Morotsrulltårta

Morotsrulltårta är precis som det låter som. En morotskaka i rulltårta-format!

Morotsrulltårta är inte bara ett av de mest önskade bakverken från er utan också min mans mest önskade bakverk. Jag har inte förstått hype:en kring morotsrulltårta förrän jag testade att baka den själv. Nu förstår jag. Den perfekta ration mellan kaka, frosting, kaka, frosting i varje tugga. Magisk. Och dessutom är den härligt saftig.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
morotsrulltårta

Morotsrulltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Kaka:
2 stora morötter (det ska ge totalt 3 dl fint rivna morötter)
0,5 dl farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
300 g kylskåpskall färskost
1 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör morotsrulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Kaka:
2 stora morötter (det ska ge totalt 3 dl fint rivna morötter)
0,5 dl farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
300 g kylskåpskall färskost
1 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör morotsrulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsrivsblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  6. Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.
  7. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.
  8. Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsrivsblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  6. Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.
  7. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.
  8. Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
33 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
4 years ago

Hej! Har du prövat att frysa denna? Ska baka inför ett kommande kalas och tänker att jag vill förbereda ett par dagar innan. Tack för en inspirerande och så bra blogg!

Rebecka Nilsson
Rebecka Nilsson
4 years ago

Har lyssnat på podavsnittet om rulltårtor. Betyder det att denna också ska rullas in i en handduk när den kommit ut ur ugnen och svalna så ihoprullad? 🙂

Isabella
Isabella
4 years ago

Hej! Behöver det vara brun farin eller kan det vara brun farin strö?

Jenny
Jenny
4 years ago

Rullar du från kortsidan eller långsidan?

Jenny
Jenny
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tack för svar! Det är verkligen SUPERGOD och väldigt populär på kalas, men har inte riktigt fått till ihoprullet 🙈 blir (för mig) 2 bakplåtspapper och ”kakan” är så luftig så den är väldigt ömtålig och än så länge har ingen av mina rulltårtor blivit toppklass… får fortsätta träna! 🤗 tack för alla underbara recept

Sophia
Sophia
4 years ago

Hej! Ska vispgrädde vara vispad separat innan den blandad med färskosten?

trackback
4 years ago

[…] att ni tycker om min morotsrulltårta så mycket och för att jag älskar att baka med äpplen så är det hög tid att jag tog fram […]

Diana
Diana
4 years ago

Vilken ost?

Maria
Maria
4 years ago

Går det att ersätta ägget med kikärtsspad?

Elisa
Elisa
4 years ago

Hei:) Kan den gjøres uten egg?

Annika Lehtonen
Annika Lehtonen
3 years ago

Blev jättegod rulltårta😍 Tack för dina fina recept👌🏻🌸

Hennie
Hennie
3 years ago

Hej Camilla kan man använda ägg “substitute “ på nått sätt? 😘

Emilia
Emilia
3 years ago

Vad kan man ha ist för färskost?
Kan man ta smörkräm?

Jennie
Jennie
3 years ago

Är den bästa rulltårtan är nog 5 st jag bakat under loppet av 3 veckor 😍❤🥰🤭🤩 och många har frågat efter receptet

Natalie
Natalie
3 years ago

Alltså min blev jätte smulig. Följde allt. Varför blev det så?

Amanda
Amanda
3 years ago

Kan man hoppa över farinsocker

Gunnel
Gunnel
2 years ago

Hur många morötter ska det vara i kakan, det står inte?

Pernilla
Pernilla
2 years ago

Någon som testat att göra den glutenfri? Om den blev bra?Känns som allt blir konstigt när jag gör glutenfritt🙈min dotter har fått det,så måste hitta lite goda grejer hon kan njuta av😀

Annika Karlsson
Annika Karlsson
2 years ago

Halloj….vilken storlek på plåten.

Linda
Linda
1 year ago

Laktosfri grädde,verkar man bara ska vispa så att det precis blir krämigt och går ihop. Vispar man för länge blir den alldeles rinnig. Tips bara så att ni inte gör som jag gjorde nyss. Så nu har jag en rulltårtsbotten,men ingen mer philadelphiaost.

Tips!

  • Gör morotsrulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?