
Alltså dessa minipavlova kan vara en av de ljuvligaste efterrätter man kan föreställa sig. Jag ska göra mitt bästa för att försöka återskapa känslan i ord men det är verkligen i stunder som dessa som jag önskar att jag bara kunde bjuda er på små smakprover direkt genom skärmen.
Frasiga och lite segmjuka marängskålar fyllda med vit chokladfluff, lemon curd och färska bär och frukter. Visst låter det gott? Det ÄR det.


Dessutom är det här en perfekt efterrätt att förbereda dagen innan. Du kan nämligen göra precis alla delar i receptet upp till två dagar innan servering och bara sätta ihop precis när det är dags att servera. Hur bra?!
Receptet ger 8 portioner minipavlova med vit chokladfluff och lemon curd.
Vit chokladfluff (förbereds med fördel kvällen innan):
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
saft och skal från 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör
Marängskålar:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker
färska bär och frukter av valfri sort att dekorera med


Gör såhär:
- Vit chokladfluff: Grovhacka den vita chokladen. Lägg det i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält ihop försiktigt på låg värme under omrörning tills det blivit en jämn smet. Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylen i minst 4h, helst över natten.
- Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
- Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
- Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
- Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
- Marängskålar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
- Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
- Vispa upp chokladfluffet med elvisp på låg hastighet direkt när du tagit ut det ur kylen.
- Fyll varje marängskål med lemon curd, sedan med vit chokladfluff och till sist färska frukter och bär!
Skal sjokoladefluffen piskes opp før den brukes? ☺️
Yes det ska den 🙂
Skulle vilja veta hur man sätter ihop den 🤔 ska man vispa den vita chokladen med grädde sen?
Jag hade missat skriva ut ett steg! Fluffet ska vispas och sedan varvar man lemon curd och vispad chokladfluff 🙂
Hej Camilla !!
Detta såg så fint och gott ut , måste verkligen testa detta men blir lite orolig hur man gör marängskålarna ?
Det ska vara en botten på dem ?
Mvh Viktoria
Hejhej! Man spritsar ut dem, först en platta och sedan bygger man på med kanter men det går också bra att bara klicka ut smeten och sen gröpa ur som en liten skål med sked 🙂
Låter som en dröm, men behöver man inte vispa chokladfluffet alls?
Jo, det ska vispas 🙂
Det blir nyårsdesserten här! 😋 Hur kommer det sig att det ska vara glas eller metallskål till marängen? Fungerar det inte med plastbunke?
En fråga till.. vispgrädden ska alltså inte vispas innan den varit i kylen med chokladen?
I en plastbunke gömmer det sig lätt orenheter i eventuella skåror/svårt att få helt ren från fett vilket gör att marängen riskerar att inte bli fast 🙂
Ang grädden: precis, den ska vispas upp först EFTER att den svalnat i kylen med chokladen i 🙂
Hur gör jag om jag inte har eftervärme i ugnen? Slår jag av min sätts fläkten på tills den är kall.
Hejhej! Du kan stänga av ugnen som vanligt utan att öppna luckan och låta marängskålarna svalna där inne 🙂
Hej hur många gram äggvita är det man ska ha i?
Hejhej! 100 g 🙂
Hej, ungefär hur stora ska marängskålarna vara i diameter och höjd?
Hejhej! 5 cm i diameter och ca 5 cm i höjd 🙂
Hej! Ser smarrigt ut! Detta blir nyårsdessert! Har gjort chokladfluffen. Kan man göra lemoncurden också dagen innan? Hur är det med marängen? Göra den bäst morgonen före servering? Mvh Emelie
hejhej! Du kan göra allting dagen innan 🙂
Hej igen, några av mina skålar liksom ramlar ihop på en sidan. Vad kan det bero på? Ser också att dina är helt vita. Mina är lite ljusbruna redan efter 45 min. Är det för varmt?
Går att göra maräng palova en dag innan sen dagen efter fyllningen
Jag har förberett allt idag så att det bara är att sätta ihop det imorrn. Tror tom att det är bra.
Tack för svaret 😘
Måste man ha florsocker? Vad gör det med marängen?
Du kan skippa det men då riskerar marängen att falla ihop/sjunka ihop i ugnen och blir inte lika seg inuti 🙂
Gjorde dessa till nyår och fick bra betyg av alla. Riktigt goda med en bra blandning av söt och syrligt. Jag valde att ha passionsfrukt på toppen, smarrigt! 🙂