therese
Therese
3 years ago

Tack för fantastiska recept.
Kan man ta i mer hallon i moussen för att få mer hallonsmak?

Sandra
Sandra
2 years ago

Om jag inte har farinsocker kan jag byta mot strösocker eller rörsocker istället?
Tack för alla din goda recept!

Last edited 2 years ago by Sandra
Anfissa
Anfissa
2 years ago

Hej. Vad kan man byta ut agar agar till? Är det gelatin? Och isåfall hur många gram? ☺️

Lovisa
Lovisa
2 years ago

Hej!
Kan man göra chokladmoussen dagen innan och förvara i kylen innan man lägger den på tårtan?

Evelina
Evelina
2 years ago

Hej!
Går det bra att göra hälften av satsen i en springform med diameter på 16 cm? Tar man bara och halverar mängden av ingredienserna rätt av då?💗

Evelina
Evelina
2 years ago

Ska man blanda agar agar pulvret med vatten först, enligt förpackningen?❣️

Evelina
Evelina
2 years ago

När jag kokade mina hallon första gången så blev det bara som en tjock hallongegga som var jättesvår att sila för att den var så tjock. Ska det vara så? Vad har jag annars gjort för fel?🤍

Matilda
Matilda
2 years ago

Hej!
Tänkte att jag skulle baka tårtan. Men när jag ska göra kladdkakan på glutenfritt mjöl (finax) vill den inte bli fast utan är lös. Har följt ditt tips med andelen mjöl om man gör den glutenfri. Vet du vad det är som ställer till problemet?

Frida
Frida
2 years ago

När man ska ha den en vecka senare och fryser in den, är det då bäst att man fryser in den i formen?

Janet
Janet
2 years ago

Hej!
Jag gjorde denna tårtan till min sons bröllop och den blev mycket uppskattad. Tack för fantastiskt bra och gott recept

Rebecka
Rebecka
2 years ago

Kan man frysa in hela tårtan?

Malin
Malin
2 years ago

Hej! Hur långt innan ska man ta upp den från frysen innan den är klar att äta? 🙂 Med vänlig hälsning, Malin

Linnea
Linnea
2 years ago

Hur gör man för att tina upp den som bäst – i kylskåp eller rumstemperatur och hur lång tid tar det? ☺️

Sheela
Sheela
2 years ago

Hej! Hur långt innan servering kan jag göra hallonspegeln som du länkar till? Och hur lång tid behöver det gå från sista lagret(hallonmousse) innan jag lägger på hallonspegeln? Tack på förhand!

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Heej! Skulle man kunna byta ut hallon mot passionsfrukt? Vore det då samma mängd av t.ex fryst passionsfrukt?

Madelene
Madelene
2 years ago

Bästa tårtan! Har gjort den flera gånger och får alltid beröm för den! Så god 😍

Last edited 2 years ago by Madelene
Margareta
Margareta
2 years ago

Agar agar var får jag tag i det, går det inte med gelantin?

Tina
Tina
2 years ago

Agar agar? finns det något annat man kan ha i?

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?