Morotsrulltårta

102 röster
morotsrulltårta
Morotsrulltårta är precis som det låter som. En morotskaka i rulltårta-format!

Morotsrulltårta är inte bara ett av de mest önskade bakverken från er utan också min mans mest önskade bakverk. Jag har inte förstått hype:en kring morotsrulltårta förrän jag testade att baka den själv. Nu förstår jag. Den perfekta ration mellan kaka, frosting, kaka, frosting i varje tugga. Magisk. Och dessutom är den härligt saftig.

morotskaka rulltårta

Denna morotsrulltårta bakade jag i den vanliga stora plåten som hör till ugnen och ger en generös rulltårta på 10-12 generösa bitar.

Kaka:

2 stora morötter (det ska ge totalt 3 dl fint rivna morötter)

0,5 dl farinsocker

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

3 ägg

3 dl strösocker

2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

300 g kylskåpskall färskost

1 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsrivsblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  6. Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.
  7. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.
  8. Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör morotsrulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.
Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
5 månader sedan

Hej! Har du prövat att frysa denna? Ska baka inför ett kommande kalas och tänker att jag vill förbereda ett par dagar innan. Tack för en inspirerande och så bra blogg!

Rebecka Nilsson
Rebecka Nilsson
5 månader sedan

Har lyssnat på podavsnittet om rulltårtor. Betyder det att denna också ska rullas in i en handduk när den kommit ut ur ugnen och svalna så ihoprullad? 🙂

Isabella
Isabella
5 månader sedan

Hej! Behöver det vara brun farin eller kan det vara brun farin strö?

Jenny
Jenny
5 månader sedan

Rullar du från kortsidan eller långsidan?

Jenny
Jenny
Svara på  Camilla Hamid
5 månader sedan

Tack för svar! Det är verkligen SUPERGOD och väldigt populär på kalas, men har inte riktigt fått till ihoprullet 🙈 blir (för mig) 2 bakplåtspapper och ”kakan” är så luftig så den är väldigt ömtålig och än så länge har ingen av mina rulltårtor blivit toppklass… får fortsätta träna! 🤗 tack för alla underbara recept

Sophia
Sophia
2 månader sedan

Hej! Ska vispgrädde vara vispad separat innan den blandad med färskosten?

trackback
2 månader sedan

[…] att ni tycker om min morotsrulltårta så mycket och för att jag älskar att baka med äpplen så är det hög tid att jag tog fram […]

Diana
Diana
1 månad sedan

Vilken ost?

Elisa
Elisa
1 månad sedan

Hei:) Kan den gjøres uten egg?

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x