Äppelrulltårta

18 röster
äppelrulltårta
Denna äppelrulltårta är fantastiskt saftig och god med rivna äpplen i kakan, kryddor som kardemumma och kanel och en fräsch färskostfyllning.

Eftersom att ni tycker om min morotsrulltårta så mycket och för att jag älskar att baka med äpplen så är det hög tid att jag tog fram recept på en likadan rulltårta fast med äpplen. Denna äppelrulltårta är saftig, kryddig och god. Sådär så att den bara smälter i munnen.

äppelrulltårta

Denna äppelrulltårta bakade jag i den vanliga stora plåten som hör till ugnen och ger en generös rulltårta med äpple på 10-12 bitar.

Kaka:

4 små äpplen

0,5 dl farinsocker

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

3 ägg

3 dl strösocker

2 msk neutral olja

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

300 g kylskåpskall färskost

1 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

florsocker att dekorera med

äppelrulltårta
Steg för steg – bilder på hur man bakar äppelrulltårta.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv äpplena fint. Blanda ihop de rivna äpplena med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt äppelblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  6. Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.
  7. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.
  8. Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Pudra gärna rulltårtan med florsocker.

TIPS!

  • Gör denna äppelrulltårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x